ZERRİN KARABULUT


KADER DEYİP GEÇME


 

Merhaba ben Zerrin Karabulut, Kişisel Gelişim Uzmanı, Aile Sosyal Yaşam Danışmanıyım, Kayseri’de yaşıyorum. Kayseri Haber Gazetesi’nde köşe yazılarımla sizinle birlikteyim bundan böyle, bildiklerimi size seve seve aktarmaya çalışacağım. 

Çok mu kaderciyiz, yaptığın yapacağın, doğrun yanlışın günahın sevabın tüm seçimlerin sana ait, hepsine kaderde varmış deyip kolaya kaçmak ne kadar doğru? Küll-i irade cüz-i irade olarak ikiye ayrılan bir kavram var varoluşumuzda, küll-i irade Yaratanımızın kendine ait olan iradesi, cüz-i irade insanlara kendi kararlarını vermesi, kendi sorumluluğunu alabilmesi için verilen bir fırsat olsa gerek. Peki, o halde hangi taraftan bakacağımızı biliyoruz öyleyse, mesela bir örnekle açalım konuyu.

Bir şirket kurulurken yapılması gereken ilk adımlardan biri ortaklık meselesi, iş ortağımı tam olarak tanımadan, karakterinden emin olmadan, benim için çok önemli olan böylesi bir girişime emin olmadığım biriyle adım atıyorum, ayrıca bu işi gerçekten becerebilip, beceremeyeceğimi düşünmedim, yani yapmak istediğim bu işle alakalı deneyimim ve bilgim yok, sizce bu işimin ömrü ne kadar başarılı olma şansım yüzde kaç?

Kendi irademle yapmaya çalıştığım bu girişimde tedbirlerimi almadığım için büyük olasılıkla iflas edebilirim ve burada kaderimde varmış deyip arkasına saklanabilir miyim?

Acaba şöyle düşünseydik daha iyi olmaz mıydı, tüm tedbirleri aldıktan ölçüp tarttıktan sonra bu kalkıştığım iş bana kâr mı getirir zarar mı? Enine boyuna araştırdıktan sonra kuracağım iş yeri muhtemelen her şeyiyle yolunda gidecektir, tüm tedbirlerimi alıp ya yine yolunda gitmediğinde, işte burada zorlamamak gerekir, çünkü senin kendin için kurduğun planın üzerinde Allah’ın senin için daha hayırlı bir planı olabilir, tefekkür en güzel ibadettir, tefekkür eden şikâyet etmez, her şeyin en iyisini bilen Rabbimizin planına uymak için bekler zamanı gelince de harekete geçer bol tefekkürle günler dilerim.

 

Sormak istediğiniz soruları zerrinkarabulut8@gmail.com adresinden sorabilirsiniz.