VELİ ALTINKAYA


İGM’LER KALKABİLİR...

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Türkiye uzun süredir yerel yönetimlerin güçlendirilmesini ‘yerinden yönetim’ anlayışı ile dillendiriyor. Yanılmıyorsam 2004’de hükümet bu manada Milli Eğitim’den sağlığa kadar birçok konunun yerel yönetimlere devri için bir kanun çıkarttı. Devrin Cumhurbaşkanı Sezer, kanunu veto etti. Daha sonra sadece Köy Hizmetleri lağvedilerek İl Özel İdareleri’ne devredildi... Ve iş öyle kaldı.

Başbakan seçim öncesinde K.Maraş mitinginde merkez nüfusu 750 bini bulan şehirlerin Büyükşehir Belediyesi statüsüne kavuşturulacağını açıkladı. Seçimden sonra mevcut büyükşehirlerin İstanbul ve Kocaeli’de olduğu gibi mücavirinin il sınırı olması dillendirildi...

Bir ara İçişleri Bakanlığı’nın bu noktada ilgili valilerden, hatta İl Özel İdareleri’nden görüş aldığını biliyorum.

Şu anda yerel meclisler hükümet nezdinde tartışılıyor. Bir yanda il genel meclislerinin yetkileri ve üyelerinin ekonomik durumları tartışılırken, diğer yanda İGM’lerin büyükşehir mücavirinin il sınırı olduğu bölgelerde tamamen kaldırılması ve Özel İdareleri’nin sembolik hale gelmesi konuşuluyor... Bu durumda Büyükşehir Belediye Meclisleri daha aktif hale getirilmiş olacak...

AK Parti’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi’nin başkanlığında partili Büyükşehir Belediye Başkanları geçtiğimiz hafta İstanbul’da toplanmış. Toplantıya Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı nedense katılmamış. İstanbul, Bursa, Kayseri, Sakarya, Konya, Erzurum Gaziantep, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanları ile Türk Belediyeler Birliği Genel Sekreteri katılmış. Açıklamada Van depreminden sonra gündeme gelen ‘Kentsel Dönüşüm’ konusunun ağırlıklı olarak ele alındığı söyleniyor.

Eminim mücavir alan genişleme mevzuu da gündeme gelmiştir. Zira bu kanun yıl içerisinde çıkmayıp 2013’e kalırsa sıkıntı olur. Mart 2014’den sonra yapılacak bir düzenleme Anayasa’ya göre ilk yerel seçimde zaten uygulanamaz. Muhtemelen kanun  TBMM yaz tatiline girmeden çıkar ve bazı devir işlemleri ve intibak çalışmaları da 1 Ocak 2013’den geçerli olmak üzere uygulamaya konulur.

Bu düzenleme ile İGM’ler kalkmasa bile belli ki yetkileri tırpanlanacak. Mevcut başkanlar, kanunun uygulanabilmesi için İl Özel İdareleri’ne alt-üst yapı ağırlıklı ayrılan kaynakların kendilerine aktarılması halinde hizmet verebileceklerini söylüyor.

Anlaşılan bir kaç ayda gündeme gelecek bu konuyu Türkiye de, Kayseri de daha çok konuşacak.

 

ATASOY’UN YERİNE VAKIFBANK’TAN ATAMA

İller Bankası Genel Müdürlüğü’nü hemşehrimiz Hidayet Atasoy başarı ile yürüttü.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Atasoy’la çalışmakta sıkıntı yaratınca hemşehrimiz emekliliğini istedi ve kendi işini kurmak üzere kamudan ayrıldı.

Atasoy’un yerine genç bir isim atanmış. Bir süredir Vakıfbank’ta Yönetim Kurulu Başkanvekili olarak görev yapan Ahmet Candan, İller Bankası’nın yeni genel müdürü olmuş. Keşke Atasoy devam etseydi.

 

HALAÇOĞLU HALA SİYASETE ALIŞAMAMIŞ

Zannedildiğinin aksine MHP Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ile fazla bir muhabbetim yoktur. Belki inanmayacaksınız haftasonu Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyarette Hoca ile ilk kez karşı karşıya geldik.

Halaçoğlu’nun kıymetli bir tarihçi-bilim adamı olduğundan hiç şüphem yok. Ama aynı derecede başarılı bir siyasetçi olabilir mi doğrusu şüpheliyim. Bir mani olmazsa Hoca ile önümüzdeki cuma KAY-TV’de program da yapacağız.

Gözlediğim kadarı ile hala siyasete, en azından bizim alışık olduğumuz manada siyasete ısındığını söyleyemem. Aslında bilim hayatında veya kendi dünyasında başarılı olan isimleri siyasete hiç bulaştırmamak gerek.