VELİ ALTINKAYA


KABİNE REVİZYONU KAPIDA

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


AK Parti hafta sonları ‘toplu halde’ il kongrelerini yapıyor. Cumhurbaşkanı önceki gün il, kadın kolları ve gençlik kolları kongrelerinin şubat sonuna kadar bitirileceğini açıkladı.

Bu, Parti’de mart sonu, en geç nisan ortası gibi büyük kongrenin yapılacağı anlamına geliyor.

AK Parti’nin etkili isimlerinden biriyle görüştüm; “Ramazan’dan önce büyük kongremizi yaparız” dedi.

Normal takvime göre AK Parti’nin büyük kongresini 18 Ağustos’a kadar yapması gerekiyor. Ama belli ki Cumhurbaşkanı baharla birlikte hem parti hem de Kabine’de revizyon yapacak ve yoluna öyle yürüyecek.

Parti yönetimi ve Kabine 2,5 yıldır görevde. AK Parti’de oluşacak bu yönetim partiyi seçime götürecek. MHP yönetimi de öyle. CHP’nin önümüzdeki yılın ilk üç ayında büyük kongre yapması gerek. Belki CHP yeni bir kurultay yapabilir. Ama MHP’de 14 Mart’ta, AK Parti’de ise nisan ortasına kadar yapılmasını öngördüğümüz kongrede oluşacak yönetim, en azından cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminde de görev yapacak. Süresinde yapılırsa belki yerel seçim öncesi Cumhur İttifakı ortakları bir kongre daha yapabilir.

AK Parti kongresinin Kayseri’yi ilgilendirecek boyutunu yorumlayalım.

AK Parti MKYK’da Kayseri’ den sadece Mehmet Özhaseki var. Özhaseki aynı zamanda ‘Başkanlık Divanı’ dediğimiz MYK üyesi...

Elbette MYK’daki her üyenin kendine göre önemi var. Fakat partide iki isim daha yoğun çalışıyor. Bunlardan biri teşkilatlardan sorumlu olan Erkan Kandemir, diğeri belediyelerden, yani yerel yönetimlerden sorumlu Mehmet Özhaseki. Parti’de genel başkanvekili, sözcü, basından sorumlu üyenin vs’nin de fonksiyonları elbette önemli; ama 81 il, 900’e yakın ilçe teşkilatının sorunları ile uğraşan teşkilat başkanı tüm partilerde olduğu gibi, AK Parti’de de genel başkana en yakın isimlerden biri.

AK Partili belediyelerin sayısı 800’e yakın. Özhaseki’nin başkanlığındaki ekip bir yandan bu 800 belediyenin çalışmalarını irdelerden, diğer yandan da muhalefete mensup belediyelerin çalışmalarını, kayyumların ne yapıp yapmadığını, muhalefet belediyelerin de meclis üyelerinin nasıl bir strateji izleyeceğini de sürekli sorguluyor, takip ediyor; strateji geliştiriyor.

Yani Özhaseki ve ekibinin mesaisi de bir hayli yoğun...

Gündemde yerel yönetimlerle ilgili yasa değişikliği de var. Bunları da eklediğinizde Özhaseki’nin Külliye ile yani Cumhurbaşkanı ile yakın çalışması gerekiyor. Ki bildiğim kadarı ile öyle de çalışıyor. Aylardır, bazı çevreler ve meslektaşlarımız kabine revizyonundan bahsederken, ben ısrarla ‘Büyük kongre öncesi ve sonrasında bir revizyon olabilir’ diyenlerdenim.

Özhaseki’nin deklare etmese de bakanlık beklentisi içerisinde olması doğal. Bunun karar vericisi şüphesiz ki Cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanı genel merkezde yakın çalıştığı iki isimden biri olan Özhaseki’yi Kabine’de mi görevlendirir, yoksa mevcut konumunda mı tutar?

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ nde ‘seçim bölgesi’ dengesine çok bakılmıyor. Bir ara Kabine’de Trabzon kökenli üç bakan vardı. Şimdi galiba 2... Karadenizli bakan sayısı hala çok yüksek. Hal böyle olunca siyasetten gelmese de Hulusi Paşa Kayserili, Cumhurbaşkanı da, ‘Kayseri şimdilik Milli Savunma Bakanlığı ile yetinsin. Mehmet bana partide lazım’ diyebilir.

Böyle bir durumda Özhaseki’nin bakanlık ihtimali milletvekili olması, meclis komisyonlarının dengesi, vekillerin birçoğunun bakanlık beklentisi vs. düşünüldüğünde yüksek bir ihtimal değil. Keşke Kabine’de görev verilse. Özhaseki, cumhurbaşkanı yardımcılığı dahil, birçok bakanlığı başarı ile yapar. Ülkeyi seçime götürecek yeni Kabine’de Özhaseki’nin Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet, İçişleri ve Çevre Şehircilik Bakanlığı sürpriz olmamalı.

Ama Özhaseki’nin mevcut konumunu daha güçlü bir şekilde koruma ihtimalini yüksek görüyorum. Yerel yönetimler sorumluluğunu da 21 yıllık belediye başkanlığı, 2,5 yıllık bakanlığı nedeniyle gayet güzel götürüyor. Cumhurbaşkanı yerel seçimlerin takvimi de düşünüldüğünde böylesine önemli bir koltukta değişiklik yapmayacaktır.

Karar verici olsam Özhaseki’yi bakanlığa, hatta Cumhurbaşkanı yardımcılığına getirirdim. Partisinde çok güçlü de olsa, her genel başkan listeleri yaparken epeyce ‘denge’ gözetir. Bakalım Cumhurbaşkanı bu kez ne yapacak?

Bir not aktarıp yazımızı bitirelim. Özhaseki’den başka milletvekili veya bir başka ismin bu kongrede MKYK’ya gireceğine ihtimal vermiyorum.

 

KULİS BULVARI

TÜRKEŞ’İN ADI MELİKGAZİ’DE YAŞAYACAK

Siyasilerin isimlerinin memleketleri dışındaki şehirlerde caddeye, okula veya bir tesise verilmesi zaman zaman tartışma yaratıyor. En sıcak olanını biliyorsunuz, komşumuz Elbistan’da önemli bir caddeye Kemal Kılıçdaroğlu’nun adı verilmişti. Kılıçdaroğlu’nun adı ‘sözde’ ithamından sonra ‘Milli İrade’ olarak değiştirildi. Rahmetli Türkeş’in dedesi Kayserilidir. Bunun için adının Kayseri’de bir caddeye, tesise verilmesini bu kategoride görmem. Başkan Palancıoğlu geçtiğimiz hafta MHP yönetimine 2020 çalışmaları ve 2021 programı ile ilgili bir sunum yapmıştı. Sonrasında teşekkür konuşması yapan MHP İl Başkanı Serkan Tok Rahmetli Başbuğ ’un adının bir cadde veya kütüphaneye verilmesini istemiş. Palancıoğlu da, ‘Cadde Büyükşehir’in yetkisinde. Kütüphane olabilir’ demiş. Yakışır. Merhum Başbuğ Kayseri sevdalısı bir liderdi.

 

Mış… Miş… Muş…

00- ‘Ordu Katar’a satıldı’ diyen CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’a, CHP Üyesi Kayserili avukat ‘alacak’ davası açmış.

00-Alaaddin Çakıcı’nın Cuma günü Kayseri’ye yaptığı günü birlik ziyarette kimlerle görüştüğü merak edilmiş.

00-İstanbul merkezli ‘tapuda rüşvet’ operasyonu Kayseri’ye de uzanmış.

00-HSK; FETÖ iltisaklı yargı mensupları ile ilgili önemli bir karara imza atmış.

00- Milli Savunma Bakanlığı Lojistik Genel Müdürlüğü’ne daha önce SGK Başkan yardımcılığı da yapan hemşehrimiz Veysel Uyar atanmış.

00-Büyükkılıç, Kayseri’yi ‘Müzeler Şehri’ yapacakmış.

00-Başkan Çolakbayrakdar 2020-2021’i farklı bir konseptte değerlendirecekmiş.

00-DEVA’nın il yönetimi 4 aydır atanmazken, Mustafa Sarıgül ve Muharrem İnce’nin il başkan adayları merak ediliyormuş.