SAMİ DAYANGAÇ


İÇİMİZDEN BİRİ: VELİ ALTINKAYA

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


40 yıllık arkadaşım, dostum ve kardeşim Veli Bey’i anlatmak, onu sizlere takdim etmek amacıyla yazılmış bir yazı değildir. Zaten bunca yıldır her şeyi ile göz önünde olan kardeşimi herkes tanır. Biz sadece kısa notlarla anımsatmada bulunacağız.

Şimdiye kadar görev alan tüm cemiyet başkanları bir şekilde üyelerine katkı ve kolaylıklar sağlamak için çaba ve gayret sarf etmişlerdir.

Kimi dar gelirli ve gerçekten maddi manevi zor şartlarda yaşamını, görevini sürdüren emekçi kardeşlerimize ev, tatil vs. sunmaya gayret göstermişler, pek çok kardeşimiz de bu sayede ev sahibi olmuşlar, nadiren de olsa aileleri ile tatil imkanı bulmuşlardır.

Bunları yaparken de elbette cemiyet başkanının yerel ve genel yöneticilerle kurduğu iyi ilişkiler önemli katkı sunmuştur. Emeği ve katkısı bulunan tüm geçmiş başkanlara, normal şartlarda ev sahibi olmaları zor olan kardeşlerimizi ev sahibi yaptıkları için de kutluyoruz. Bazı projelerde şahsi faydamız olmasa da biz de yardımcı olmuştuk.

Geçmişte uzun yıllar birlikte de çalıştığımız Veli Altınkaya, sadece iş ve meslek hayatında değil, özelde de herkesin her işine koşan, yardımcı olan, çözümler üreten fedakar bir arkadaştır.

Gerek kendi köyünde ve gerekse şehrimizde baktığı, ilgilendiği, cebinden yardımcı olduğu birçok fakir gariban aile vardır. Ama Veli Bey bunların bilinmesini, konuşulmasını istemez, rahatsız olur. Eli ile cebi arası çok yakındır. Gece geç saatlerde arayıp bir sıkıntım var diyene, sabah konuşalım demez koşar gider. Yaptığı iyilik ve jestleri çabucak unutur ve asla yüze vurmaz.

Hüsamettin Çetinbulut Başkan’ın basın danışmanlığını yaptığı dönemde başkanı ön plana çıkarmak için, tanıtım ve reklamını yapmak için gecesini gündüzüne katarak çalışmasının şahidiyiz. O dönemde TRT Kayseri Temsilcisi olması nedeniyle beklentileri olanların etrafında pervane olduğu dönemde bu menfaat cephesinden kırmadan incitmeden uzak durmasını bildi. Asla kendini ve kurumunu kullandırtmadı.

Kayserimizin duayen gazetecilerinden olan Veli Altınkaya, üyeleri lehine olacak her işte son derece yoğun mesai harcadı. Örneğin medya çalışanlarının belediye toplu taşıma araçlarından yararlanma konusunda bizi bile çok baskı altına aldı. Oysa kendisinin sarı basın kartı vardı ve zaten bu hizmetten dilediği gibi yararlanabilirdi.

Kimin hastası, cenazesi, yardıma ihtiyacı varsa üşenmeden her yere koşup giden Veli Altınkaya, her anlamda gerçek bir dost, arkadaş, yarendir. Şahsımızla ilgili, ağabeyim çok genç yaşta rahmetli olunca ilk arayan, evimize ilk koşan, maddiyata ihtiyacımızın olup olmadığını soran bir dosttur. Annemiz vefat ettiğinde gece 3’de evimize koşan yine o dur.

Bu, sadece bize yaptıkları. İnsanlar nankör değillerse Veli kardeşimizin yaptıklarını inkar etmez, unutmazlar da. Bazı dostlarımızla kırgınlık yaşayabilirler. Bunda laf taşıyanların rolünü unutmamalıyız. Onlar kendi aralarında çözerler, çözmelidirler ama kimseyi karıştırmadan. Yerel gazetelerin birleşmesi hususunda en çok yorulan, yıpranan, çabalayan yine Veli kardeşimdir. Güçlü medya için halen büyük gayret içindedir.

Başkanlığını yürüttüğü Gazeteciler Cemiyeti üyelerinin hakları, faydaları için yine gayret ve büyük çaba gösterdiği ortadadır. Aynı zamanda bir temsil makamı da olan Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcılığı görevine kadar yükselen, itibar gören Veli Altınkaya için de daha fazla sorumluluk yüklemiş, yurt içi ve dışında da zaman zaman ülkemizi başarıyla temsil etmiş bir basın emekçisidir.

Karakteri, yapısı, fedakarlığı ile her kesimin sevip saydığı Veli Altınkaya, laf taşmayan, dedikodu bilmeyen, yapmayan, yaptırmayan karakteri ile sevilen sayılan itibarlı bir arkadaştır. Her yaştaki gençle uyum sağlayacak bir tevazuya sahip olması, gençlik yıllarında çok okuması, araştırması, pek çok bilgi ve belgeye sahip olması ve tam anlamıyla sırdaş olması, her kesimden dostlar edinmesine vesile kılmıştır. Şahsen temiz kalpliliği ve müşterek yaşanmışlıklarımızla gönül gözünün açık olduğu kanaatine vardık. İnşallah öyledir. Veli Altınkaya toplumumuzda örnek bir şahsiyettir, çölde açan orkide gibi.