VELİ ALTINKAYA


İŞTE MECLİS ÜYELERİNİN DAĞITIMI

İŞTE MECLİS ÜYELERİNİN DAĞITIMI


Yerel seçimlerde 16 ilçe belediye başkanı ile bir büyükşehir belediye başkanını seçtik. Mahallelerimizin muhtar ve ihtiyar heyetleri ile birlikte ilçe belediye meclislerinin de seçimleri gerçekleşti.

Şimdi ilçe ilçe hangi partinin kendi meclisinde kaç üye çıkarttığı ve büyükşehir meclisine ne kadar üye gönderdiğine bakalım.

Aşağıda vereceğimiz ilk rakamlar ilçe meclisine ait. Bu rakamlara seçilmiş belediye başkanları dahil değil.

Büyükşehir meclisi sayılarına ise meclisin tabi üyesi olan belediye başkanları da dahil.

Melikgazi (45): AK Parti 36, MHP 9... Büyükşehir:(10) AK Parti 8, MHP 2...

Kocasinan (37): AK Parti 29, MHP 8... Büyükşehir:(8) AK Parti 7, MHP 1...

Talas (31): AK Parti 19, MHP 12... Büyükşehir (7): AK Parti 5, MHP 2...

İncesu (15): AK Parti 10, MHP 5...Büyükşehir:(4) AK Parti 3, MHP 1...

Hacılar (11): AK Parti 10, MHP 1...Büyükşehir (3): AK Parti 3...

Akkışla (9): AK Parti 4, MHP 2, CHP 2, DP 1...Büyükşehir (2): AK Parti 2...

Bünyan (15): AK Parti10, MHP 5...Büyükşehir (4): AK Parti 3,MHP 1...

Develi (25): AK Parti 18, MHP 7...Büyükşehir(6): AK Parti 5,MHP 1...

Felahiye (9): AK Parti 5, MHP 3, CHP 1...Büyükşehir (2): AK Parti  2...

Özvatan (9): MHP 5, AK Parti 4...Büyükşehir (2)MHP 2...

Pınarbaşı (15): MHP 10,AK Parti 5...Büyükşehir (4): AK Parti 1, MHP 3...

Sarıoğlan (11): MHP 5,AK Parti 3, CHP 3...Büyükşehir (3): MHP 3...

Sarız (11): AK Parti 4, MHP 3,CHP 3, BBP 1...Büyükşehir: (3) AK Parti 2,CHP 1...

Tomarza (15)AK Parti 10, MHP 4,CHP 1...Büyükşehir:(4) AK Parti 3,MHP 1...

Yahyalı(15):AK Parti 13, SP 2...Büyükşehir:(4) AK Parti 4...

Yeşilhisar (11):AK Parti 7,MHP 3,CHP 1...Büyükşehir(3):  AK Parti 3...

İlçe ilçe yazdığımız bu rakamları toplu olarak verirsek tüm ilçelerde AK Parti’nin 187, MHP’nin 82, CHP’nin 11, SP’nin 2, DP’nin 2 ve BBP’nin de 1 meclis üyesi olmak üzere toplam 285 meclis üyesini seçmişiz...

Büyükşehir Meclisi’nin  doğal Başkanı Mehmet Özhaseki ile birlikte  70 üyesi mevcut. Bunun dağılımı şöyle: AK Parti 52, MHP 17, CHP 1... Yani 70 kişilik Şehir Meclisi’nde biri CHP’li 18 muhalif meclis üyesi bulunuyor.

İlçe belediye meclislerinin bir bölümü dün, bir kısmı ise bugün toplanarak Meclis birinci ve ikinci başkan vekilleri ile katip üyeleri, komisyon ve encümen üyelerini seçecek. İlk toplantıya meclisin başkanı olan belediye başkanlarının başkanlık etmesi zorunlu... Meclis başkan vekili seçildikten sonra belediye başkanları dilerlerse toplantıya katılmaz...

Bu arada MHP’nin Büyükşehir Meclisi’nde grup kuracak çoğunluğa ulaştığı görülüyor. Bu durumda  belediye meclis gruplarının doğal başkanı olan parti il başkanlarının da seçimler öncesi süreçte gruplarına gayrı resmi başkanlık edecekleri kesin. MHP İl Başkanı Mete Eke’nin 17 meclis üyesinin görüşünü alarak bir ”vekil-sözcü”  seçmesi gerekiyor...

Bu arada ilçe meclisleri bu hafta toplantıları tamamladıktan sonra Büyükşehir Meclisi’nin ilk toplantısını pazartesi günü Özhaseki’nin başkanlığında yapacağını belirtelim.

 Hem ilçe hem de büyükşehir meclisi çok önemli fonksiyonlar üstlenecek. Özellikle büyükşehir mücavirinin il sınırı olması ile birlikte topyekün planlamaya yönelik önümüzdeki 5 yılda alınacak kararları çok önemsiyorum. Burada iktidarı ve muhalifiyle tüm üyelerin siyaset dışı bir tavır sergileyerek Kayseri’nin özellikle yeni ilçe ve mahalleye dönüşen köylerini gelecek vizyonunu düşünerek planlayacağı muhakkak. Yeni meclis üyelerinin tamamına başarılar diliyorum.

 

00-Şehit özel harekatçı polis gözyaşları ile toprağa verilmiş.

00-Kocasinan Başkanı Çelik,”Verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz” demiş.

00-Melikgazi ve Kocasinan’ın bugün toplanacak  belediye meclislerinde komisyonlara muhalefetten de isim alınıp alınmayacağı merak ediliyormuş.

00- Merkez Bankası Başkanı faiz indirimi konusunda renk vermemiş.

00- Ahmet Övüç ve ekibi KESOB seçimlerine iddialı hazırlanıyormuş.

00-   Kalkınma Bakanlığı Kayseri’de 60 yıldır var olan “şerefiye” uygulamasını tüm ülkeye yaymaya hazırlanıyormuş.

 

ŞEREFİYE

“Şerefiye” belediyelerin en önemli gelir kalemlerinden biri. Diğer şehirlerde “şerefiye“ uygulaması yok. Belki birkaç şehirde olabilir. Her belediye İmar Kanunu gereğince parselasyona dahil olan bir arsa önüne geldiği zaman “ % 40’a kadar” payını alabiliyor. Çoğu zaman bu pay yerine para alındığı da oluyor. Ancak, Kayseri’de rahmetli Kavuncu’yla başlayan ve devam eden bir “şerefiye” uygulaması var. Belediye kanuni zorunluluğun dışında bir arsanın değerini (rantını) artırmış buradan ayrıca “ivazsız bağış” adı altında epeyce bir miktarda para alıyor. Kalkınma Bakanı   bu uygulamayı Türkiye’ye yaymak istiyormuş.