VELİ ALTINKAYA


İLÇELERİN SORMASI

İLÇELERİN SORMASI


Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki daha önce bazı ilçelerde dillendirdiği soruyu geçtiğimiz haftasonu Sarıoğlan da da sormuş. Özhaseki ilçe sakinlerine “Bizim ilçemiz ne ilçesi olacak?” sorusunu sormalısınız diyor.

   Bu  her türlü gelişmeyi daha çok merkezinde toplamış olan  Kayseri’nin topyekün kalkınmasının en önemli şartlarından biri...

   Yeşilhisar, Yahyalı, Develi, Tomarza, Pınarbaşı, Sarız, Bünyan, Akkışla, Sarıoğlan, Özvatan ve Felahiye  sakinleri “Bizim ilçemiz gelecekle ne olacak” sorusunu sormalı...

   Bu ilçeler 30 Mart 2014’den itibaren Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanacak. Mevcut merkez planlarını mümkün olduğunca koruyarak Büyükşehir Belediyesi bütün ilçenin mahalleleri ile birlikte 25 binlik nazım imar planlarını yapacak. Sonra 5 binlik planlar, sonra ilçe belediyelerinin binlik uygulama imar planları... Tabi çevre düzeni planı da cabası.

   Bu ilçelerle ilgili yapılacak planlama o ilçenin geleceğe yönelik hedefi olacak. Ve ilçe merkezden de alacağı destekle o hedefi yakalama adına ilerleyecek.

   Bu ilçelerimizin tamamının şunu deme hakkı ve imkanı yok. Biz sanayi, turizm, tarım, hayvancılık, el sanatları vs birçok alanda hizmet veren bir ilçe olalım...

   Bunun hepsini yapalım dediğinizde  bırakın yerinizde saymayı geri gidersiniz. Onun için ilçeler kaynaklarına bakarak geleceğe yönelik planlamalarını yapmalılar. Bu noktada;

-Sanayi (Küçük sanayi sitesi)

-Turizm

-Tarım (Hububat,sebze-meyve tarımı vs)

-Hayvancılık (Besicilik, hay

 van ürünleri entegre tesis

  leri, küçükbaş hayvan, balık

 çılık, atçılık, kümes hayvanları vs)

- El sanatları

- Madencilik

   İlçe belediye başkanları ya da adayları şimdiden bununla ilgili çalışma yapmalıdır. Önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde bizler de TV ekranlarında, gazete sütunlarında  hangi ilçenin, hangi istikametle yapılandırılacağını hep birlikte tartışmalıyız. Bunların elbette bugünden yarına sonuçlanması mümkün değil. Ama, şimdiden bunların tartışılması, konuşulması gerekir. Siyaseti bir köşeye bırakarak bunu kendi içinde  iyi tartışan, ilçesinin değerlerini iyi ortaya koyan, yine bu noktada Büyükşehir Belediyesi  ve diğer yetkilileri iyi enforme eden ilçeler zamanla ayakları üzerinde kalır,  diğer ilçeler ise bu zamana kadar olduğu gibi maalesef göç vermeye devam eder.

   Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin kurmaylarına ilçelerle ilgili iki ayrı talimat verdiğini biliyorum. Bunlardan birincisi belediyenin doğrudan sorumluluğunda olan su, kanal, ulaşım, itfaiye vs hizmetlerle ilgili tespitler, diğeri ise ilçelerin yukarıda zikretmeye çalıştığım planlamasıyla ilgili hazırlıklar.

   Başkan Özhaseki’nin seçim sürecinde her ilçe için ayrı ayrı dosyalar hazırlatacağını da sanıyorum. TV programları ve ilçelerde düzenlenecek geniş katılımlı toplantılarla tespit ve beklentiler vatandaşa doğrudan aktarılacaktır.

 ADALET BAKANI

 KAYSERİ’YE GELİYOR

   Adalet Bakanı Sadullah  Ergin  seçim bölgesi hariç Ankara dışına Başbakan ya da  Genel Merkez’in özel bir talimatı olmazsa pek çıkmayan bakanlardan.

    Adalet bakanı haftasonu Kayseri’ye geliyor. Ziyaretin temelde iki nedeni var. Birincisi partisinin danışma Meclisi toplantısına katılmak, ikincisi ise bazı STK ve meslek örgütü temsilcileri ile yapılacak toplantıda açılımı anlatmak.

   Adalet Bakanı muhtemelen inşaatı biten, ancak tefriş çalışmaları süren yeni adliye binasında da inceleme yapacaktır. Zira yeni adliye binasının U 20 Dünya Kupası açılış maçı için Kayseri’ye gelecek olan Başbakan Erdoğan’ın ziyaretine yetiştirilmesi gündemde. Burda adliye bürokrasisi de yeni binaya ilişkin sıkıntılarını doğrudan Bakan’a aktaracaktır.

   Bir çok açıdan olduğu gibi Adalet Bakanı ve Bakanlık üst düzey bürokratları açısından da Kayseri önemli bir vilayet. Son olarak kış döneminde Bakanlık Müsteşarı da bir kaç gün süreyle Kayseri’de kalmıştı.

Mış… Miş… Muş…

00- Valiler kararnamesinin imzasının gecikmesi bazılarının kafasını karıştırmış.

00-Adalet Bakanı Sadullah Ergin haftasonu partisinin Danışma Meclisi toplantısına katılıp STK’lara barış sürecini anlatacakmış.

00-Cumhurbaşkanı Gül’ün 2.5 günlük Kayseri ziyaretinin taslak programı belli olmuş.

00- Gül’ün ziyaretinde 4 üniversitemizin rektörü aynı mekanda Cumhurbaşkanı’na brifing verecekmiş.

00- Tabipler Odası meslektaşlarına karşı uygulanan şiddet konusunda katı kararlar almış.

00- Başbakan Erdoğan İç Anadolu heyetinden üç isim de dahil bugün akillerle buluşacakmış.

VALİLER

 KARARNAMESİ

  Valiler kararnamesi ile  ilgili ilk bilgiler cumartesi ulaştı. Henüz yaygın medyada konuyla ilgili herhangi bir yorum yokken pazartesi aynı başlıkla bu sütunda yaklaşık 20 il’le ilgili olası değişikliği aktarmıştım.O yazımda “Belki siz bu satırları okurken karar  Resmi Gazete’de yayımlanmış olacak”demiştim. Şu ana kadar henüz  imza yok.. Oysa bendeki bilgilere göre kararname perşembe günü Bakanlıktan Başbakanlığa gitti.  Köşk  iki vilayet konusunda çekince koymuş gibi. O da aşılmış.. Vali, büyükelçi, müsteşar kararnameleri Köşk’le önceden istişare edilmeden  gönderilmemeli. Son olarak Kayseri Valimizin Kütahya’ya gideceği, Ordu  Valisi’nin de Kayseriye geleceği söyleniyor.  Kararname son haliyle bugün, en geç yarın yayımlanır.