SAMİ DAYANGAÇ


İÇİMİZDEN BİRİ: ALPASLAN BAKİ ERTEKİN

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Alpaslan Baki Bey, eski adı Boydak olan şu anki adıyla Erciyes Anadolu Holding’in CEO’su. Hain kalkışma sonrası sahiplerinden müsadere edilen Boydak Grubu kayyım tarafından yönetilmeye başlanmıştı. O dönem kayyım olarak atanan kişinin yaptıkları, icraatları, yanlışları hemen farkedilmiş ve geçmişte büyük işletmeleri yönetmiş olan, başarılarla dolu kariyerine bakılarak Boydak Grubu’nun başına CEO olarak Alpaslan Baki Ertekin atanmıştı. Kayseri ve ülke ekonomisi için bu kadar çalışan, gayret eden Alpaslan Bey kim, merak ettiniz mi? Hemen takdim edelim, aslen Ordu Mesudiyeli bir ailenin oğlu olarak 1971 yılında İstanbul Beykoz’da dünyaya gelir. İlk, orta ve lise hayatı başarılarla doludur. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü derece ile bitirmiştir. Okumaya ve kendini geliştirmeye olan merakı nedeniyle hem işletme alanında hem de spor yöneticiliği alanında iki ayrı doktora yapmıştır. Bu parlak kariyer hemen dikkat çekmiş ve 1994 yılında Koç Holding’de işe başlamıştır. Daha sonra bazı güçlü ve çok tanınmış holding ve şirketlerde genel müdür, başdanışman olarak devam etmiş. İstanbul Büyükşehir Belediye Spor AŞ. Genel Müdürlüğü’nü yaparken bünyesinde büyük şirketler barındıran Uğur Şirketler Grubu’nun başına atanmıştır. Zararda olan şirketin kâra geçmesi ülke ekonomisi için çok önemli olsa gerek.

Eski adı Boydak, şimdiki adı Erciyes Anadolu Holding olan şirketler grubunun doğru yönetildiği takdirde ne denli başarılı olacağını Alpaslan Baki Bey bizlere gösterdi. Zira bu mal Kayserimizin, ülkemizindi. Eylül 2016 yılında el konulan holding bu güne kadar % 70 oranında büyüme kaydetti. Şehrin hayırseverlik, kültür sanat etkinlikleri, sosyal yaşamında har daim Alpaslan Baki Ertekin yönetimindeki holdingi görmek mümkün. En büyük destekçi durumunda, sağ olsunlar.

Şirket 2016 yılında 6,6 milyar, 2018 yılında 9,8 milyar ve 2019 yılında da 11,2 milyar TL ciro gerçekleştirerek ülke genelinde ilk sıralarda yer buldu. 2016 yılında 630 milyon olan faaliyet kârı 2019 yılında 1 milyar 62 milyon TL oldu. 2016 yılında 701 milyon olan vergi öncesi kâr 2019 yılında 1 milyar 273 milyon TL olarak gerçekleşti.

İstatistikler de gösteriyor ki şirket tüyü bitmemiş yetim hakkı denilerek çalmadan silkelemeden çok iyi yönetilmiş. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen 807 şirket bulunuyor. En büyük ve en kârlı çalışanı Erciyes Anadolu Holding. 12 binin üzerinde çalışanı var. Kârlılığı % 76 oranında artan bir şirket.

2016 yılında devir alındığında borç toplamı 367 milyon dolardı. Bugün borç 92 milyon indi, yani ödendi. Mobilya sektöründe ülke genelinde % 11 dolayında daralma olurken, Erciyes Anadolu Holding % 19 büyüme gerçekleştirdi.

Eski sahiplerinin mal iadesi için açtıkları dava temyizde, Yargıtay’da. Ama sektörün göz bebeği konumunda olan Erciyes Anadolu Holding’e ilgi beklenilenden çok fazla. Yani mahkemeler sonuçlanıp tamamen devlete geçtiği tescillenirse TMSF tarafında büyük bir paraya satılacak şirketlerin en başında yer alıyor.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın riyasetinde önemli görevler üstlenen, Spor A.Ş. gibi çok önemli kurumun başında da bulunan Alpaslan Baki Ertekin, Spor Bakanı’ndan Burak Erdoğan'a kadar geniş bir yelpazede arkadaşlıkları bulunan, sevilen, itibar gören bir kişidir. Kayserispor için büyük gayret ve çalışmaları olmuş, Mehmet Özhaseki ile Kayserispor için çalışmış, çabalamıştır. Forma satışı gecesi hazırlatmış, ama pek çok kişi bağış vereceğini canlı yayında deklare etse de veren çok az kişi olmuştur. Bir Kayserili’den daha çok Kayseri için çalışan Ertekin, sadece Kayseri'nin değil, ülkemizin en değerli kuruluşlarından biri haline gelen, ekonomiye katma değer veren bir holdingin çok başarılı CEO’sudur.

Elbette şirketi bu denli değerli hale getiren Alpaslan Baki Ertekin'e bu şehirde yaşayan biri olarak teşekkür borcumuz var. Gece gündüz koşturan Alpaslan Beylerin sayısı artmalı, aktif ve etkili görevlerde  bulunmalıdırlar. Kutlarız Sayın Ertekin…