SAMİ DAYANGAÇ


İŞİN ŞAKASI YOK

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


 

Hala neden ve tedavisi belli olmayan bir virüsün tehlikesi ile baş başayız. İşin şakası yok ama ne yazık ki toplumumuz duyarsız. Düğünler, düğün yemekleri, asker uğurlamaları, bağlarda misafir ağırlama, mangal keyfi derken ne yazık ki tehlike aynen sürüyor. Ne adam gibi maske takıyoruz, ne de kurallara uyuyoruz. Maske takmayanı sıkıysa uyarın, bela hazır. “Kardeşim maskenizi takar mısınız” diyene aynı kibarlıkta “Sanane lan” cevabını alırsınız.

Sağlık Bakanlığı illere gönderdiği tamimle artık hastaların hastanelerde değil, evlerde tedavisini önermiş. Bu bizim gibi topluma uygun mu? Gel de geçmiş olsuna gitme? Küserler. Evde bakım nasıl yapılır, neler yapılmalıdır, dikkat edilmesi gerekenleri sizler için araştırdık. Buyurun…

Covid-19 virüsünün insandan insana bulaşması, genellikle sağlıklı bir insanın hasta olmuş bir insanın vücut salgılarıyla temas etmesi sonucu mümkün olmaktadır. Virüs hastalıklı kişilerden öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların temas ettiği yüzeylerden göz, ağız, burun mukozası ve el sıkışması ile bulaşabilmektedir. Yüksek risk grubu 60 yaş üzeri ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerdir.

Covid-19 virüsü ile enfekte bir kişi ile aynı evde yaşanması halinde dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.

Hastanın evde olduğu süre boyunca kendisini ayrı bir odada, mümkünse tuvalet ve banyosu da ayrı olan bir odada tutması ve bu odadan dışarı çıkmaması gerekmektedir. Oda sık sık havalandırılmalı ve doğrudan güneş ışığı alması sağlanmalıdır.

Ortak tuvalet, banyo kullanılıyorsa bu alanlar iyi havalandırılmalıdır

Hasta eğer çıkmak zorunda kalırsa ve diğer ev bireyleriyle aynı ortamı paylaşmak zorunda kalırsa mutlaka tıbbi maske takmalı ve diğer kişilerden en az bir metre uzakta olmalıdır. Hastanın ev içindeki hareketi mümkün olduğunca sınırlı olmalıdır.

El hijyenine azami dikkat edilmelidir. Eller sık aralıklarla en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, yıkamanın mümkün olmaması halinde alkol bazlı el antiseptiği veya alkol bazlı kolonya kullanılmalıdır.

Hiçbir koşulda eve ziyaretçi kabul edilmemelidir.

Hasta ve yakınları öksürme veya hapşırma sırasında bir mendille ağzını kapatmalı, kullanılmış mendiller ağzı kapalı ve naylon poşetlere konularak ağzı kapatılarak, ikinci bir naylon poşet içerisinde atılmalıdır.

Hasta, kişisel eşyalarını başkaları ile paylaşmamalı, ev halkının bardak, tabak, havlu gibi eşyalarını kullanmamalı; eğer kullanması gerekirse bu eşyalar su ve sabunla yıkanmalıdır.

Hastanın kullandığı kıyafetler, havlu, çarşaf gibi ürünler 60-90°C’ de deterjan ile yıkanmalıdır

Hasta odasının temizliği esnasında eldiven ve maske kullanılmalıdır.

Covid-19 virüsü lastik yüzeylerde beş gün, cam ve tahta üzerinde dört güne kadar canlı kalabildiğinden yüzey temizliğine dikkat edilmesi gerekmektedir. Klor içeren çamaşır sularını temizlik için kullanarak gerekli hijyen sağlanabilir. Yarım çay bardağı ölçüsünde klorlu çamaşır suyunu beş litre suya ekleyerek yüzeyler temizlenebilir (masa, kapı kolları, elektrik düğmeleri, banyo ve tuvalet, musluk başları vs). Tüm ev sakinleri kendi sağlık durumlarını takip etmeli ve herhangi bir belirti ortaya çıkması durumunda sağlık kurumuna başvurmalıdır. Lütfen kendimiz, evlatlarımız, geleceğimiz için uyarılara uyalım, uymayanları uyaralım. Toplumumuz hastalıktan, ölümden, virüsü başkasına bulaştırmaktan değil para cezasından korkuyor. İşin şakası yok. Virüs öldürüyor. Testi negatif çıkan kişi kendini bırakmamalıdır, bu pozitif olmayacağı anlamına gelmez. Unutmayalım her işin başı sağlık.