VELİ ALTINKAYA


İNCESU, YEŞİLHİSAR, YAHYALI VE DEVELİ

İNCESU, YEŞİLHİSAR, YAHYALI VE DEVELİ


   İncesu’nun merkez ilçe olmasının üzerinden on yıl geçti. Bu süre zarfında belediye başkanlığı yapan Zekeriya Karayol Büyükşehir’le iyi ilişkiler içine girerek epeyce hizmet aldı. Önümüzdeki on yıl da  İncesu’nun merkezdeki üç ilçe haricinde en hızlı gelişen merkezlerden biri olacağı muhakkak.

Bir önceki yerel seçimde belediye başkan adayları bazında  AK Parti İncesu’da % 52.2, MHP,% 36.3 ve CHP % 1.8 oy almış. Bu oranlar İGM açısından bakılınca şöyle: AK Parti  % 49.8, MHP 32.2 ve CHP ise   % 3.4..

Son yerel seçimlerdeki oyları İGM oylarını baz alarak kıyaslamamız gerekir. Son seçimde % 51.1 oy alan AK Parti Adayı Zekeriya Karayol bir önceki seçime oranla oylarını kısmen artırmış.

Bana göre 3. dönemi açısından da baktığımızda Karayol başarılı...

MHP adayı bir önceki seçimde % 32.2 olan İGM oyunu bu seçimde % 42’ye çıkarmış. Bu MHP açısından ciddi başarı. Genelde 10 puan, kendi içinde ise neredeyse % 30’luk bir oy artışı var.

CHP’yi beş yıl önce ve şimdi aldığı oy oranları itibariyle değerlendirmeye dahi almamak gerek.

Gelelim Yeşilhisar’a...

Şahsen ben Yeşilhisar’da yarışın AK Parti adayı ile CHP adayı arasında geçeceğini zannediyordum. MHP umduğumdan fazla oy aldı.

2009 belediye başkanlığı oy oranları şöyle:  AK Parti % 46.3, MHP 36.6,CHP % 16.. İGM’de ise AK Parti % 43.6,MHP 37.9,CHP% 17...

Son seçimde  AK Parti adayı Abdülkadir Akdeniz % 45.6,MHP adayı % 32.3,CHP adayı ise % 18.9 oranında oy almış.

 AK Parti’nin son seçimde önceki seçimin iki sonucu  açısından yapılacak mukayesede de oy oranlarını koruduğu görülüyor. CHP’de  oran korunmuş. MHP’de 5 puan veya kendi içinde % 15’e varan oranda bir düşüş var.

Seçimleri kazanan Abdülkadir Akdeniz’in tecrübeli bir belediye başkanı ve siyasetçi olarak ilçesine güzel hizmetler vereceğine inanıyorum.

Yahyalı manevi hassasiyetlerin yüksek olduğu bir ilçe.

Burada önceki seçimlerde belediye başkanlığı bazında AK Parti % 48.5, MHP 40.9, CHP ise 0.6 oranında oy almış. SP’nin de Yahyalı’da ciddi bir potansiyeli var. Bu seçimde % 10 civarında bir oy almıştı. İGM sonuçları şöyle: AK Parti % 55.3, MHP % 29, CHP % 3.1 ve SP’de % 10...

Son seçimlerde ise AK Parti % 59.8,MHP % 10.5,SP ise 27.6 oy almış.

AK Parti’nin oy oranlarını ciddi miktarda artırdığı görülüyor. İGM açısından baktığımızda kendi içinde % 10’luk bir artış var. SP’nin de oy oranını yüzde yüzelli oranında artırdığını söyleyebiliriz.

 Bir önceki seçimin tüm rakamları ile kıyaslandığında MHP’nin Yahyalı’da umduğu sonucu bulamadığı aşikar. İGM oyu kıyasında yaklaşık 19 puanlık, bir başka deyişle  % 200’ lük bir düşüş var.

Kocasinan Belediyesi’nde başkan yardımcısı olarak uzun süre görev yapan Esat Öztürk’ün ilk belediye başkanlığının da başarılı geçeceğini inanıyorum.

Gelelim Develi’ye...

  MHP Develi’de adayını neredeyse 8 ay önce açıkladı. Buna karşın AK Parti aday tespitinde epeyce sancılıydı. 4 isim üzerinde yapılan uzun tartışmalardan sonra Mehmet Cabbar’ın adaylığında karar kılındı.

 2009’da belediye başkanlığı için AK Parti % 54.6, MHP % 36.8, CHP ise % 2.6 oy almış. İGM’de bu oranlar şöyle: AK Parti  % % 49.4,MHP % 29.5,CHP ise % 5.1...

Son seçimde ise AK Parti % 56.7, MHP % 37.1, CHP ise % 3.7 oy almış.

Bu noktada CHP üzerine bir yorum yapmaya gerek yok.

AK Parti’nin oy oranlarını İGM bazında % 10’un üzerinde artırdığı görülüyor. MHP’nin de oylarını % 20’ye yakın artırdığı ortada. MHP burada beklediği oyu alamadı. Köylerden gelen oylar AK Parti’nin açık ara kazanmasını sağladı. Tıpkı Talas’ta olduğu gibi...

 

 

00- Belediye başkanlarının çoğunluğu mazbatalarını alırken, diğerleri de bugün alıyormuş.

00- Göreve yeni başlayan belediye başkanlarının önümüzdeki hafta basın aracılığı ile ilk mesajlarını vermesi bekleniyormuş.

00- Almanya’dan gelen eyalet bakanları Kayseri’yi sevmiş.

00-Kayseri, Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül’ ün Putin-Medvedev gibi yapmasını istiyormuş.

00- Vali Orhan Düzgün, Valilik Basın Müdürlüğü’ne meslektaşımız İbrahim Özçekiç’i atamış.

00-Çobanlar sertifikalarını alarak kepenek giymiş.

 

MHP’NİN

2009 İGM OYU

Dün bu sütundaki yazımda MHP’nin 2009 il genel meclisi seçim sonuçlarını % 25.4 olarak vererek son seçimle ilgili  Mustafa Özsoy’un açıklamasından hareketle bir değerlendirme yapmıştım. MHP’nin o seçimdeki Büyükşehir Adayı Eraslan ise % 22.7 oy almıştı. MHP’den sevdiğim bir dostum arayarak benim İGM ile ilgili verdiğim rakamın yanlış olduğunu belirterek önceki seçimdeki İGM oylarının % 22.8 olduğunu söyledi. Kayıtlara tekrar baktım. İGM’de AK Parti 338 bin 753 oy ve % 51.113,MHP 167 bin 505 oy ve % 25.274 oy almış. MHP’nin oyunu bir önceki seçime kıyasla % 2, kendi içinde de % 10 kadar artırdığını söyleyelim yeter.