VELİ ALTINKAYA


HIZLI TREN

HIZLI TREN


Haftasonu AK Parti Antalya il kongresi varmış. Kongreye Dışişleri,Tarım ve Ulaştırma Bakanları  katılmış.

   Diğer iki bakanın söyledikleri Kayseri’yi ilgilendirmez. Ama, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan Antalya-Konya-Aksaray- Nevşehir ve Kayseri bağlantılı hızlı tren yapım işinin proje ihalesini bu ay içerisinde yapacaklarını söylemiş..

Güzel bir haber...

Bu hat özellikle Konya-Antalya arasında Toroslar nedeniyle sıkıntılı... Zemin etüdü ve projelendirme çalışmalarının en az 2 yıl süreceğini sanıyorum. Aslında bu ay ihaleye çıkılacaksa şartnamede işin bitirilme süresi vardır; ancak, şuan için şartnameye ulaşma imkanımız olmadığı için, bir tahmin üzerinden bu yorumu yapıyorum.

Bu hattın etüd ve proje çalışmasının iki yılda bitirileceğini varsayarsak 2017’de iş ihale aşamasına gelecek demektir. Böyle bir durumda, bu hattın yapım ihalesi de, 2019 seçimleri öncesinde gerçekleşecektir.

Biz Kayseri-Ankara hızlı tren hattının temelinin ne zaman atılacağı ve ne zaman bitirileceği sorusuna cevap ararken, hayırlı haber Antalya- Kayseri hattı için geldi.

Herşey planlandığı gibi giderse 2023 yılında inşallah Kayseri Antalya arasında da saatte 200 Km giden bir hızlı trenimiz olur. Bu da Kayseri-Antalya arasının 2.5-3 saate düşmesi demek...

   Öte yandan Kayseri-Yerköy arası hızlı tren hattının yapımı ile ilgili çalışmaların son durumunu merak ediyorum. Son olarak, hem Milletvekili Sayın Karayel, hem de Sayın Vali Düzgün bu hattın 2018’e biteceğini söylemişlerdi...

Milletvekili Karayel, Yüksek Planlama Kurulu kararının Başbakan Davutoğlu’nun imzasını beklediğini de ifade etmişti.

İnşallah o imza çıkmıştır.

Sonrasında yapım ihalesinin gerçekleşmesi lazım. Yapım ihalesinin yapılabilmesi için ise toplam maliyetin % 10’unun ödenek olarak ayrılması gerekiyor... Milletvekilimiz bu noktada Ulaştırma Bakanı Elvan’dan söz aldıklarını söyledi. Dilerim genel seçimler öncesinde hızlı tren hattının temeli atılsın.

BU İHALE

NASIL OLACAK?

    Geçtiğimiz hafta bir yerel gazetemizde Büyükşehir Belediyesi’nin “arsa anlaşması” karşılığı olarak Şeker Fabrikası’ndan aldığı 250 dönümlük arazinin TOKİ tarafından satışa çıkartıldığı haberine yer verilmişti.

 Bu arsanın öyküsünü kısaca anlatmamız lazım.... Yıllar önce ERÜ’ye tahsis edilen Sümer Fabrikası arsası Kurul’da alınan kararla ikiye ayrılmıştı. Fabrika ve ağaçların bulunduğu alan korunurken, boş alana “Şehir Hastanesi” yapılması fikri gündeme geldi.

Kayseri’de gündem oldukça hızlı değişiyordu.2005’de Şeker Fabrikası arsasında yapılan plan tadilatı sonrası Fabrika ile Büyükşehir-Kocasinan Belediyeleri İmar Kanunu gereği arsa anlaşmasına oturdu.

Bu anlaşmaya bağlı olarak şimdiki (o tarihte henüz açılmamıştı) Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı’na paralel bulunan Şeker Fabrikası’na ait 250 dönümlük arsanın tapusu Büyükşehir Belediyesi’ne verildi. Belediye bu süreçte Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile görüşerek Sümer arsasını kendisi alırken, bu arsayı da Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne verdi. Yeni hastane buraya yapılacaktı... Sonra hastane yeri 3. kez değişti.

Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün uhdesinde bulunan bu arsa hangi anlaşma gereğince bilmiyorum; TOKİ’ye geçmiş. Kayseri’nin etkili isimleri ile bir grup konfeksiyoncunun kurduğu Konfeksiyoncular Kooperatifi geçtiğimiz yılın kasım ayında TOKİ Başkanı ile konuştu ve bu arsayı yaklaşık 60 milyon liraya alıp, Konfeksiyoncular sitesi yapmak üzere anlaştılar.

   İşte bu anlaşma gereğince ihale için düğmeye basıldı. Belediyelerinde şehir içinde kalan konfeksiyoncuları buraya taşıma arzusu bulunduğu için, bu arsayı şartnameye bağlı olarak konfeksiyoncular alacak gibi. Yakışanı da bu... Ama Hazine’nin bu arsa için TOKİ aleyhine tapu iptal davası açtığını öğrendim. Bu dava süreci, ihale sürecini olumsuz etkileyebilir.

00-MHP Lideri Bahçeli Kayseri’den memnun ayrılmış.

00-Kayseri-Antalya hızlı tren hattının proje ihalesi bu ay yapılacakmış.

00-Haftasonu  K.Maraş’ta yapılan “AK Partili Belediyeler” toplantısında Kayseri’ye haklı övgüler yapılmış.

00-Başkan Özhaseki’nin milletvekili adayı olup olmayacağı sorusu, daha çok da AK Parti çevrelerinde soruluyormuş.

00- TOKİ’nin ihaleyle satışa çıkarttığı Şeker’den geçen arsa için  Milli Emlak Genel Müdürlüğü “tapu iptal davası” açmış.

00-  MÜSİAD Başkanlığına, Nedim Olgunharputlu’nun geleceği söyleniyormuş.

MÜSİAD’A YENİ BAŞKAN

  MÜSİAD Şubesi kongre yapacak. MÜSİAD  başkanlığını  Ahmet Çolakbayrakdar  başarılı bir şekilde yürütüyor. MÜSİAD’ da bu iş gönüllü gerçekleştiği için, bir-iki dönem başkanlık yapan, yerini daha genç bir isme bırakıyor. Fısıltılara göre, MÜSİAD kongresinde başkanlığa halen yönetimde bulunan Nedim Olgunharputlu gelecekmiş. Rahmetli babası MÜSİAD’ın kurucu başkanıydı. Bir trafik kazasında genç yaşta hayatını kaybetti. Nedim Bey’i tanımıyorum;  ama, herkes  “babasının oğlu, adam gibi adam” diyor. Hayırlı olsun. İsmail Ruhlukürkçü de, Ahmet Çolakbayrakdar da başarılı başkanlık yaptı. Nedim kardeşimizin bu bayrağı daha yukarıya taşıyacağına ve merhum babası gibi başarılı olacağına inanıyorum.