İDRİS YAVUZ


HÜRRİYET VE DEMOKRASİ

YAVUZCA - İdris YAVUZ


Demokrasinin ilk maddesi adalet ve özgürlüktür. Yani milli egemenliktir. İkinci maddesi ise insanlar arasında kanunların uygulanmasında eşitlik olmasıdır. Böylece yönetim ile vatandaşlar arasında bir sınıf farkı olmamasıdır.

Demokraside milli egemenlik, eşitlik, çok partili sistem, temel hak ve özgürlüklerin korunması kuralı vardır.

Demokraside egemenliğin gerçek sahibi bir devletin sınırları içerisinde yaşayan ‘halk’tır.

Demokrasinin olmazsa olmaz kurallarına bağlı olarak hayatımızdan “Yaşasın ya da kahrolsun” sloganlarını silmek zorundayız. Burada Önemli olan çıkar uğruna siyasi tercih değil, ortak bir anlayış ve görüşte buluşabilmektir.

Bu ülkede yaşayan herkesimin farklı yönlerini kusur değil şans olarak görmeliyiz ve karşılıklı anlayış ve hoş görümüzü sergileyebilmeliyiz.

Yanlış görüşlerden uzak, açık fikirli, herkesi kucaklayan bir anlayışı tercih etmeliyiz. Kamplaşmaların hiçbir kimseye yararı yoktur.

Demokrasinin kuralları içinde yasaklar olmamalı. Halkı ile barışık, uzlaşmayı esas alan değerleri benimseyen, yolsuzluklara kapalı, hukukun egemen olduğu, insan haklarına saygılı, sosyal bir hukuk devletini ön planda tutmalıyız. Bu ülkede fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür, insanların yaşam tarzına fırsat vermeliyiz.

Yönetimde ve hizmette güçlüyü haklı değil, haklıyı güçlü kılmak gerekir. Devlete bağlı, insan haklarına saygılı olmak vatanseverliğin gereğidir.

‘Bana değmeyen yılan bin yaşasın’ anlayışı doğru değildir. Bu yılan bir gün bize de size de dokunur.

Gerçek özgürlük pahalıdır, bedeli de ağır olur. Bilinmelidir ki,“Lüzumundan fazla şiddet, gayesindeki hikmeti kaybeder” anlayışını hakim kılmak gerekir.

Toplumda farklı düşünceler, farklı görüşler olabilir. Devlet yönetiminde dikensiz bir gül bahçesi beklemek yanlıştır.

Vatandaşa sorarsanız; “en iyisini yukarıdakiler bilir” cevabını alırsınız. Her şeyi devletten beklemek de doğru değildir. Böyle bir demokrasi anlayışı olmaz ve olmamalıdır.

Demokrasi gömleği bazı kesimler için dar, bazılarına da oldukça geniş geliyor. Balık suda yaşar da suyun değerini bilmez. Ne zaman sudan dışarıya fırlar, işte onun kıyameti o zaman kopar.

Demokrasi ve hürriyet güzel şeydir, bunun değerini bilmek gerekir. “Benim sınırlarımın bittiği yerde bir başkasının sınırları başlamaktadır.” Anlayışını asla unutmayalım.

Irak parçalandı, Libya büyük bedeller ödedi. Mısır kan ağlıyor. Suriye bir bataklığın içine sürüklenmiş durumda. Etnik sınıflar ve mezhep çatışmalarını planlayan senaristler şimdi de bu oyunlarını Türkiye’nin üzerinde kurgulama niyeti ve çabası içindedirler.

Dikkat edelim, bir ülkede kargaşa çıkarmağa çalışanlar, demokrasinin faziletini, hürriyetin ne büyük nimet olduğunu anladıkları zaman iş işten geçmiş olacaktır.

Hürriyet ve demokrasi güzeldir, onu kurallarına göre uyguladığınız zaman huzur bulursunuz.