SAMİ DAYANGAÇ


HOBİ BAHÇELERİ


 

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Büyükşehir Belediye Başkanlığı sırasında özellikle emeklilerin toprakla uğraşması, meşgale olması açısından Hobi Bahçeleri kurdurmuş ve ihtiyacı olanlara çok cüzi bir bedelle kiralamıştı. Görevi devralan Memduh Büyükkılıç da hobi bahçeleri sayısını artırarak hizmete değer kattı.

Ama unutulmaması gereken şey çabuk unutuldu. Bu bahçeler hiç kimseye satılmadı, evladiyelik verilmedi.

İlk alanlara bakınca görüyoruz ki yaklaşık 15 yıldır kullananlar var. İyi de biraz da biz kullanalım diye talepte bulunanlar haksız mı? Bu bahçeleri kullanmak iyi geliyorsa, memnuniyet varsa biraz da başkalarının memnun olmaları gerekmez mi?

Belediye uygun alanlar belirleyip imkânlar ölçüsünde bahçeler yapıp, tuvaletlerden dışarıya kadar güvenliğini sağlayıp vatandaşlara verdi, ama süreli. On binin üzerinde bir talep olduğu görülüyorken mevcutların çıkmamak adına direnç göstermeleri ne derece doğru? Bize de gelenler oldu kıymetli okur. Belediye internet sitesinden müracaat edilecek, noter kura çekecek, kime çıkarsa o kullanacak.

Mazeret çok, efendim şu kadar masraf ettim diyen de var, şuralara özel taş döşedim diyen de. İyi de kim dedi özel taş döşe diye? Hobi bahçesi alanlar bir süre sonra devredeceklerini bilmiyor muydu? Bu şehirde yaşayan ve hobi bahçesi isteyen herkesin hakkı, kuraya girecek, çıkarsa alacak. Ayak diremek, çıkmamak için nizah çıkarmak kul hakkıdır.

İlk kez duyanlar için hatırlatalım; ‘nerelerde hobi bahçesi var?’ sorusuna cevap yazalım. Altınoluk Hobi Bahçesi’nde 230 adet, Beştepe Hobi Bahçesi’nde 204 adet, Karpuzatan Hobi Bahçesi’nde 703 adet, Cırgalan Hobi Bahçesi’nde 462 adet, Selçuklu Hobi Bahçesi’nde 569 adet, Şeker Hobi Bahçesi’nde 144 ve 231 adet olmak üzere Büyükşehir Belediye Hobi Bahçeleri toplamı 2.543 adet mevcut.

Aynı adreste ikamet eden bir kişi 7 hobi bahçesinden sadece bir tanesine müracaat edebiliyor. Müracaat edenlerin şehir merkezinde ikamet etmeleri, 50 yaş üzeri olmaları, daha önce hobi bahçesi kullananların olumsuz davranışlar sergilememiş olmaları, ceza almamış olmaları(şehit ailelerine özel hak tanınıyor) gibi şartları taşımaları gerekiyor.

Hobi bahçesi 3 yıllığına veriliyor ve 2024 yılı için de 3.000 TL katılım payı alınıyor.

Sözün özü, 15 yıldır kullananlar, 10 yıldır kullananlar yani daha önce yıllarca kullananlar elbette bazıları çıkmamak için kendilerince mazeret bulacaklardır, bu yazımızdan da mutlu olmayacaklardır. Ama elinizi vicdanınıza koyun, bu bahçeler süreli veriliyor ve sırada 10-12 bin kişi bekliyor, onlar da haklı. Tatlılıkla başlayan hobi serüveni belediyeye teşekkür ederek, yeni hak sahiplerine bırakılarak başladığı gibi tatlılıkla bitmelidir. Bize bu yakışır. Güzel başlayan işler güzel biterse belediye yeni hobi bahçeleri bulmaya da teşvik edilir, ne dersiniz?

 

GÜNÜN SÖZÜ: Fazla samimiyet saygıyı azaltır…