VELİ ALTINKAYA


HESAPLAR SUYA DÜŞECEK

HESAPLAR SUYA DÜŞECEK


Türkiye, 8 veya 15 Haziran 2015 tarihlerinden birinde yapılması beklenen genel seçimlerde “dar bölge” uygulamasına geçerse Kayseri’ye yönelik tüm hesaplar bozuluyor.

Başbakan’ın kurmaylarına ”çalışın” talimatını verdiği dar bölge uygulaması ile Kayseri 9 ayrı seçim bölgesine ayrılacak.

“Dar bölge” ile “daraltılmış bölgeyi” karıştırmayalım.. 1991 seçimlerinde Kayseri iki seçim bölgesine ayrıldı.  Melikgazi, Kocasinan, Talas, Hacılar ve İncesu bir seçim bölgesi ve 5 milletvekili çıkartırken, diğer 11 ilçe üç milletvekili çıkartmıştı.

Bu kez öyle olmayacak.9 ayrı seçim bölgesinden 9 ayrı milletvekili seçilecek.Her bölgede de birinci olan parti bir milletvekili çıkartacak.

Son seçimlerde Kayseri’de 877 bin seçmen vardı. 2015’e bu sayının 900 bine ulaşması muhtemel. Yani bir milletvekili için ortalama 95-100 bin seçmen baz alınacak.

Bir örnek verelim. Melikgazi’nin son seçmeni 343 bin. 3.5 vekil ediyor. Vekilin buçuğu olmayacağına göre Melikgazi’nin bazı mahallelerine bazı ilçeleri dahil etmek gerek ya da Melikgazi’nin bazı mahallelerini bazı ilçelere dahil etmek gerek..

Bir örnek daha.. Talas’ın seçmen sayısı 80 bin civarında. Bu durumda Melikgazi’nin mahallesi olan Hisarcık, Kıranardı hatta Mimarsinan Talas’a dahil edilerek 95-100 binlik bir seçmen sayısına ulaşıp bir seçim bölgesi oluşturulabilir.

Veya 343 bin seçmenli Melikgazi ile 255 bin seçmenli Kocasinan birleştirilerek mahalle mahalle ayarlanıp 6 vekil için 6 seçim bölgesi oluşturulabilir...

Aslında en pratiği bu... Melikgazi ve Kocasinan’ı mahalle mahalle ayarlayıp altı seçim bölgesi oluşturmak.

Geriye kaldı üç vekil. Talas’ın 80 bin seçmenine 8 bin seçmenli Hacılar’ı da ekleyerek bir vekil de buradan çıkartabilirsiniz... Etti mi 7...

İki vekil, 12 ilçe kaldı. Melikgazi, Kocasinan,Talas ve Hacılar’a 7 vekili dağıttık.

16 bin seçmenli İncesu,12 bin seçmenli Yeşilhisar, 25 bin seçmenli Yahyalı ve 43 bin seçmenli Develi’yi de bir seçim bölgesi yaptığınızda 96 bin seçmen de bir milletvekili seçebilir.

Kaldı 8 ilçe... Yani 17 bin seçmenli Tomarza, 8 bin seçmenli Sarız, 18 bin seçmenli Pınarbaşı, 20 bin seçmenli Bünyan, 3 bin seçmenli Özvatan, 11 bin seçmenli Sarıoğlan, 5 bin seçmenli Akkışla ve 5 bin seçmenli Felahiye’nin toplam seçmen sayısı yuvarlak olarak 90 bin ediyor... Bir milletvekili de bura seçtiği zaman işlem tamam...

TBMM çıkartacağı kanunla seçim bölgelerini belirleyecek değil. Muhtemel ki seçim bölgelerini YSK belirleyecek... Öyle zannediyorum ki Kayseri için üç aşağı beş yukarı böyle bir tablo karşımıza çıkabilir...

Daha iş bununla da bitmiyor. Kocasinan ve Melikgazi kendi içinde mahalle mahalle böleceksiniz. Yani iki ilçeye haydi siz 6 milletvekili çıkartın diyemeyeceksiniz. Örnek: Melikgazi’de Ambar, Belsin, Şeker, Esentepe 95 bin seçmen sayısına ulaşamazsa belki Hürrüyet ve Aydınlıkevler’i bir seçim bölgesi yapacaksınız vs...

Yani sadece ilçe ilçe ayırmak yetmiyor, mahalle mahalle, hatta sokak sokak ayarlama yapacak seçim kurulları...

2002, 2004, 2007, 2009, 2011 ve 2014 tarihlerinde yapılan üç yerel ve üç genel seçim sonuçları baz alındığında AK Parti nasıl bir bölge oluşturursanız oluşturun Kayseri’de 9-0 yapar...

Elbette bu rakamlardan hareketle böyle bir hüküm veriyoruz. Daha cumhurbaşkanlığı seçimi var.... Genel seçimlere de bir yıldan fazla bir süre var. Siyasette 24 saatin çok uzun bir zaman olduğunu hepimiz biliriz... Türkiye son 4 seçime olağanüstü şartlarda girdi. Önümüzdeki iki seçimi hangi şartlarda nasıl yapacağını bugünden kestirebilmemiz zor.

Pazar günü seçim varmış gibi hesap yaparsak muhalefetin Kayseri’de işi zor...

Hadi merkez ilçeler Melikgazi, Kocasinan ve Talas’a konulacak adayları her türlü demografik yapıdan koydunuz... Su götürür. Peki ya diğer ilçeler, seçim bölgeleri...

Bizim yukarıda yaptığımız bölgeye göre İncesu,Yeşilhisar, Develi ve Yahyalı ilçelerinden oluşacak bölgeye hangi ilçe kökenli aday göstereceksiniz?.. Son yerel seçimde başkan adayları tespitinde bunun sıkıntısı epeyce yaşandı.

Mevcut vekiller ve adaylık hesabı yapanların şimdiden gelin-güvey olmayıp önce bir seçim kanununun çıkmasını, sonra seçim bölgelerinin oluşmasını beklemeliyiz.

Bu zamana kadar liste başı veya ikinci sırada yer alırsam seçilirim diyen muhalefete mensup siyasiler de artık şapkalarını önlerine koyup düşünmeli.

Bu arada her seçim bölgesi için iktidar partisi de dahil tüm adaylar kendi içinde de bir rekabete girecek. 9 ayrı seçim bölgesindeki isimler mümkün olan en yüksek oyla seçilip Genel Başkanının karşısına çıkıp “Kayseri’de en yüksek oyu ben aldım” demek isteyecek...

Kısa süre öncesine kadar MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu’nun Kayseri’den yeniden birinci sıra adayı olacağı konuşuluyordu.Teşkilatın ve Genel Merkez’in sıcak baktığı bir isim olan İl Başkanı Mete Eke’nin en kötü ihtimal 2. sırada yer alabileceği konuşuluyordu. Şimdi sistem değişiyor. Halaçoğlu benim çizdiğim tabloya göre 8 ilçeli bölgeden aday olacaktır, olmalıdır. Peki ya Mete Eke, Melikgazi’nin veya Kocasinan oluşturacağı 6 bölgenin hangisinden aday olacak.. Veya Talas’ı mı tercih edecek?..

CHP’de Kulkuloğlu nereden aday olacak?.. Aday olmayacağını söyleyen İl Başkanı Mustafa Ayan’ı geçtik, Mehmet Sağıroğlu, Ali Paşa Tan ne yapacak?.

Son cümle: Sadece muhalefettte değil, iktidar partisinde de ince hesap yapanların hesabı suya düşebilir.