VELİ ALTINKAYA


İKİ HATLI HIZLI TREN

İKİ HATLI HIZLI TREN


2012 yılı Bütçe Kanunu Komisyonda görüşülmeye başlandı…DPT’nin aylar önce başlattığı hazırlıkta yoksa bile, Komisyonda önerge ile bu hat yatırım programına mutlaka alınmalıdır.

Konuyu birinci derecede takip eden Milletvekili Yaşar Karayel’le kısa bir sohbet imkanı buldum. Karayel, bu hattın etüd ve proje çalışmaları- nın tamamlandığını belirterek “Şimdi hedefimiz 2012 yatırım programına aldırmak… Bunun içinde gerekli görüşmeleri yaptık.Seçim beyannamemizde ifade ettiğimiz gibi Kayseri hızlı trene inşallah 2015’e kadar kavuşacak” dedi..

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, geçtiğimiz yıl Aksaray’da bizi heyecanlandıran bir açıklama yapmıştı.O tarihlerde Kayseri olarak Yerköy hattının ‘hızlı tren mi, yoksa hızlandırılmış tren mi’ olduğunu tartışıyorduk ki, Bakan Yıldırım “Antalya’dan Kayseri’ye kadar uzanacak bir hızlı tren hattından” bahsetti…

Bu muhtemel ki Cumhuriyetin 100. yılı hedef alınarak ortaya konulan bir  vizyon… Yaşar Karayel’le bu konuda da kısa bir görüşmemiz oldu. Şimdilerde Bakanlık yetkililerinin Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir hattına yönelik bir çalışmanın beyin fırtınasını estirdiğini söyleyerek “Bu hattın etüt çalışmaları başladığında Kapadokya’nın devamı olarak Kayseri’ye uzanması da sağlanacak. İki hızlı tren hattının bitmesi ile Kayseri hem güneye, hem batıya demiryolu ile rahat bir şekilde ulaşacak” dedi.

Erciyes Projesi ile birlikte Kayseri’nin bir turizm şehri olmasına istiyorsak bu iki projenin, tabi öncelikle de Ankara hattını mutlaka hayata geçirmemiz gerekiyor.

 

 

İSTİNAFLAR UZAYACAK GİBİ

 

Geç kalan yargı kararlarından hepimiz şikayetçiyiz. Türkiye temyiz kararlarının daha erken verilmesi için yerel mahkemelerle Yargıtay arasında İstinaf Mahkemeleri’nin kurulmasını 5 yıl önce karara bağladı…

Bu cihetlerde aralarında Kayseri’nin de bulunduğu 15 ilde İstinaf Mahkemesi’nin kurulması kararlaştırıldı; bu mahkemelerin başsavcıları atandı.

Başsavcılar öncelikle yer temini konusunda çalışıyor. Daha önce yapılan açıklamalar İstinaf Mahkemeleri’nin 2012’de hayata geçeceği şeklindeydi… Geçtiğimiz günlerde bir grup hakim ve savcı ile seminerde buluşan HSYK Birinci Daire Başkanı yer temininde yaşanan sıkıntı nedeniyle mahkemelerin hayatı geçmesinin 2013’e kalabileceğini belirtmiş. Konu ülke geneliyle ilgili. Ancak karar alınan 15 ilden çoğunluğunda yer temini sağlanırsa HSYK atamaları gerçekleştirip bu illerde mahkemelerin faaliyetine izin verebilir…

  Onun için bize düşen  yeni adliye binası yanında Veteriner Fakültesi olarak hizmet veren binanın biran önce iç düzenleme ve dizaynını yaparak HSYK’ya “Biz Kayseri olarak hazırız. Siz yeter ki hakim, savcı ve idari personeli atayın” diyebilmeliyiz.

Bu iş sadece İstinaf  Başsavcısı Ferhat Kapıcı’nın işi değil… Şehirde sorumlu mevkideki herkes bu noktada gayret göstermelidir.

 

Mış… Miş… Muş…

 

r İktidarın bürokratlara yönelik değişiklik girişiminde öncelikle topun ağzında üç il müdürü daha varmış.

 

r KTO Başkanı Kilci’nin Şeker operasyonu dolayısıyla tutuklanması Oda üst yönetiminde hukuki zorunluluk olarak  bir değişikliği gerektirmiyormuş.

 

r Başkan Özhaseki, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğli’nun muflis tüccara benzetmiş.

 

r Üç üniversitemiz de yeni dönemin akademik açılışını yapamamış.

 

r ERÜ’de 2012 haziranın da yapılacak rektörlük seçiminin kulisi erken başlamış.

 

r CHP’de muhaliflerin bir ara adını genel başkan adayı olarak dillendirdiği hemşehrimiz Prof. Metin Feyzioğlu’nun  Kılıçdaroğ lu’nun isteği üzerine partiye tüzük hazırlaması PM’de sıkıntı yaratmış.

 

 

KULİS BULVARI

 

DENGİZ GELDİKTEN SONRA...

 

 

AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz milyonlarca insan gibi mukaddes topraklara gitti… Cümlesi ile birlikte güle güle gidip gelsin. Dengiz’i Kayseri dönüşünde hummalı bir çalışma bekliyor. Kasım ayının ikinci yarısında bazı taşra ilçelerinin kongreleri başlayacak. Gerçi ilçelerin hemen hemen tamamında tek liste olacak, ama yinede ilk defa kongre yapacak olan Dengiz ve ekibini yoğun ve yorucu bir çalışma bekliyor. Aralık da Melikgazi muhtemelen ocak da da Kocasinan kongresi yapılacak. Şubat veya mart gibide il kongresi yapılır. Dengiz kongreye büyük ihtimalle tek liste ile girer.. Karşısında rakip olacağını sanman (Olsa da bir anlam ifade etmez) Atamayla göreve gelen ve ilk kez sandıktan çıkacak olan Ömer Dengiz’in yönetimindeki isimlerin yüzde 25 kadarını değiştireceğini sanıyorum.