ASIM CENGİZ GÜR


KADİR GECESİ

KADİR GECESİ


Bugün akşam namazı ile birlikte inşallah Kadir Gecesi’ne kavuşmuş olacağız. Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de:

“Biz o Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. O gecede Rablerinin izniyle Melekler ve Ruh (Cebrail) her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Tâ fecrin doğuşuna kadar (sürer):” buyurmaktadır.

Sevgili peygamber efendimiz (s.a.v.), hadis-i şeriflerinde :

“Ramazanın içinde bir gece var, o bin aydan daha hayırlıdır, çok mübarek bir gecedir. Bunun hayrını yakalayamayan, hayrından mahrum kılınan, bunu kaçıran, kadrini kıymetini bilmeyen hakikaten çok büyük bir mahrumiyete uğramıştır” buyurmaktadır.

Kadir gecesinin, ramazan ayının son on gününden bir gün, son on günündeki tek günlerden bir gün olduğuna dair rivayetler vardır. Ancak islam alimleri yine sevgili peygamber efendimizin “Kadir gecesi, son on günün yirmiyedinci gecesidir” hadisini esas alarak, asırlar boyunca ramazan ayının yirmiyedinci gecesinde kutlamışlardır. Ancak, yine de günümüze kadar ulaşan bir söz vardır, hemen hepimizin bildiği ‘her geceyi kadir bil, her gördüğünü hızır’ da demişlerdir. Bu sebeple, unutulan sünnetlerden olan itikaf ibadeti çok önemlidir. İtikaf yapacak Müslümanlar ramazanın son on gününü bir mescide, camiye kapanarak, dışarı ile ilişkilerini keserek kendilerini ibadete, istiğfara vermektedirler ve böylece kadir gecesine isabet etmektedirler. Sevindirici olan husus Diyanet İşleri Başkanlığı’mızın artık hersene “itikaf camileri” belirleyerek mü’minlerin işlerini kolaylaştırması ve giderek artan oranda gençlerimizin itikafa girmelerinin sağlanmasıdır.

Bu gece inen Meleklerin çokluğundan arz dar gelir. Melekler Allah-u Teâlanın Salih kullarına Rahmet ve Selametler getirirler. Bu gece kainat Allah’ın rahmetine mazhar olur. Aynı zamanda her taraf nur’a kavuşur. Bu gecenin özel bir ibadeti yoktur, ihlasla istenilen her ibâdet yapılır. Bu geceyi ihya için; Kur’an-ı Kerim okumalı,   ilim öğrenmeli,  ilmihal okumalı, Meşru mazeret sebebi ile geçmiş olan kaza  ve nafile namaz kılmalı,  bol dua ve tövbe etmeli, sadaka vermeli, Müslümanlar sevindirilmelidir. Kısacası ibadet ve taât içerisinde kulluk görevimizin bilinci ile hareket etmeliyiz.  Kadir gecesini ihya edenin, Ramazan orucunu tutanın, haccı kabul olanın, bütün günahları affolursa da,  kul hakkı borçları ödenmiş olmaz. Borçlarımızı  ödeyerek yükümlülükten kurtulmak gerekir.

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.) :

“Kadir Gecesini ibadetle geçiren kimsenin geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuş ve müslümanlara bu gecede:

”Allahım! Şüphesiz ki sen çok bağışlayıcısın, bağışı, affı seversin. O halde beni de affet” şeklinde dua etmemizi tavsiye buyurmuşlardır.

İnşallah bizler de bu geceyi ihyâ etmeye gayret edelim. Gecenin ihyâ edilmesi için ne yapabiliriz:

1. Geceleyin uykusuz geçirileceği için, çok ibadet edileceği için, tedbir olarak gündüz bir miktar uyunursa geceye takviye olur..

2. Kadir gecesinde, ailece camide olmaya gayretli olalım. Çünkü camide olmak ile evde olmak arasında çok büyük farklar var... Camide kılınan namaz, evde kılınan namazdan yirmiyedi kat daha sevaplı, eğer mescid ise... Cuma namazı kılınan büyük cami ise, elli kat sevaplı... Bir de camiye giderken, gelirken attığı her adımdan insanın bir günahı affoluyor, bir hasene kazanıyor, bir derece de terfi ediyor, rütbesi yükseliyor.

3. Kadir gecesinde dikkat etmeniz gereken şeylerden birisi yatsı namazını ve sabah namazını camide olmaya gayret etmeliyiz. Çünkü: "Sabah ve yatsı namazlarını camide kılarak, cemaatle edâ ederek geceyi geçiren kimse, bütün geceyi ihyâ etmiş olur." diye hadis-i şerif var. Onu kaçırmamak lâzım!

Kadir gecesini ihyâ ederse bir insan, ne olur? Peygamber efendimiz (s.a.v.) :

"Kim inanarak, sevabını hesab ederek, Allah bana sevap verecek, mükâfat verecek diye heveslenerek, aşk ile, şevk ile Kadir gecesine kalkarsa; o zamana, o vakte kadar ömründe işlemiş olduğu günahları afv ü mağfiret olunur." buyuruyor.

Yüce Allah, sağlık, sıhhat ve afiyetle nice kandillere, ramazanlara, bayramlara cümlemizi, sevdiklerimizle birlikte eriştirsin.