ASIM CENGİZ GÜR


İMAN VARSA

Notlar - Asım Cengiz GÜR


İbn-i Mes´ûd (r.a.)´den yapılan iki ayrı rivayete göre Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuşlar:

?Ben cehennemden en son çıkacak (veya cennete en son girecek) kimseyi biliyorum. Cennete en son giren kimse, bazen yürür, bazen ağlar. (Cehennem) ateşi de arada sırada onu yalar geçer. Cehennemi tamamen geçince dönüp cehenneme bakar ve:

?Beni senden kurtaran Allah yücelerden yücedir. Yemin ederim ki Allah, gelmiş geçmiş insanlardan hiç kimseye vermediğini bana verdi´ der. Derken o adam bir ağaç görür:

?Ya Rabbi!´ der, ?Beni şu ağaca ulaştır da altında gölgeleneyim, suyundan içeyim´. Yüce Allah (c.c.):

?Ey Ademoğlu! Dilediğini versem, benden başka bir şey istemezsin değil mi?´ der. Adam:

?Ya Rabbim! Ondan başka bir şey istemeyeceğim´ der ve buna söz verir. Yüce Allah (c.c.)´da onun dileğini kabul eder. Çünkü o, hasretini çektiği ve kavuşmadan yapamayacağı bir şey görmüştür. Allah (c.c.) o adamı ağaca yaklaştırır. Adam, ağacın gölgesinde gölgelenir ve suyundan içer. Sonra adama, altında bulunduğu ağaçtan daha güzel bir ağaç daha gösterilir. Adam dayanamayıp:

?Ya Rabbi! Beni şuna yaklaştır da, gölgesinde gölgeleneyim, suyundan içeyim. Artık ben senden başka bir şey istemeyeceğim? der. Yüce Allah Teala:

?Ey Ademoğlu! Bana öncekinden başkasını istemeyeceğine de söz vermemiş miydin? Ben seni bu ağaca yaklaştıracak olsam sen başka şeyler de isteyeceksin´ der. Adam, artık başka bir şey istemeyeceği hususunda yine söz verir. Yüce Allah (c.c.)´da onun dileğini kabul eder. Çünkü o, hasretini çektiği ve kavuşmaya sabredemeyeceği bir şey görmüştür. Adamı o ağaca yaklaştırır ve adam onun gölgesinde gölgelenir ve suyundan içer. Sonra, Cennetin kapısının yanında bir ağaç bitirilir ve adama gösterilir. Bu ağaç öncekilerden farklıdır ve çok güzeldir. Adam gıptayla bakar ve :

?Ya Rabbi! Beni şuna yaklaştır da onun gölgesinde gölgeleneyim, suyundan içeyim. Artık senden başka bir şey istemem´ der. Yüce Allah (c.c.) da onu mazur görür ve dileğini kabul eder. Çünkü o, sabredemeyeceği bir şey görmüştür. Ona, ağaca yaklaştırır. Ağaç altında dinlenirken cennettekilerin seslerini işitir ve dayanamayarak:

?Ya Rabbi! Beni cennetine sok´ der. Allah Teala ona:

?Haydi git, cennete gir´ buyurur. Adam cennete gider, fakat ona cennet doluymuş gibi gelir. Allah Teâlâ´ya:

?Yâ Rabbî! Cennet ağzına kadar dolmuş! ?der. Allah Teâlâ ona:

?Git ve cennete gir´ buyurur. Adam tekrar oraya gider, yine cennetin dolu olduğunu zanneder. Bir daha Allah Teâlâ´ya yönelir ve :

?Yâ Rabbî! Orası dopdolu!´ der. Allah Teâlâ ona yine:

?Git ve cennete gir, orada dünya kadar ve dünyanın on misli büyüklüğünde yer senindir´ buyurur. Adam (cennette herkesin yerine yerleştiğini ve hiç yer kalmadığını zannettiği için ve böyle bir ikramın büyüklüğü karşısında) büyük bir şaşkınlık ile:

?Yâ Rabbî! Sen tüm kâinâtın yaradıcısı ve hükümdarı olduğun halde benimle alay mı ediyorsun?´ der.?

Bu hadisleri nakleden İbn-i Mes´ud (r.a.) diyor ki:  Allah´ın Elçisi (s.a.v.) sözün burasında tebessüm etti, öyle ki gerideki dişleri belirinceye kadar tebessüm etti. Sona da buyurdu ki:

?İşte cennetliklerin en aşağı seviyesinde bulunan adamın derecesi budur?.

Allah´ın ikramlarının bir kısmını Aziz Kitabımız Kur´an-ı Kerim ve Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´in sözlerinden biliyor olsak da birçok nimetler hakkında hiçbir bilgi verilmemekte, onları kimselerin görüp duymadığı, hatta hayal bile edemediği belirtilmek suretiyle, bu nimetlerin en üstün ve tamamen özel ikramlar olduğu ifade edilmektedir. Bu hadis-i şeriflerde Rahmeti Bol Padişahımız Yüce Allah (c.c.)´ın mü´min kullarına sevgisinin ve merhametinin büyüklüğünü ve kullarını sevindirmekten pek hoşlandığını hatırlatılmaktadır. Efendimiz (s.a.v.) bir başka hadis-i şeriflerinde: ?Cennetin anahtarı, Allah´dan başka ilah kabul etmemek (ve O´nun indirdiği kitaba, gönderdiği Elçisine tabi olmaktır)? buyuruyor.

Bir imtihan dünyasında yaşıyoruz ve hatalarımız, kusurlarımız, isyanlarımız oluyor. Ama unutmayalım ki, İman, en büyük hazinedir. İman, bu dünya hayatında imanına rağmen hata, kusur, günahlar işlese ve ahirette şefeate, affa mazhar olamasa bile eninde sonunda insanı cennete sokacak anahtardır.

Yüce Allah (c.c.), imanımızı kuvvetlendirsin ve muhafaza eylesin. Rızası doğrultusunda bir hayat sürmeye fayda sağlayacak ilimleri/bilgileri öğrenmeyi ve hayatımıza yansıtmayı böylece sevdiği ve razı olduğu kullar arasına katılabilmeyi cümlemize nasib ve müyesser eylesin. (âmin).