VELİ ALTINKAYA


İŞTE SON ANKET

Gündem - Veli Altınkaya


Türkiye´nin yakından tanıdığı iki anket şirketi, geçtiğimiz hafta, yani martın son haftasında, Kayseri´de ayrı ayrı 3 bin denek üzerine halk oylaması çalışması yapmış.

GENAR ve andy-ar şirketleri bu çalışmayı il genelinde bu tür anketlerin temel kriterlerini baz alarak nüfus yoğunluğu üzerinden yapmışlar.

Yüz yüze yapılan araştırmada GENAR Melikgazi´den  bin 283, Kocasinan´dan 952, Talas´tan 300, Develi´den 162, Yahyalı´dan 93, Bünyan´dan 78, Pınarbaşı´dan 69 ve  Tomarza´dan 63 olmak üzere toplam 3 bin kişiye, ağırlıklı olarak 16 Nisan halk oylaması temelli sorular sormuş.

Diğer  araştırma şirketi andy-ar ise, 16 ilçenin tamamına yönelik 3 bin kişi üzerinden bir çalışma yürütmüş. Her iki çalışmada da yaş grupları 18-55 ve üzeri olmak üzere 6 kategoriye ayrılarak sorular yöneltilmiş.

Çıkan sonuçlara geleceğim; ama, iki ayrı şirketin yaptığı çalışmaların genel dökümünü verirsem matematikten bildiğimiz ?sağlama´ metodu bizi çalışmanın sağlıklılığı açısından bir sonuca götürebilir.

GENAR

Evet                           1944

Hayır                           773

Kararsız-Cevap yok:   210

Toplam:                     2927

 

andy-ar  

Evet                           2008

Hayır                           797

Kararsız-Cevap yok 195

Toplam:                     3000

Gelelim sonuçlara...

Aslında matematiği benim gibi kötü olmayanlar, yukarıdaki rakamlara bakar bakmaz sonuca ulaşmıştır.

GENAR´ın anketine göre:

 Evet: % 66.9 

 Hayır: % 26.6 

 Kararsız-Cevap yok: % 6.5

GENAR, kararsız ve cevap yok diyen seçimleri oy oranına göre dağıtmış ve şu sonuca varmış:

Evet:    % 71.6

Hayır:  % 28.4

Gelelim andy-ar´ın çalışmasına.

Evet: % 67.5

Hayır: % 23.3

Kararsız-Cevap yok: %  9.2

 andy-ar, kararsız ve cevap yok diyenleri evet ve hayır oyları oranında dağıttığı zaman şu sonuca varıyor:

Evet:    % 74.32

Hayır: %  25.68

andy-ar, ikinci bir senaryo daha sunmuş. Burda da kararsız ve cevap yok diyen seçmenlerin % 60´ını Hayır´a, % 40´ını ise Evet´e pay etmiş. Buna göre ise;

Evet: % 71.21

Hayır: % 28.79

Unutmadan bir not daha aktaralım. Her iki ankette de deneklerin  % 46´sı erkek, % 54´ü ise kadın.

Bir not daha aktarıp fazlaca detayı girmemeyim.

GENAR´ın anketinde parti mensubiyetine yönelik de  tercihler sorulmuş.

Rakamları yuvarlayarak vereyim. Buna göre AK?Partililerin % 96´sı ?Evet´ derken, % 4´ü ise ?Hayır´   diyor. CHP´lilerin % 92´si Hayır, % 8´i ise Evet´çi. MHP´de durum farklı. MHP´lilerin % 39´u Evet, % 61´i ise hayır diyor. Kayseri´de  son  iki seçim ortalamasını alırsak HDP oyu  % 2´ye yakın. Bu partiye mensup seçmenlerin % 25´i Evet,  % 75´i ise Hayır diyormuş.

Her iki anket de  seçmen psikolojisine yönelik sorular da yöneltilmiş. Genel ekonomik durumla ilgili bir  soru da var. Vatandaşın ekonomiye bakışı ile ilgili rakamları da verip kendi gözlemimizi aktaralım.

?Türkiye´nin ekonomik durumundan ne derece memnunsunuz?? sorusuna verilen cevaplar ise şöyle:

Memnunum diyenlerin oranı % 50,9, memnun olmayanların oranı ise % 43... Kalan yüzde 6.1´lik kesim ise kararsız.

Bu anketin Başbakan´ın Kayseri mitinginden 4 gün önce tamamlandığını da bir not olarak aktaralım. Bana göre mitingin Evet cenahına olumlu yansıması da mümkün...

Her iki anket şirketinin çalışmalarını aktardım. Kararsız ve cevap yok diyen deneklere niçin böyle dediklerine dair uzun uzun sorular yöneltilmiş. O sorulara verilen cevaplara baktığımızda  kararsız-cevap yok diyen seçmenin ağırlıklı  Hayır´a  daha yakın olduğunu gözlemledim. GENAR, çalışmasında kararsız seçmenleri oransal olarak dağıtırken, andy-ar hem oransal dağıtım yapmış, hem de % 60 Hayır, % 40 Evet´e dağılımla bir sonuca gitmiş. Bu orandan hareketle, her iki şirketin çalışmasının % 71 Evet şeklinde tezahür ediyor. Sadece küsüratları farklı...

Olağanüstü bir gelişme olmazsa önümüzdeki 11 günde hem şehrimizde, hem de ülke genelinde ?Evet´ oylarının, Kayseri tabiriyle ?gıdım gıdım´ da olsa üzerine koyacağını sanıyorum.

Demek ki Kayseri´de, 2 puan artı-eksi  Evet % 70, Hayır ise % 30 gibi gözüküyor.

Sonuçta hepimiz vatandaşın sandıktan çıkan iradesini baş tacı edecek ve CHP´nin Konyalı vekili gibi karşı tarafı ?denize dökmeye´ filan kalkışmayacağız.

 

TEBRİK EDERİM

 HOCAM

Abdülgani Aşık Bünyanlı. 25 Şubat 1937 doğumlu? Yani 80 yaşını bitirmiş. 81. yaştan gün almış. Aşık, din adamı. Yurtdışında dini ateşelik yapmış. Diplomatik görevi bittikten sonra  yurda dönmüş ve müftülük yapmış. Yeşilhisar dahil bir çok ilçede müftülük görevinde bulunmuş.  ?Atatürkçü Müftü? olarak anılmış. 70´li yılların siyasi çalkantıları ve koalisyon hükümetleri döneminde sürgün yemiş. 1977 seçimlerinde CHP´den milletvekili adayı olmuş. Yapılan önseçimde dönemin efsane bakanı Mehmet?Yüceler ve İl Başkanı Mehmet Gümüşçü´yü geride bırakarak liste başına oturmuş ve milletvekili seçilmiş. Sonrasında bir kaç kez daha aday oldu.80´ini devirmiş olan Gani Aşık partisi (ülkesi) için ilçe ilçe gezerek ?Hayır´ oyu istiyor. Tebrik ederim Hocam. Dilerim, Gani Aşık Bey´in bu tavrı, ?Evet´ veya ?Hayır´cı tüm eski vekil ve aday adaylarına örnek olsun. Gani Bey´e hayırlı ömürler diliyorum.

 

 

Mış? Miş? Muş?

00-GENAR ve andy-ar´ın?Kayseri´de yaptığı ankette ?Evet´ % 71, Hayır % 28 çıkıyormuş.

00-Sandığa gitmeye 11 gün kalan ?Evet´ ve ?Hayır´cılar sokak sokak geziyormuş.

00-CHP´li eski vekil Atilla Kart, İncesu Belediye Başkanı Karayol´un şikayeti ile yargılanmış.

00-AK?Parti´den ?aday adayı´ olan bir yazar-eğitimci, il müdürü olabilmek için parti büyükleri arasında ?sağlam´ torpil arıyormuş.

00- 80 yaşındaki Gani Aşık´ın ilçe ilçe ?Hayır´a  çalışması takdir toplamış.

00-Başbuğ Türkeş, vefatının 20. yılında rahmetle anılmış.

00- Boydaklar´ın da yargılandığı FETÖ davasında şüpheliler inkar savunması yapıyormuş.

00-OSB seçimlerinde saflar netleşmeye başlamış.