VELİ ALTINKAYA


İKTİDAR, MUHALEFET VE MİTİNG

İKTİDAR, MUHALEFET VE MİTİNG


Televizyon, radyo ve sosyal medya, mitinglerin önemini biraz etkisizleştirdi. Bizim gençlik yıllarımızda mitinglerde liderlerin verdiği mesajlar günlerce hatta aylarca tartışılırdı. Yıllarca siyasi tarihimizde darbı mesel olarak kullanılmış mesajlar verildi miting meydanlarında İnönü, Menderes, Demirel, Ecevit, Türkeş,Erbakan hatta Özal tarafından.

TV’nin daha çok da özel TV’ lerin icat olmadığı o dönemlerde gerçekten miting meydanları daha heyacanlı ve hareketliydi.

Bugün bir çok parti, lider büyük meydanlara inmekten çekiniyor. Onlar salon toplantıları ya da televizyonlarda canlı yayınlanan programlarda veriyorlar mesajlarını.

Mitingler iktidardan çok, muhalefet tarafından yapılmıştır; yapılmalıdır. Miting bir anlamda irdar icraatlarının meydanlarda sorgulanması demektir. Muhalefet iktidarın devlet ve medya imkanlarını kullanarak her türlü propogandayı rahatlıkla yaptığına inandığı için meydanlara iner. Basının kendisine yeterince yer vermediğine inanır ve doğrudan halkın ayağına gider.

Katılımcı, çoğulcu demokrasilerde bu böyledir. Bizde tam tersi.

MHP sanıyorum dördüncü mitingini haftasonu Erzurum’da yaptı. Bursa’daki ilk mitingle Erzurum mitingi arasında iki aydan fazla zaman var..

CHP’nin miting yapma niyeti yok. Nadiren İzmir’deki bazı etkinliği mitinge dönüştürüyor, o kadar...

Peki ya İktidar; dünkü tarih itibariyle 9 günde 6 miting yapmış.

Bu kolay şeymi, az şey mi?

Geçen gün bunu dillendirdiğim bir dostum “Canım miting dediğin de para meselesi” dedi. İyi de CHP ve MHP az mı hazine yardımı aldı?.Veya Kayseri’de yapılacak bir mitingin maliyeti ne ki...

Kamyon kasası üzerinde Anadolu’yu karış karış dolaşıp iktidara gelen liderler biliyorum.

MHP’lilerin Kayseri’de bir miting yapma arzusu olduğunu biliyorum. Genel Başkan nedense şuana kadar Kayseri’ye “evet” demedi. Kayseri yerine Konya yeğlendi. Araya Ramazan giriyor, sonbahar ve nihayet yerel seçim takviminin resmen başlaması. Yerel seçimlere kadar MHP muhtemelki Kayseri’de genel başkanın katıldığı bir miting, belki bir de salon toplantısı yapacaktır.

CHP Genel Başkanı bu yıl Kayseri’ye çok geldi. Ama geldi-gitti. Meydana inmeyi, Kayserilileri meydana davet etmeyi hiç düşünmedi. Belki yerel seçim arefesinde bir miting yapar.

Bunları niye yazıyorum?.. AK Parti haftaiçi ve mesai saati olmasına rağmen cesaretle bir mitinge ev sahipliği yaptı. Bazı MHP ve CHP’liler umulan kalabalığın olmadığını söylüyor. Onlara  “Madem öyle siz istediğiniz zamanda yapın ve umduğunuz kalabalığı toplayın da görelim” dedim. Buradan bir daha sövlüyorum bunu.

Başbakanın Kayseri Meydanı’nda yüzü gülüyordu. Morali yüksekti... U 20 için gittiği Kadir Has Stadı’nı boş görünce canının sıkıldığını tahmin ediyorum. Ama Başbakan Meydan’dan memnun ayrıldı... ”Meydanda kaç kişi vardı?” sorusu çok soruluyor. Önemi var mı?.. Benim için yok. Kimine göre 30,bazılarına göre 70, bazılarına göre 100 binden fazla; Başbakan’a göre ise “yüzbinlerce.” Yani 200 binden fazla...

Meydanda kaç kişinin olduğunun benim için çok önemi yok. Sivas’tan kaç kişi geldi,Nevşehir,Kırşehir ne yaptı?..

Başbakanın mitingini on kadar meslektaşımla Gazeteciler Cemiyeti’nden takip ettim.Mitinge katılan kalabalığı beğenmeyen MHP ve CHP’liler aynı alanda bir miting yapsınlar da aynı yerden izleyip, mukayese yapalım.

Meydanlara toplanan kalabalıklar partiler için önemli olabilir. Ama, benim için kalabalıktan çok liderlerin meydanlara inebilmesi daha önemli.

 Başbakan Erdoğan’ın Kayseri mitinginde Gezi olaylarına cevap niteliği taşıyan konuşmalarından çok, “Kardeşim Abdullah Gül’ün memleketi” Başkan Özhaseki’nin “destansı başarısından rahatsız olunmasına” vurgu yapması, Kayseri’de fazlaca bir Alevi nüfusu olmamasına rağmen  bugün Bakanlar Kurulu’nda ele alınması beklenen bu kardeşlerimizle ilgili kararların ilk mesajını Kayseri’den vermesi önemliydi.

Sıra MHP ve CHP’ de. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’ yi bekliyoruz Kayseri  Meydanı’na...

Mış… Miş… Muş…

00- “Milli İradeye Saygı Mitingi” ile ilgili muhalefet genel merkezlerine rapor göndermiş.

00-AK Parti Mitingi’ni bazı muhalif partililer, STK ve meslek örgütü yöneticileri Hilton’dan izlemiş.

00-AK Parti İl Teşkilatı miting öncesi yüzbin  bayrak dağıtmış.

00-Muhalefetin seçim öncesi Kayseri’de miting yapıp yapmayacağı merak ediliyormuş.

00- U 20 Dünya Kupası’na beklenen ilginin olmaması üzmüş.

00-TBMM başkan adayları bugünden itibaren başvuracakmış.

00- İçanadolu Akil İnsanlar Heyeti’nin çarşambaya Başbakana sunacağı raporda Kayseri özel bir yer tutacakmış.

ÇİFTÇİNİN

KONGRESİ

 Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi yarın seçime gidiyor. Kooperatifin seçimi yaklaşık 15 yıldır hep sıkıntılı. 57.Hükümetin kurulmasından kısa süre sonra “Siyasi müdahale” ile Kooperatifte yönetim değişikliği sağlanmıştı. O gün bugündür seçimler hep sıkıntılı geçiyor. İlk etapta beş liste vardı. Hüseyin Akay, Mahmut Çeçen, Ahmet Gökçe, Seyit Demirezen ve Yusuf Yılmaz. Sanıyorum son üç isim yarınki seçimlere ortak liste ile gidecek. Yarın vekaletlerle birlikte 20 bin kadar çiftçinin sandık başına gelmesini bekliyorum. Bu orandaki katılımın 8-10  1. olan aday, yukarıda ifade ettiğimiz birleşme gerçekleşirse 2. ve 3.de 4-5 bin ile 3-4 bin arasında oy alacaktır. Çiftçinin iradesi başımızın tacı, ancak  sağduyusuyla istikrara oy vereceğine inanıyorum.