SAMİ DAYANGAÇ


İlginç

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


AK Parti’de her türlü görevi alıp daha farklı ikballer peşinde olanların partiden ayrılmaları, ayrıldıktan sonra partileri ve liderleri ile ilgili açıklamaları son derece hatalı ve ibretlik görüntüler yansıtıyor. Aslına bakarsanız parti aracılığı ile seçilen kişinin istifası halinde görevinin de sonlanması gerekir. Mesela bir partiden milletvekili seçilen kişinin istifası halinde hiçbir onaylama gerekmeksizin vekilliğinin de düşmesi gerekir.

AK Parti kurucularından, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı hariç gelinebilecek her göreve gelmiş bir eski vekil var. Şu an milletvekili değil ama oğlu milletvekili. Damadının FETÖ’nün önde gelenlerinden olduğu açıklanıp sonra iptal edilen bu eski vekil sık sık kendini gündeme getirmeye çalışıyor. Kimi ‘akil adam’, kimi ‘kibirli şahsiyet’, kimi ‘çok sevilen biri’ diye vasıflandırdıkları vekili yeterince tanıyor muyuz?

Gazeteci dostumuz Candaş Tolga Işık'ın yaptığı televizyon programına katılan eski CHP Milletvekili, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı da olup kazanamayan Muharrem İnce bu eski vekil için ilginç açıklamalar yaptı. Youtube kanalında izleyebilirsiniz. Muharrem İnce kendi partisi tarafından beğenilen bu eski vekilin görevdeyken yaptıklarından kesitler sunuyor.

Muharrem İnce diyor ki; Bülent Ecevit vefat ettiğinde eski başbakanların vefatları halinde Devlet Mezarlığı’na gömülür diye yasa çıkarılmış. Yani öldüklerinde de mezar yeri arama dertleri kalkmış. Neyse efendim, bu eski vekil o dönemde meclis başkanıymış, yasaya eklenen bir madde ile başbakanlara tanınan bu durumdan meclis başkanlarının da yararlanması eklenmiş. Yani eski başbakanlar ve eski meclis başkanları öldüklerinde Devlet Mezarlığı’na gömülecekler.

Muharrem İnce kendi üslubu ile CHP’nin eski vekile olan yaklaşımını eleştirirken bir başka not daha ekliyor.

Milletvekilleri seçildikten sonra kısa bir çalışma hayatlarından sonra emekli oluyor ve çift maaşa geçiyorlar. Şu an emekli maaşları sanırız 18 bin civarında. Muharrem İnce’ye göre burada da bir dokunuş gerçekleşmiş. Tüm emekli milletvekilleri aynı maaşı alıyorlar, ama buna hemen bir istisna getirilmiş. İnce’ye göre yasaya eklenen bir madde ile meclis başkanlığı yapan kişiler emekli olduklarında vekillerin iki katı maaş alıyorlarmış.

Gelmiş geçmiş tüm meclis başkanları(nedense)ölene kadar meclisin sponsorluğunda korumalar ve makam araçlarını kullanıyorlar. Meclis başkanları bir yasama yılında iki kere seçiliyor. 2 yıl diyelim meclis başkanı seçildiniz, hem mezar garanti, ölünce aile bireyleri bizim gibi ne yapsak, nereye gömsek demeyecek, masraf da etmeyecekler. Devlet Mezarlığı’na devlet töreni ile gömülecekler. Emekli olup emekli vekillerden iki katı maaş alacak, ömür boyu(kimden)korunacaklar.

Muharrem İnce'ye göre akil adam hakkında analiz bu. Takdir sizin...