VELİ ALTINKAYA


İSTİNAF MAHKEMESİ İHALESİ ÖNÜMÜZDEKİ AY

İSTİNAF MAHKEMESİ İHALESİ ÖNÜMÜZDEKİ AY


AB sürecine bağlı olarak yerel mahkemelerle, temyiz mahkemesi arasında bir başka ara temyiz mahkemesinin kurulması fikrini kabul ettik ve kanunlaştırdık. HSYK önce 9 ilde bu mahkemenin kurulmasını kararlaştırdı. Sonra cingar çıktı ve sayı artırıldı. İlk 9 il arasında Kayseri yoktu.

Baro eski başkanlarından rahmetli Ali Taşçı dostumuz bizim Sivas’a bağlanacağımızı söylemişti. Aylarca konuyu yazdığımı biliyorum. Sonra bizi Adana’ya bağladılar. Yine cingar çıkarttık. O tarihte TBMM Başkanvekili Sadık Yakut “İstinaf mahkemelerinde bir il sınırı geçilerek diğer ile gitme olmayacak” dedi. Ve bir süre sonra Kayseri’ye de istinaf mahkemesi kurulması kararı yayımlandı.

Tüm istinaf mahkemelerine başsavcıları atandı. Kayseri İstinaf Mahkemesi Başsavcılığı’na da Sakarya Başsavcısı Ferhat Kapıcı atandı.

Anayasa değişikliği ile HSYK’yı yeniden yapılandırdık. Bu süreçten sonra geçtiğimiz yılsonunda istinaf mahkemelerinin hayata geçmesini bekliyorduk. Buraya atanacak yargı mensuplarının bir dereceli olması hasebiyle binden fazla hakim ve savcının yerel mahkemelerden buraya aktarılması halinde yerel adliyeler felç olabilirdi.

En önemli etkenlerden biri bu, diğeri bölge adliye mahkemelerinin hizmet vereceği binalardı. Bir kaç ilde AB projesi ve Bakanlık kaynakları ile binalar yapıldı. Ancak 10 kadar ilde bina yoktu.

Bugünlerde HSYK’nın sonbaharda istinaf mahkemelerinin başsavcılarından sonra başkanlarını ve adli yargı adalet komisyonu oluşacak şekilde diğer hakimleri atayacağı söyleniyor.

Peki istinaf mahkemeleri ne zaman hizmete girer. Süreç böyle işlerse bu mahkemelerin önümüzdeki yıl ortasında hizmete girmesi muhtemel. Ancak, binaların yapımı düşünülürse 2015’ten önce ara temyiz mahkemelerinin devreye girmesi zor gözüküyor.

Kayseri İstinaf Mahkemesi’ nin eski veterinerlik Fakültesi binasında hizmet vermesine uzun uğraşlardan sonra karar verildi. Cumhuriyet Meydanı’ndaki adliyenin yeri ve istinaf mahkemesi binasının yapımı konusunda Başkan Özhaseki ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in iki kez biraraya geldiğini biliyoruz. Büyükşehir Belediyesi Maliye Bakanlığı’na “Biz sizin istediğiniz projeyi yapıp Adelet Bakanlığı’na teslim edelim, siz de bize Hazine arsalarından şunları verin!” teklifinde bulundu.

Uzmanlar çalıştı. Rapor verdi. Belediye’nin istediği arsaların bir bölümü tahsisli olduğu için iptalinin sıkıntı yaratacağı söylenerek Belediye ile böyle bir takasın yapılamayacağı ifade edildi üç ay kadar önce. Belediye de bunun üzerine istinaf mahkemesi yapım işinden haklı olarak vazgeçti.

Adalet Bakanlığı Kayseri’den gelen bilgilendirmeler çerçevesinde diğer illerle birlikte Kayseri İstinaf ve Bölge İdare Mahkemesi’ne hizmet vermek üzere bina yapımıyla ilgili gerekli süreci başlattı. Edindiğimiz bilgiye göre önümüzdeki ay içerisinde Kayseri İstinaf Mahkemesi ve idari yargıya hizmet verecek iki bloktan oluşan binanın yapım işi ihale edilecek. Sonbahara kadar yer tesliminin de yapılması bekleniyor.Yer teslimi ile birlikte inşaatın 20 ayda bitirilmesi öngörülüyor.

Yani en iyi ihtimalle 2015 yılının ortasında biter Kayseri İstinaf ve İdare Mahkemeleri binası...

Eee buna da şükür...

Bakalım o zamana kadar HSYK istinaf mahkemelerini hayata geçirebilecek mi?.

GEZBEL YOLU

Develi’yi Adana’nın Tufanbeyli, Saimbeyli ilçeleri ile K. Maraş’ın Göksun ve Kayseri’nin Sarız İlçesi’ne bağlayan en kestirme yol Gezbel Geçidi...

Geçtiğimiz yıl ramazan bayramında köye gitmiş, dönüşte Tufanbeyli’nin Kan (Bozgüney) beldesindeki teyzemin elini öperek Gezbel üzerinden Yahyalı’ya geçmiştim. Özellikle Kayseri sınırı Bakırdağ’a gelinceye kadar oldukça sıkıntılı. Genişleme ve yol yapım çalışmaları sürüyordu. O yolu 15 yıl kadar önce stablize iken bir kez daha kullanmıştım. Yapıldığını duymadan bir daha gitmem. Önceki gün yöre halkından birine sordum “Çalışmalar devam ediyor” dedi.

Sanıyorum burası Karayolları’ nın sorumluluğunda. Yolun Kayseri cephesi oldukça geniş yapılıyor. Adana bölgesi asfalt; ama, çok dar ve virajlı. İnşallah Kayseri’de inşaat tamamlanınca Adana’da devreye girer ve Kayseri’yi güneye bağlayan güzel bir yola kavuşuruz.

Mış… Miş… Muş…

00- Talas’ta boşalan kaymakamlığa Kayseri ya da Mardin’den bir kaymakamın atanması bekleniyormuş.

00-AK Parti, Talas İlçe Başkanlığına güneyden bir ismi getirecekmiş.

00- Vedat Ali Özışık Pancar Kooperatifi seçimlerinde Hüseyin Akay’ı desteklediğini “Geçmiş olsun” ziyaretine gelenlere yüksek sesle süylüyormuş.

00-Vali’nin katıldığı toplantılarda, daha sonra gelen bürok- ratlar içeriye alınmıyormuş.

00- Üç vali yardımcımızdan biri İstanbul, diğeri Ankara’ ya gidecekken, 6 yıldır görev yapan ise süresi dolmasına rağmen kalabilmek için kulis yapıyormuş.

00- Büyükşehir’in Meydan’a bakan binaların cephesinde yaptığı çalışma beğenilmiş.

MEYDAN’A BAKAN BİNALAR

Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet Meydanı’na bakan binaların cephelerini düzenliyor. Bizim Cemiyet’in de olduğu binaların dış cephe giydirmeleri tamamlanmış. Güzel olmuş. Hele hele bu giydirmelerin bir süre sonra “Eskitmeye” dönüşmesi ile birlikte batı da gördüğümüz 100 yıllık binalar gibi tarihi bir görüntü vereceğinden şüphem yok. Meydanda yapılan bu düzenleme, sadece binaların dış cephe giydirmelerini değil, estetikten uzak levhalarının da tek tip olmasını sağlayacak. Elbette dış cephe giydirmeleri pahalı bir iş. Ama, hiç olmazsa bir ara faal olan Estetik Kurulu yeniden aktif hale getirerek ana caddeler üzerindeki binaların levha, kablo, sıva-boya çirkinliklerini giderecek uygulamayı tüm şehre yayabilsek. Meydandaki güzelliği zamanla daha iyi anlayacağız.