ASIM CENGİZ GÜR


HİCRÎ YILBAŞI


   Yarın bir hicri yılı daha tamamlamış olacağız, Allah´ın izni ile. Ve yeni bir hicri yıla adım atmış olacağız Salı günü akşam namazı ile birlikte. Önümüzdeki Çarşamba günü 1.Muharrem.1437. Ne televizyonlar, ne çarşı pazarda bir hareketlilik, farkına varmıyoruz yeni yılın. Dindar ve Alevi kardeşlerimizin oruç hazırlıkları ve heyecanları da olmasa, böyle kıymetli bir mevsimi habersiz geçireceğiz.
   Yarın´ı Çarşamba gününe bağlayan akşam gireceğimiz yeni hicrî yılın ilk ayı olan Muharrem ayı önemli bir aydır. Çünkü, Kur´an-ı Kerim´de ifadesini bulmuş dört muhterem aydan, haram aylardan bir tanesidir. (Allah ondan razı olsun) Abdullah İbn-i Abbas´ın Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´den rivayet ettiğine göre :
   "Kim Muharrem ayı içinde bir gün oruç tutarsa, tuttuğu her gün için otuz gün oruç tutmuş gibi sevap verilir" buyurmuş.
Öncelikle hatırlamamız gerekir ki, oruç başlı başına bir değer ifade eder. Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Hazreti Ali Efendimizden (Allah ondan razı olsun) rivayet edildiğine göre :
   ?Kutlu ve Yüce olan Allah :?Oruç, benim rızam için tutulur. Dolayısı ile onun mükafatını da ben veririm´ buyurur. Oruçlunun sevindiği iki an vardır. Bunlardan birincisi iftar vaktindeki sevinci, diğeri de Rabbine kavuştuğu (ve mükafatlandırıldığı) zaman ki sevincidir. Canım kudret elinde olan Allah´a yemin olsun ki, oruçlu kimsenin ağzının kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir?.
   Yine Hazreti Ali Efendimiz´in (Allah ondan razı olsun) naklettiği bir olayı ve hadis-i şerifi burada nakledebiliriz. Ali Efendimiz´in (Allah ondan razı olsun) anlattığına göre, bir adam ona :
   ?Ramazan´dan sonra hangi ayda oruç tutmamı tavsiye edersin? diye sordu.
   Ali Efendimiz (Allah ondan razı olsun) şu cevabı vermiş:
   ?Ben, bu soruyu Allah´ın Elçisine soran herhangi birine rastlamamıştım. Nihayet günün birinde bir adam ona sordu. Ve o zaman ben de yanlarında idim. Adam dedi ki:
   ?Ey Allah´ın Elçisi! Ramazan´dan sonra hangi ayda oruç tutmamı tavsiye edersiniz?. Allah´ın Elçisi buyurdular ki:
?Ramazan ayı dışında oruç tutmak istersen, Muharrem ayında tut. Çünkü, muharrem şehrullahtır (Allah´ın ayıdır). O ayda bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin günahlarını (toptan) affetti, bir başka kavmin günahını da affedecek?.
Orucun bu kıymet ve fazileti yanısıra notlarımızın başında ve yukarıda naklettiğimiz gibi orucun Muharrem ayında tutulması ile kıymet ve fazileti ve tutana verilecek ecir daha da artmaktadır.
   İnşaallah yarın akşam Muharrem ayına kavuşacağız. Yüce Allah´a sonsuz hamdler senalar olsun. Bu ayda çokça oruç tutmaya gayret etmeliyiz. Bir günümüz otuz güne çıkmaktadır. Aslında yapılan iyi amellerin karşılığı bire on olmasına rağmen, Muharrem ayı sebebiyle enaz otuz misli olmaktadır. Demek ki bir gün oruç tutsak, otuz gün tutmuş gibi sevap kazanacağız, güzel bir şey.
   İnşaallah biz de, önümüzdeki muharrem günlerini mümkün oldukça oruçlu geçirmek üzere niyetimize alalım ve oruçlu geçirelim. Rahmeti bol Padişahımız, Yüce Rabbimiz bunun karşılığında da tuttuğumuz bu oruçlarımızı günahlarımıza kefaret sayacaktır.
   Bu muharrem ayı hem güzel günlerin, hem hüzünlü günlerin yıldönümlerini içinde barındıran bir aydır. Sevgili Peygamber Efendimiz´in (s..a.v.) peygamberliği öncesinden gelen yerleşik adet ve örfler vardır. Sevgili Peygamber Efendimiz´in (s.a.v.) vefaatı sonrasında yaşanan acı ve hüzünlü olaylar vardır.
   Yüce Allah (c.c.), bizleri her türlü iyiliklerin ve iyilerin içinde yer almaya, hakkı hak bilme şuuruna ermeye, her türlü hoş olmayan işlerden ve kişilerden uzak durmaya, batılı batıl bilme şuuruna ermeye muvaffak eylesin.


12 EKİM 2015 KAYTV HABER paylaşan: kaytv