VELİ ALTINKAYA


İLÇELER VE BAŞKANLAR(2)

İLÇELER VE BAŞKANLAR(2)


BÜNYAN: MHP ve AK Parti’nin etkin olduğu ilçelerden biri... MHP’li mevcut Başkan Mehmet  Özmen’in yeniden partisinden adaylığı kesin gibi... Özmen halkla içiçe bir yönetim anlayışı ortaya koydu... AK Parti’nin de ciddi bir oy tabanı var. Aday tesbiti dolayısıyla AK Parti son yerel seçimlerde ilçede sıkıntı yaşadı. İGM oyunda MHP biraz önde olmasına rağmen, AK Parti oldukça etkin. Genel seçimde AK Parti’nin oy oranı % 60’ın, MHP’ninki ise yüzde 20’nin üzerinde... AK Parti  doğru ismi aday gösterirse MHP ile kıyasıya bir yarış içine girer. Hatta seçimi alabilir de...
YEŞİLHİSAR:  Tüm partiler açısından bakıldığında genel seçimle yerel seçimde alınan oy arasında epeyce fark var. Mevcut Başkan İhsan Ünal’ ın yeniden adaylığı  fifti fifti gibi... MHP’nin etkin olduğu, CHP’nin de kısmen tabanının bulunduğu bir ilçe. Kazanmada parti kadar aday da önemli...
YAHYALI: AK Parti’nin güçlü olduğu ilçelerden biri. İktidar partisi genel seçimde fark attı... Yerel seçimde MHP adayı iyi oy aldı.Yahyalı’nın köyleri sonuca etki edebilir. AK Parti’nin rahat olduğu ilçelerden biri; ama MHP iyi bir adayla AK Parti’yi zorlayabilir. Mevcut Başkan Mehmet Araç’ın yeniden aday gösterilme ihtimali yüksek.
DEVELİ: Yine AK Parti’ nin güçlü olduğu ilçelerden biri... MHP’nin ise, merkezden, ortalama  % 30-50 aralığında fazla oy aldığı veya alabileceği ilçelerden. AK Parti mevcut Başkan Recep Özkan’ı yeniden aday gösterir. AK Parti oyu % 50’nin altına düşmez.
TOMARZA: Yerel seçimlerde üç partinin de tabun bulduğu bir ilçe. Merkezde CHP köylerden fazla. Köyler dahil edilince MHP ve AK Parti oylarını artırır. AK Parti’nin aday tesbitinde Yaşar Karayel  etkin olur. Mevcut Başkan Fahrettin Işık’ın yeniden aday gösterilme ihtimali yüksek. MHP oyları  % 30’larda olur.
PINARBAŞI: Yarışın zor geçeceği ilçelerden biri. Mevcut Başkan Dursun Ataş başarılı. Yeniden adaylığı kesin gibi. CHP bu ilçede varlık gösteremez. Köylerin çok ve etkin olduğu ilçelerden.Yarış MHP ile AK Parti arasında geçer. AK Parti’nin kazanması Büyükşehir adayının etkisine daha çok bağlı.
SARIZ: Üç partinin de var olduğu ilçelerden.Yanılmıyorsam 14 kadar Alevi kökenli köyümüz var. Bu köyler CHP’ye blok oy verir. Mevcut başkan da CHP’li. CHP Ömer Faruk Eroğlu’nu yeniden aday gösterecektir. Son İGM  oyu neredeyse aynı. Genel seçimde AK Parti rakiplerine kıyasla önde. Bana göre üç partide seçimi kazanabilir. Aday ve AK Parti Büyükşehir adayının vereceği mesajlar sonucu etkiler.
SARIOĞLAN: Son yerel seçimlerde MHP’nin yüzde 40’ a yakın oy aldığı ilçelerden. Aslında halen başkanlık yapan  Ali Rıza Başardan CHP’den aday olacaktı, son anda AK Parti’den aday oldu. Milletvekili genel seçimi itibariyle bakıldığında ise  AK Parti’nin yüzde 55’in üzerinde oy aldığı, diğer iki muhalefet partisinin oy oranının ise  yüzde 20’lerde seyrettiği bir ilçe. Karaözü gibi bazı merkezlerden CHP’ye blok oy çıkabilir. AK Parti’nin mevcut belediye başkanı  Ali Rıza Başardan’ı yeniden aday gösterme konusunda henüz verilmiş bir kararı yok. İlçeden sorumlu il yöneticisinin raporu, ilçe teşkilatının  teamülü ve yapılacak anket sonucuna göre karar verilecek gibi. AK Parti bugünkü haliyle yüzde 50’nin üzerinde bir oyla seçimleri kazanır gözüküyor.
FELAHİYE: İki dönemdir CHP’li Belediye Başkanı Gürsel Kısır ilçede başkanlık yapıyor...Yeni düzenleme ile CHP’ nin çok iyi bir çalışma ortaya koymaması halinde seçimleri kaybetme ihtimali yüksek. Zira Kısır Felahiye merkezin oyuyla seçilirken, aynı dönemde ilçe genelinde İGM oylarının dağılımına baktığımızda AK Parti’nin yüzde 35, MHP’nin yüzde 30, CHP’ nin ise yüzde 25 oy aldığı görülüyor. Kısır’ın merkezde seçilmesinde şahsi  ilişkilerinin de  payı olduğu anlaşılıyor. Son genel seçimde ise AK Parti  yüzde 50’nin biraz üzerinde,  MHP yüzde 25 gibi. CHP ise  yüzde 20’yi geçiyor. Bu durumda AK Parti aday tesbitinde hata yapmazsa belediyeyi kazanabilir. Bana göre üç ihtimalli bir ilçe. CHP’nin mevcut Başkan Gürsel Kısır’ı yeniden aday gösterme ihtimali yüksek.
ÖZVATAN: AK parti ve MHP’nin son yerel seçimlerde başabaş yarıştığı bir ilçe. AK Partili mevcut Belediye Başkanı Nihat Çifçi itirazlar nedeniyle birkaç kez yapılan sayımlar sonrasında  yirmi küsür oy farkıyla kazanmıştı. İki parti arasındaki fark bir puandan azdı. İGM seçimlerinde ise MHP’nin AK Parti’ den daha yüksek bir oy aldığını söylersek bu ilçede belediye başkanlığı yarışının AK Parti ve MHP arasında geçeceğini söyleyebiliriz.Milletvekili genel seçiminde ise AK Parti en yakın rakibi MHP’yi ikiye katlamıştı. Mevcut Belediye Başkanını AK Parti’nin yeniden aday gösterme ihtimali yüksek. Ancak,  anket ve teamül sonuçları kararı etkileyebilir.
AKKIŞLA: CHP’nin belediye kazandığı üç ilçeden biri. Üç partinin de İGM sonuçlarına göre ilçe merkezi ve köylerden ciddi oy aldığı biliniyor. Mevcut Başkan Azmi Sonkur adliyeye intikal eden bir konu nedeniyle yeniden adaylıkta zorlanabilir. Bu ilçede de yarışın  AK Parti ve CHP arasında geçeceğini tahmin ediyorum. Aday, MHP’nin de seçimi kazanmasını sağlayabilir. İktidar partisi genel olarak güçlü gibi, ama diğer iki partinin çıkartacağı isim sonucu değiştirebilir. Bunlar  ilçelere dair erken tesbitler. Henüz adaylar belli olmadı. Partiler tam olarak sahaya inmedi... Yaz ve sonbaharda ilçe ilçe daha ayrıntılı tahliller yapabiliriz..