VELİ ALTINKAYA


İLÇELER VE BAŞKANLAR (1)

İLÇELER VE BAŞKANLAR (1)


Büyükşehir ve ilçelerle ilgili yorumlarımızda 2011 genel ve 2009 yerel  seçimlerinin sonuçları ile bugüne yönelik gözlemlerimizi aktaracağız. Gözlemlerimiz herhangi bir anket sonucuna bağlı değil.
Partilerin kimi aday göstereceğine dair detaya girmeden sadece mevcut  belediye başkanlarının yeniden aday gösterilip gösterilmemesi ile ilgili bilgi değil, kanaatimizi de aktaracağız.
Zanlarımız bugün için   bir anlam ifade edecektir.. Elbette ülke gündemi, yerel seçim arefesinde gerçekleşecek olaylar, adaylar, ortaya konulacak projeler ve seçim sürecinde gösterilecek performans, mutlaka sonuçları şu veya bu şekilde etkileyecektir...
BÜYÜKŞEHİR:AK Parti’  nin mevcut belediye başkanı Mehmet Özhaseki’yi  aday göstermesi kesin gibi... Yapılan anketler ve genel kanaate göre de Başkan Özhaseki’nin  % 65’lik bir oyla seçilme ihtimali var..Bugünki durum itirabiyle bu oy aranın dahi  Kayseri tabiriyle Başkanı keseceği kanaatında değilim.O muhtemelki yüzde 70’leri bularak bir rekor kırma,önce partisinin genel merkezine, sonrada CHP Genel Başkanına bir mesaj vermek isteyecek.
Büyükşehir’de AK Parti’yi MHP’nin takip edeceği malum. Genel ve yerel konjöktürün yanısıra adayın kimliğine göre MHP’nin  % 20-25 aralığında oy almasını bekliyorum... İsabetli bir isim ve iyi yürütülen bir seçim kampanyası ile MHP adayı 30’u zorlayabilir.
 Başkan Özhaseki yüksek sesle dillendirmesede en azından belediye başkanı bazında muhalefetsiz bir Meclis arzusunda. Yani 16 ilçenin 16’sının da partisinden olmasını isteyecektir. Bunun içinde zayıf gördüğü halkalara her türlü desteği verecektir.
MELİKGAZİ: Mevcut Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın yeniden aday olma arzusu bilinmektedir... Parti il ve genel merkezinin ise nasıl bir tavır takınacağı şimdilik müphem... Büyükkılıç, anketlerde ‘başarılı’ gözüküyor. Büyükkılıç’ın yeniden adaylığı halinde  % 65 civarında, hatta kısmen daha yüksek bir oyla seçilme ihtimali var. AK Parti’nin Büyükkılıç dışındaki adayı da   % 60 civarında oy alır... MHP adayı ise yine konjöktöre bağlı olarak % 25 civarında oy alacaktır.
KOCASİNAN:Belediye Başkanı Bekir Yıldız yeniden aday olmak isterse, olur... Ama, geleceğe yönelik hesap yapmayan kişiliğe  sahip ‘Bekir Abi’... Parti yönetiminin  yeniden adaylık konusundaki tavrı tıpkı Melikgazi gibi... Yıldız adaylığı halinde % 65 gibi oy alır. MHP’nin buradaki adayının oyu da Büyükşehir ve Melikgazi’ye yakın olur.
TALAS: Mevcut Başkan Rifat Yıldırım’ın yeniden aday olma arzusu biliniyor. Yıldırım’a karşı  İlçe Başkanının olumsuz yaklaşımını  duymayan kalmadı. Bu noktada ilçe teşkilatı aday belirlemede çok etken olmaz,olamaz. İl Teşkilatı ise, üç merkez ilçe hakkında ortak  hareket etme arzusunda. AK Parti Genel Merkezi ise Büyükşehir ve üç merkez ilçe hakkında nihai kararı kendisi verecek... Diğer 13 ilçede temel faktör Kayseri Teşkilatı ve hakim çevreler. Yıldırım son seçimde  % 47.4 oyla seçildi. Son yapılan anketlerde ise oy oranının % 60’a yaklaştığı görülüyor. Genel seçimde  AK Parti Talas’ta % 60’ın üzerinde oy aldı. MHP üç merkez ilçe içerisinde en etkin Talas’ta.Talas’ta MHP oyunun % 30’ larda olacağını tahmin ediyorum.Son yerel seçimde bu oran % 35’in üzerindeydi. AK Parti’nin Talas’ta atac ağı yanlış bir adım, MHP’nin çıkaracağı isabetli bir aday halinde Talas her sürprize gebe olabilir.
HACILAR: AK Parti’nin güçlü olduğu ilçelerden biri. Parti, son genel seçimde % 74, yerel seçimde ise  % 60’a yakın oy aldı... AK Parti büyük oranda kazanır. Mevcut Başkan Ahmet Herdem bir dönem daha devam etme arzusunda. İlçe teşkilatı mesafeli, İl Teşkilatı ise renk vermemeye çalışıyor... Aday tesbitinde parti teşkilatı kadar bazı işadamları da etkili olur.
İNCESU: Genel seçimde AK parti  % 65, yerel seçimde ise  % 52 oy aldı... Tüm köylerin İncesu’ya oy kallanacak olması bazı farklılıklar oluşturacak gibi. Mevcut Başkan Zekeriya Karayol’un yeniden aday olma niyeti biliniyor. İlçe Teşkilatı Başkan’a yakın. İl Teşkilatı ise renk vermiyor. AK Parti adayı her iki kişiden birinin oyunu alır.