VELİ ALTINKAYA


KALEİÇİ VE SAĞDUYU

KALEİÇİ VE SAĞDUYU


 Başkan Özhaseki yaklaşık on yıldır  kaleye yönelik bazı düşünceler içinde... Bu düşünceler 5 yıl kadar önce şekillendi ve nihayet 2009 seçim beyannamesinde deklare edildi. Bu sürede açılan ulusal yarışma ile de kale içine yapılacak proje,  önce belediye, sonra da Kurul tarafından kabul edildi ve onaylandı.

Bu noktada yaklaşık 3 yıldır kaleiçindeki esnafın tahliyesi yüksek sesle dillendiriliyor. Halil Aydoğdu’nun  Sarraf ve Kuyumcular Derneği Başkanlığı, Hüsamettin Çetinbulut’un da belediye başkanlığı döneminde kale içine bir proje uygulandı. Bugünki sabit işyerleri o tarihte varılan anlaşmayla yapıldı. Galiba 1985’te anlaşma imzalandı. Hizmete girmeside 1987 idi.. Devrin başbakanının eşi Semra Özal ve dünkü tarih itibariyle şüpheli ölümünün üzerinden 20 yıl geçen devrin bakanlarından Adnan Kahveci yaptı kaleiçi dükkanlarının açılışını... Sözleşmenin imzasının üzerinden 28, işyerlerinin hizmete girmesinin üzerinden de 26 yıl geçmiş...” Bir etek dolusu” para alarak-vererek insanlar dükkanlarını devretmiş veya devralmış.

Kale içine Şükrü Karatepe’ nin başkanlığı döneminde yerleştirilen esnaflar için Büyükşehir Belediyesi Hunat Otopark’ın da işyerleri yaptı. Esnaf sanıyorum halinden memnun.

Mevcut esnaftan bir bölümü Belediye ile ilişkileri makul düzeyde tutarak sonuç alma niyetinde. Bazıları ise kanuni hakları olduğunu gerekçe göstererek farklı talepte bulunuyorlar.

“Ilımlı” esnaf tahliye ihbarnamelerini idari yargıya taşımamış. Şimdilerde onların tahliyesi sanırım başladı. Esnafın diğer bölümü ise tahliye ihbarını yargıya götürmüş.Yargının “Yürütmeyi durdurma” kararı verdi ğini söylüyorlar. Aslında konu üç yıl kadar önce zaten yargıya götürüldü. Hatta Danıştay’a kadar gitti. Başkan Özhaseki’de davanın belediye lehine sonuçlandığını söylemişti.

Bu noktada kendimle ilgili bir hususu aktarmak isterim. Benim kaleiçinden herhangi bir esnafla bazılarının iddia ettiği gibi telefonla, yüzyüze vs. görüşmem söz konusu değil. Sadece arkadaşlarımız geçtiğimiz hafta iki esnafla röportaj yapmışlar. O esnafta bir sayfalık basın açıklaması vermiş. İçlerinden benim hemşehrim olduğunu söyleyen biri de (Kendisini tanımıyorum ve hiçbir temasım olmadı) beni de isim vererek eleştirmiş. Haklarını savunmadığımızı söylemiş . Basın açıklamalarını dün Kay-Tv’deki programda aynen okudum ve görüşlerimi de aktardım.

Bu esnaf dahil bazıları ihale kanununu gerekçe göstererek burasının kendilerine 49, ya da 99 yıllığına kiralandığını söylüyor. Ama söylüyor... Kanuna göre Belediye encümenleri üç, meclisleri de en fazla on yıllığına kiralama yapabilir. Esnafın elinde böyle bir karar varsa Allah aşkına bunu daha önce neden mahkemeye sunmadı.

Esnaftan bir kaç kişi  ve malum bazı isimler bizi bu noktada taraf olmakla suçluyor ya..

Hunat Otoparkı’na taşınan esnafın sabit işyerleri ile mukayese ettiğiniz zaman neredeyse iddia edecek bir hakları dahi yoktu. Bir belediye başkanı düşünün ki bu insanları sokağa atmayıp onlara makul bir yer verecek, ama burada resmen kiracıları olan, yıllar önce epeyce para vermiş bulunan insanları sokağa atacak...

Niye atsın...

Melikgazi Belediyesi’nin ihale ile sattığı Miralay Nazım-bey Caddesi üzerindeki arsa bu esnaf için üç kez ihaleye çıkartıldı ve özel imar uygulaması vaad edildi. Sonra Düvenönündeki otaparkın zemin ve birinci katının  işyeri olarak tahsisine dair görüşmeler yapıldı. Maalesef bundan da sonuç alınmadı.

Peki şimdi ne olacak?.

Kalenin içi böyle mi kalsın?

Elbette Belediye esnafı mağdur etmesin. Sokağa atmasın... Esnaf yasal haklarını sonuna kadar arasın.

Peki onaylanan projenin yapılması için herkese düşen bir sorumluluk yok mu?.. Bu nokta-da belediyeye engel çıkartmaktan çok önünü açmamız gerekmez mi?.. Kale bir kültür ve sanat merkezi olursa  kötü mü olur?...

 Esnaf sağduyuyla hareket etmeli, belediye ile masaya oturmalı ve makulu birlikte bulmalılar...(Tekrar)

Mış… Miş… Muş…

00- Bugün Cemil Çiçek’i yeniden başkan seçmesi beklenen TBMM’nin haftasonu tatile girmesi bekleniyormuş.

00- AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz, Talas ilçe başkanlığı için ince eleyip sık dokuyormuş.

00- Vali Düzgün vereceği bir resepsiyonla iade-i ziyaretleri “Topluca” gerçekleştirmek istiyormuş.

00-  Yaz ayları ile birlikte havaalanın iç hatlar terminali ihtiyaca cevap veremiyormuş.

00-CHP İl ve üç merkez ilçe başkanı belediye seçimlerinde aday olmayacağı için istifa etmeyecekmiş.

00- MHP’de önümüzdeki aylarda Bahçeli’nin katılımıyla bazı ilçe belediye başkan adaylarının açıklanması bekleniyormuş.

HAVAALANI

Kayseri Havaalanı son on yıl da galiba üç kez genişletildi. Son olarak iki yıl kadar öncede yeni terminal binaları yapıldı. Cumartesi günü TGF Yönetim Kurulu toplantısı için İzmir’e gidiyordum. Saat 08.40’da Atlasjet İstanbul, saat 20.55’de Sun Ekspres İzmir, saat 09.00’da THY İstanbul’a uçacaktı. İç Hatlar Gidiş terminalinde bırakın oturacak yer bulmayı, ayakta dahi duracak yer yoktu.Apron şuanda altı uçağın ancak parkına müsait. Üç uçağın yanında, bir Alman uçağı ve  bir de özel uçak park halindeydi. Yani bir uçak daha o saatlerde alana inebilirdi. Yeni genişletme çalışmalarının olduğunu biliyorum. Ama böyle giderse bu havaalanı kısa süre sonra hizmet veremez hale gelir. Ya köklü bir genişletme ya da uzak da olsa yeni bir bölge havaalanı şart...