VELİ ALTINKAYA


İNSAN KILIKLI YARATIKLAR!

(19 Eylül 2016 tarihli yazının tekrarı)


İnsan, melekten üstün yaratılmıştır. İnsanı melekten üstün yapan nefsinin varlığıdır.
Tasavvuf yolunun güzel insanlarından, Beyazıd-ı Bestami birgün cami avlusunda nefsini ağzından çıkartır. Nefsi bir köpek gibi cami avlusunda sürünmektedir.
Kalpleri ve gönülleri semalara açık olan bu yolun yolcularına ara ara olduğu gibi, Bestamlı Beyazıd´a da bir nida gelir, ?Nefsini içine al, biz seni onunla seviyoruz.?
İnsanı, melekten üstün kılanda nefsini kontrol altına alabilmesidir. Nefsinin esiri olmamasıdır.
Ama aynı insan, nefsine teslim olduğu zaman, Mukaddes?Kitabımızın ifadesiyle, ?Belhüm adal? noktasında, yani ?hayvandan daha aşağı? bir ruh haliyle karşımıza çıkabilir.
Toplumda böyle insan çok.
Sağınıza, solunuza bakın, insan suretinde böyle çok yaratık görürsünüz.
Adam, ahlaksız, utanmaz, hatta şantajcı, hırsız olmasına rağmen, ?Yavuz hırsız, ev sahibini bastırırmış? misali konuşmalarıyla, sosyal medyadaki paylaşımları ile üste çıkmaya çalışıyor.
?Kimi kasdediyorsun? diye sormanıza gerek yok. Dedim ya, sağınıza-solunuza bakın, hemen her sektörde böyle tiplerin olduğunu görürsünüz. Onlar işlerini ahlaklı yapanlardan önde dururlar. Her ortamda sesleri daha çok çıkar. Zira, utanma gibi bir erdemleri yoktur. Sahtekarlıkları tescilli de olsa, ahlaksızlıkları cümle alem tarafından bilinse de, ?yavuz hırsız? misali pişkin takılırlar; üste çıkmaya kalkarlar ve karşılarındakilere utanmadan ahlak dersi verme cüreti gösterebilirler.
Elbette işinde-gücünde olan sade vatandaştan bahsetmiyorum. Bir vesile ile kendini göstermeye çalışan, nemalanma arzusundaki tiplerden tarif ediyorum. Bu tipler için helal-haram ölçüsü yoktur. Para gelsin de nereden nasıl gelirse gelsin fark etmez. Birde bunları nemalanmaya alıştırmışsanız, ?alışmış, kudurmuştan beterdir? misali yakanızı bırakmaz. Emceği vermediğiniz zaman, size insaf ve vicdan ölçüsü gözetmeden olmadık iftiralarda bulunabilirler.
Allah bunların şerrinden cümleyi korusun. Allah bu tiplerin halk tabiriyle ?kuru iftirasından? masumları muhafaza etsin.
?Yüzüne tükürseniz, yağmur yağdığını? sanan bu tiplere, bağışlayın, sokaktaki insan, ?parayı ver,..... geç? der.
?İnsan kılıklı? bu tipler maalesef her geçen gün çoğalıyor.
Bunca ahlaksızlığa rağmen, siz hak bildiğinizden şaşmayın. Hak bildiğinizi her zaman yüksek sesle söyleyemeseniz dahi, şunu bilin ki, haram ile kimse abad olmaz ve bu ahlaksızca yaşayanlar öbür dünyaya kalmadan, bu dünyada mutlaka hesap verir.
Bu tipler var ya, işte o ahlaksız insanlarla bir şekilde karşılaştığımızda yetkili, yetkisiz, etkili-etkisiz hepimiz selamlarını dahi almamalıyız. ?Arkadaş, sen ahlaksız bir adamsın. Hem suçlu, hem güçlü rolünü üstleniyorsun. Kendi menfaatin için utanmadan iftira atıyor; nemalanmaya çalışıyorsun? diyebilmeliyiz.
Bunu yapmayıp da, ?Aman şerrinden emin olayım? mantığıyla yüzüne karşı hakkı söyleyemezsek, ?bana değmeyen yılan bin yaşasın? şeklindeki Yahudi atasözüne uyarsak, emin olun bir gün onun iftirası ile karşı karşıya kalırsınız..
Gelin hangi mevkide olursak olalım, bu tipleri dışlayalım, aramızdan uzaklaştıralım, tecrit edelim ki, ?yaptıklarının yanına kar kalmadığını? gören yeni namzetler çoğalmasın.
Etkili ve yetkili makamlarda bulunanlarda ?hakkı teslim etmede??İsmet Paşa´nın ifadesiyle ?En az namussuzlar kadar cesaretli? olmalıdır. Aksi takdirde işini namusuyla, ahlakı ile yapanlar cezalandırılmış olur ki, bir süre sonra bu tür insan tipinin çoğaldığı toplumlar tamamen çöker.
Her meslek mensubu kendi içindeki bu ahlaksızları dışlamalıdır. Bunları besleyenler, nemalandıranlar, bunun sonu olmadığını anlamalı ve ?sesi çok çıkana, ahlaksız olana, yüzsüz olana, şantaj yapana? değil, işini adam gibi yapana iltifatla, hakkı teslim etmelidir.
Bu yazıdaki tipleri isteyen üzerine alınabilir.

 

ÖNEMLİ BİR TOPLANTI
Vali Süleyman?Kamçı´nın başkanlığında önemli bir toplantı yapılmış. Kurban Bayramı´ndan hemen sonra yazdığım bir yazıda mealen, ?üniversitelerin açılacağını ve kesinlikle kötü niyetlilerin buraları karıştırmak için çalışacağını´ belirttikten sonra, hem rektörlerin hem de güvenlik bürokrasisinin dikkatini çekmiştim. Vali Kamçı, ERÜ, AGÜ ve NNYÜ rektörleri, emniyet müdürü ve jandarma komutanının da katılımıyla bu doğrultuda bir toplantı yapmış. Kayseri´nin üç üniversitesindeki öğrenci sayısı 70 bini buluyor. Böyle bir kalabalık nüfus içerisinde her türlü insan grubu olabilir. Bu noktada başta PKK ve FETÖ, daha sonrada DAEŞ ve PKK?işbirlikçisi, diğer sol örgüt sempatizanları noktasında duyarlı olmamız gerek. Bu çerçevede siyasi partilerin üç il başkanı ile de bir toplantı yapılmasında bence yarar var. Takdir yetkililerin tabi...

MIŞ? MİŞ? MUŞ?
- FETÖ çerçevesinde 39 kişi daha cezaevine konulmuş.
- Yozgat polisi, Şeker´in genel müdür vekili dahil, 19 kişiye FETÖ operasyonu düzenlemiş.
- Vali Kamçı, rektörler ve kurmayları ile üniversitelerin güvenliğini konuşmuş.
- Emniyet, okulların etrafında 327 polis görevlendirmiş.
- Kayserili, raylı sistemin yeni araçlarını sevmiş.
- Melikgazi, Abdulhamid Bulvarı´nda sona geliyormuş.
- KTO meclisinin son toplantısındaki sağduyu-sükunette Başkan Ömer Gülsoy´un tavrı takdir görmüş.