VELİ ALTINKAYA


HİSARCIKLIOĞLU, BAŞKANLARI TOPLADI

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


TOBB bugünlerde hareketli. Önümüzdeki aydan itibaren seçimler başlıyor. Hemşehrimiz Rifat Hisarcıklıoğlu başta, yeniden adaylıkta önleri kesilen başkanların % 80’ inin yolu muhtemelen Anayasa Mahkemesi tarafından açılacak gibi. Yüksek Mahkeme’nin kararını önceden kestirebilmek zor, ancak TESK’e bağlı odalarla ilgili verilen karar sanki emsal teşkil edecek gibi.

Alenen söylemese de TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun mevcut oda başkanlarının bir bölümüne “Yeniden seçimlere hazır olun!” dediği ileri sürülüyor. Bu, Hisarcıklıoğlu’na AYM kararının istenilen doğrultuda olacağı yolunda müteala verilmesinden kaynaklansa gerek... Peşinen “İhsas-ı rey”in anlamı yok, yine de AYM’nin kararını bekleyelim.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Türkiye genelindeki tüm oda başkanlarını dün saat 17.00’da topladı. Toplantıda nelerin konuşulduğunu bilmiyoruz, ama tahmin etmek pekâlâ mümkün. AYM’ye yapılan konu mutlaka üstünkörü konuşulmuştur. Detaylandırılması sıkıntılı olur. 1 Şubat’ta başlayıp 31 Mart’ta bitecek seçim takvimi ile ilgili ve NACE sistemine göre belirlenen gruplarla ilgili başkanlara özel notlarda verilmiştir.

Birkaç ay öncesine kadar seçimlerin ertelenmesi yolunda girişimler oldu. Hükümetin kararlı tavrı nedeniyle artık o iş de yattı.

Hisarcıklıoğlu’nun oda başkanları ile neler konuştuğunu bugün öğreniriz. Dün bir ara Borsa Başkanı Şaban Ünlü ve KTO Başkanı Asaf Mehmetbeyoğlu ile telefonla görüştüm. Birlikte Ankara’ya gidiyorlardı.

AYM’nin vereceği karar Mehmetbeyoğlu’nu etkilemiyor, ama beklenti doğrultusunda bir kararın çıkması Şaban Ünlü’nün önünü yeniden açar.

Asaf Bey’e “Listeler ne zaman askıya çıkacak” diye sordum... Listelerin Seçim Kurulu’na verilmesi ve Kurul’un seçim tarihini belirlemesinden 15 gün önce ilan edileceğini söyledi.

Bu arada geçtiğimiz hafta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun “Çocukluk arkadaşı” olan Mahmut Hiçyılmaz’a NACE sistemine göre belirlenmiş listeleri bu hafta verebileceği söyleniyordu. Hisarcıklıoğlu iki ay kadar önce bana yaptığı açıklamada “Listeleri kimse alamaz, kimseye liste vermedik, ben bile kendi şirketimin hangi grupta olduğuna bakmadım, bilmiyorum” demişti.

Ama artık üyelerin neredeyse tamamına yakınına hangi grupta olduklarına dair kağıtlar gönderildi. Adres değişikliği nedeniyle ellerine bu belgeler ulaşmayanlar vardır.

Belli olan listeler askıya çıkmadan istenirse Oda yönetimleri, TOBB tarafından ilgililere verilebilir. Listeler konusunda “Askıya çıksın da öyle verelim” yaklaşımı doğru da, demokratik de olmaz. Buna bırakın Hisarcıklıoğlu’nun, Kayseri’deki oda yöneticilerinin de izin vermeyeceğine inanırım.

 

YARINKİ TV PROGRAMI

Yarın saat 21.00’da Kay TV’ de bir ilk gerçekleşecek. Hakim ve savcılar ara ara münferit olarak HSYK’dan aldıkları izinle bazı konularda TV programları ya da basın açıklamaları yapıyorlar. Yarın Kay TV’de yayınlanan programda Kayseri Ceza Hakimlerinden Sayın Necati Daştan ile Kayseri Cumhuriyet Savcılarından Sayın Mustafa Arslantürk’le “Cinsel Suçların Hukukumuzdaki Yeri” ni konuştuk. Hakim Bey ve Savcı Bey’in ilginç tespitleri var. Bu programın hukuk fakültesi öğrencileri, hatta avukatlar ve okulların rehberlik öğretmenleri tarafından dikkatlice takibi yararlı olur.