VELİ ALTINKAYA


İKİ KADIN VE SEÇİMLER

İKİ KADIN VE SEÇİMLER


Rahmetli babaannemle, annem amca çocuklarıdır. Annemin üç amcası (Mahmut, H.Ahmet ve Efendi) Yemen, Çanakkale ve Milli Mücadelede şehit düşmüş. Dedemi annesi yeni askere alma sürecinde aylarca yorgan yüzü içinde samanlığa saklamış...

O da gitse dönmeyecek...

Sarıkamış ağıdın da  Pınarbaşılı Zala ananın “7 oğlan anasıyım, elden orakçı arıyom” dediği, gidenin gelmediği bir süreç...

Rahmetli babaannem Şehit Mahmut Efendi’nin çoçuğu... Babası cepheden dönmeyince amcası (dedem) Abdül Kadir sahip çıkmış... Okuma yazması olmayan rahmetli ile, o çileli hayatının son demlerinde iken, bu fakirse henüz çocuk denecek yaştayken çok kuzu güttük... Yeni neslin anlayacağı tabirle çobanlık yaptık...

Rahmetli babam 60’ın sonunda yapılan bir seçimde hemşehrimiz Turhan Feyzioğlu’nun başında bulunduğu Cumhuriyetçi Güven Partisi tarafından köyde sandık başına parti temsilcisi olarak yazılmış CGP’nin amblemi kırmızı zemin üzerinde beyaz bir koçtu..

Seçim günü oy kullanmaya gelen ve okuma-yazma bilmeyen babaanneme, babam, “Ana biz biliyorsun hayvancılık yapıyoruz. İçeri girince koçu bul ve onun altındaki yuvarlağın üzerine mührünü bas” demiş.

Rahmetli oy kabininden çıkınca babam sormuş.”Ana ne yaptın!. Oyu doğru bastın değil mi?” deyince “Valla oğlum koçu bulamadım;  senin söylediğin gibi, doğru biz hayvancılık yapıyoruz, ama onun yanın da aynı zamanda çiftçiyiz. Orada bir başak gördüm ve onun altına mührü bastım” demiş...

Rahmetli babaannemin çifitçilik hatırına oy verdiği başak amblemli parti Türkiye İşçi Partisi...

Abdullah Keskinkılıç dostum anlattı... Yahyalı’da yine okuma-yazma bilmeyen bir kadıncağız. Siyaseti geçtiğimiz süreç gibi gergin olduğu ve insanları kamplaştırdığı yıllar... Oğlu “Ana altı okun altına mührünü bas” diyor... Kadın kabine giriyor, arıyor ve altı oku bulamıyor.

Çıkışta “ne yaptın?” sorusuna muhatap olunca da “Ne yapayım, elin oğlunun kocaman atı var. (AP’nin amblemi attı)  Siz de deveyi yapsaydınız ben de onun altına basardım.”

Anadolu dün okuma-yazma bilmeyen insanlarla 1946’dan itibaren demokrasi denemesinde muaffak oldu. O Anadolu insanının 1999 seçimlerinin Kayseri örneğinde olduğu gibi milletvekilliğinde ayrı, belediye ayrı bir yaklaşımla oy verdiğini gördük...

Dün çıkan sonuçlarda insanımızın sağduyusu ve hislerinin ne kadar güçlü olduğunu göstermiş olmalı.

 Türkiye dün sandığa gitti. Bu satırları cumartesi günü öğleden evvel yazdım. Seçim sonucunu bekleyemezdim. Kayseri’deki seçim sonuçları ile ilgili ilk bilgiler gazetemizin birinci sayfasında var. Yarından itibaren hem bu sütunda hem de haberlerimizde ilçe ilçe yorumlar yapacağız. Kim niye kazandı, neden kaybetti.

Seçim öncesinde yaşanan gergin ortamın genel siyaset merkezli devam edeceğini sanıyorum.Başbakanın seçim öncesinde ısrarla altını çizdiği ve “inlerine gireceğiz” dediği yapı ile ilgili hem hukuki hem de siyasi-idari süreç başlayacak..

Bu süreçte Kayseri’nin mağdur olmasını istemem. Ama olacak gibi.. Hem de ciddi sayıda şu veya bu görevdeki-noktadaki isim süreçten etkilenecek.

Artık seçimlerin sonuçlarını unutmalıyız. Sadece partiler neden kazandıklarını ve kaybettiklerini kendi içinde sorgulamalı. Özellikle kaybeden partilerin dün akşam saatlerinden itibaren”dediki-demişki” mantığını bırakarak ciddi analiz yapması gerekir. Zira, benim bu satırları yazdığım dakikada  kazandığına inanan, dün gece itibariyle de hayalleri suya düşün isimlerin şimdilerde “beni kim aldattı?” sorusuna cevap aradığını biliyorum.  Seçimde hesabı tutmayanlar dilerim hissi değil akılcı tahlil yapanlarla sonuçları sorgulasın. Sonuçlar ülkemize ve şehrimize hayırlı olsun.

 

 

00-Kayseri’de seçim sakin bir ortamda geçmiş.

00- Kayseri’de seçim güvenliği için her türlü önlem alınmış.

00- Adaylar ve il başkanları sandıkların kapanması ile birlikte ilk sonuçları heyecanla beklemiş.

00- Enerji Bakanı Yıldız oyunu Ankara’da verdikten sonra Kayseri’ye gelmiş.

00- Belediye başkanları kadar belediye meclis üyeleri de sonuçları merak ediyormuş.

00-   Seçim yasaklarının olduğu cumartesi günü sosyal medyada muhalif cephe AK Parti il başkanı ve bazı ilçe başkanlarının istifa ettiği haberini yaymış.

287 kişi seçildi

Dün muhtarlar hariç 287 kişinin seçimi yapıldı. Kayseri’nin 16 ilçesinde 270 meclis üyesi seçildi dün, 16 ilçe ve bir büyükşehirde de 17 belediye başkanı seçtik. Muhtarların sayısının ise 800’ün üzerinde olduğunu sanıyorum. Muhtarlardan çok elbette ki belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri listeleri önemli. Gazetemizin birinci sayfasında  belediye başkan adayları ile ilgili sonuçları bulabilirsiniz. Ancak belediye meclisi ile ilgili baskıya girdiğimiz dakikada sonuçlar tam olarak gelmemişti. Belediye meclis sonuçlarının ilçe belediye başkanlarından farklı olacağını sanmam. Yarın gazetemizde isim isim kimlerin meclise girdiğini rahatlıkla görebilirsiniz.