SAMİ DAYANGAÇ


HUNAT HATUN KÜLLİYESİ

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Külliye, medrese ve cami gibi turistik tarihi noktaları ile öne çıkan Kayseri şehrinde gezilecek yerlerden bir tanesi, Hunat Hatun Külliyesi'dir. Hunat Hatun Medresesi olarak da bilinen bu yapı, tarih meraklıları için Kayseri'de gezilmesi gereken yerlerden biridir.

1. Alaaddin Keykubat Hanımı, Mahperi Hunat Hatun tarafından 1248 yılında yaptırılmıştır. O dönemin Selçukluları’ndan kalan en büyük camidir. Caminin batı giriş kapısında, muhteşem güzellikte süslemeler yer almaktadır. Ana giriş kapısının üzerinde bir hadis ve kitabe yer almaktadır. Kitabede ise bu medresenin Hunat Hatun tarafından 1338 yılında yaptırıldığı bilgileri yer almaktadır. Medresenin ana giriş kapısı batıda yer alır ve hemen yanında Mahperi Hatun’un türbesi yer almaktadır. Medresenin yanında yer alan caminin adı, Hunat Cami’dir.

Hunat Hatun Medresesi, Selçuklu motifleri ile süslenmiş bir giriş kapısına sahiptir. Medresenin üstü açıktır ve dikdörtgen olarak inşa edilmiştir. Girişteki avlusunda etrafında talebe odaları yer almakta ve doğu kısmında ana eyvan bulunmaktadır. Şehrin tam merkezinde yer alan bu medrese, bugün çarşı olarak kullanılmaktadır ve tarihi dokusu ile çok sayıda turistin ilgisini çekmektedir. Tarihi kayıtlara göre medrese 1929 yılından itibaren, Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1969 yılından sonra ise, Etnografya müzesi olarak kullanılmaya devam etmiştir. 1998 yılından sonra ise Kayseri Valiliği tarafından onarım ve bakım çalışmaları yapılmış ve bu tarihten itibaren, çarşı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Medrese ve caminin yapısı özel olarak inşa edilmiştir. Her ikisi için de özel taşlar kullanılmış, taş dizilişleri itina ile yapılmıştır. Bu özellik hem camiye hem de medreseye olağanüstü bir hava katmıştır. Medresenin yanında bulunan caminin sağ tarafında, hem bayan hem de erkeklere ait hamam bulunmaktadır. Bu hamam Medrese’nin yapısına aittir ve geçmişten günümüze kadar, özelliğini korumuştur. Halen kullanımda olan hamam, turistlerin büyük ilgisini çekmektedir.

Zaman zaman Hunat Hatun'nun Müslüman olmadığı, bu nedenle de namazlardan önce dua yapılmasının yanlış olduğu söylenmekte olsa da, Hunat Hatun sonradan Müslüman olmuştur ve namaz öncesi duada anılıp Fatiha okunmasında asla yanlışlık söz konusu değildir. Eser bırakan herkesten Allah razı olsun.