SAMİ DAYANGAÇ


İKTİDARIN ALTERNATİFİ YOK

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Her anlamda gelişmiş ülkelerde o günün gündemini her zaman ana muhalefet belirler. Bir de bize bakalım. Ana Muhalefet Partisi sabah kalkıyor, Cumhurbaşkanı hangi konuda ne demiş, onun tam tersini söylemeyi muhalefet sanıyorlar. Kendileri hiçbir zaman gündem belirleyemedikleri, halkın beğeni ve isteklerini gündeme getiremedikleri, umut vermedikleri için de oy oranlarını yükseltemiyorlar.

Ülkemiz tüm dünyada olduğu gibi bir hastalıkla, corona ile mücadele ediyor. Bu mücadele Adana Belediye Başkanı’nın fuar alanına perde çekmesi ile çözülecek sözüm ona Sahra Hastanesi ile çözülecek bir şey değil. Yerden yere vurdukları şehir hastaneleri iyi ki yapılmış.

Ama mücadele bir tek corona ile sınırlı değil. Bakınız ülkemizin dört bir tarafı düşmanlarca çevrilmiş durumda. Irak da PKK ile mücadelemiz 30 yıldır sürüyor. İran ile yakın dost olduğumuz iddia edilemez, dost olsak PKK’ yı barındırmazlar. Sonra başımıza Suriye belası ve Suriyeli'ler çıktı. Suriyeli'ler öyle geldiler ki artık bizden oldular, dönmezler. Şehrimizde bile 120 binin üzerinde Suriyeli var, neden gitsinler. Her türlü imkân var. Bu mücadele daha da sürecek gibi.

Bitti mi? Elbette hayır. Üst komşu Ermenistan kaşınıyor, ilk fırsatta ülkemize girecek gibi bekliyor. Akdeniz'de, Ege’ de kuşatılmak istendik. Şayet Libya ile antlaşma yapılmasa Akdeniz ve Ege tamamen Yunan gölüne dönecekti. Ama Ana Muhalefet derhal Libya ile ne işim var diye karşı çıktı, neden?

Ana muhalefet demek, iktidarın uygulamaları ne olursa olsun karşı çıkmak olmamalı. Bakınız Libya’ da ne işimiz var diyen Ana Muhalefet Genel Başkanı’ndan, Dış İşleri Bakanı bu konuyu bilgilendirmek üzere randevu istiyor, randevu yok.

Ana Muhalefet Partisi Lideri’nin ülke yönetmeye niyeti ve hedefi yok sanırız. Referandum ile başkanlık sistemine geçildi. Beğenin, beğenmeyin ama yürürlükte olan bir yönetim şekli. Ana Muhalefet Lideri 2023 Seçimleri’nde dostları ile koalisyon yapacak, önce Meclis’te, sonra referandumla parlamenter sisteme geçecek ve başbakan olacak. Güzel bir hedef ama bu parti lideri kaç yaşında, kaç yaşına kadar yaşayacak?

Dostlarının kim olduğunu bile açıklamıyor. Oysa Ana Muhalefet Lideri başkanlığa aday olur, kazanır ve ülkeyi yönetir, ya da parlamenter sisteme dönüş yapar. Bizim Ana Muhalefet kendi halka bir güven, bir beklenti, bir hedef sunamadığı için var gücü ile iktidarın zayıflamasına, hata yapmasına çabalıyor. Bu ülke hepimizin.

Vatandaşın beklenti ve isteklerine karşılık verse iktidar alternatifi olur ama onlar önce İnce'yi tartıştılar, sonra Atamızı. Kimi Mustafa Kemal diyor kimi de Atatürk denmeli kavgası veriliyor. Genel Başkan’a sorulunca da bu kadar aç insan varken bu mu konuşulur diye gazetecilere cevap veriyor. Sanki tartışmayı gazeteciler açmış gibi. Kadın Kolları Genel Başkanı seçilen kadın Ankara Milletvekili, kendi partisinden vekillerin bazılarının odalarından Atamızın resimlerini indirdiğini gördüğünü söyledi ve ihraç edildi. Sonra affedildi ve Kadınların Başkanı seçildi.

Ana Muhalefet Lideri’nin ses getiren tek eylemi bir milletvekili için Ankara’dan İstanbul'a kadar yürümesi oldu. Siz de diyebilirsiniz ki yürüdü de ne oldu? Millet için, memleket için mi yürüdü?