VELİ ALTINKAYA


HAYIRSEVER TAMAM DA, YA BAKANLIK?

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Milli Eğitim Bakanımız, kıymetli hocamız Ziya Selçuk son anda bir mani olmazsa cuma günü şehrimizde olacak. Sayın Bakan son ziyaretinde galiba Erciyes Anadolu Holding’in okullarımıza yönelik ‘Sanat Atölyesi’ projesi kapsamında şehrimize gelmiş, bir otelde de basına kapalı toplantı yapmıştı.

Dilerim Bakan Bey’in bugünkü programları basına (kamuoyuna) kapalı olmaz.

AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu’nu birkaç gün önce aramış ve Bakan Bey’in Kayseri programını sormuştum. O tarihte ‘belirsizlik’ vardı. Dün öğleden evvel İl Başkanı Çopuroğlu arayarak Bakanımızın şehrimize geleceğini söyledi.

Hoş geldi sefa geldi.

Peki niye gelecek Bakanımız?

Aslında bu ziyaretle ilgili ilk tüyoyu Vali Şehmus Günaydın hafta başında Büyükşehir Belediyemizin yaptırdığı Beyazşehir Kütüphanesi’nin açılışında vermişti. Vali,”Cuma günü hayırseverlerin yaptıracağı 8 okulun protokolünü imzalayacağız. İnşallah bu sayıyı 10’a tamamlarız” demişti...

Protokolü imzalanacak okul sayısı belediyelerimizin de katkısı ile 11’e ulaşmış.

Sayın Bakan da bu protokole katılmak ve Bakanlığı ile ilgili bazı incelemeler için geliyor...

Kayseri yıllardır ‘Paran kadar değil, hayrın kadar konuş’ geleneğine inanmış bir şehir. Bunun için üniversitelerimizdeki binaların, okullarımızın, sağlık ocaklarımızın neredeyse çoğunluğunda hayırseverlerimizin adı var. Camileri zaten hayırsever yaptırıyor.

Pazartesi konuşmasında ne demişti Valimiz?

“... İnşallah bu on okulun (11 olmuş) tamamlanması ile 20-25 okulumuzda tekli eğitime geçeceğiz”

Eyvallah...

Eyvallah da bu arada Sayın Bakanımızın talimatı ile 11 okul da devletimiz yaptırsa seneye 50 okulda tekli eğitime geçsek olmaz mı?

Kayseri olarak hepimizin dert yandığı ‘İşini bilir’ mantığından bir an önce kurtulup, Başkan Büyükkılıç’ın dediği gibi ‘İşini takip eder’ formatına geçip, Bakanımızdan ne alacağımıza bakalım lütfen.

 

İYİ PARTİ VE AK PARTİ’DE KONGRELER

İYİ Parti, ilçe kongrelerini hafta sonu tamamlayacak. Sanıyorum üç ilçe kongresi kaldı. Son olarak pazar günü Kocasinan İlçe Kongresi yapılacak.

Kocasinan Kongresi’nde üç isim yarışacak. Mevcut Başkan Yurdaer Şahin, partinin kuruluşundan bu yana aktif görev yapan Mustafa Işık ve Metin Kılıçarslan yarışacak...

İYİ Partililer kongre sürecini çok nezaketli götürüyorlar. Diğer ittifak ortakları CHP gibi değil. Bereket ki CHP’nin delege ve kongrelerinde yaşanan ‘hır-gür’ İYİ Parti’ye bulaşmamış.

İYİ Parti İl Kongresi’nde 600 kadar delege oy kullanacak. İl kongresi de temmuzun ikinci yarısında yapılacak. Bu delegelerin 234’ü Melikgazi, 164’ü Kocasinan, 85’i ise Talas’tan geliyor. Yani 600 delegenin 500 kadarı bu üç ilçeden. Galiba 20 kadar da Develi’nin kongresi var.

Talas’ı İl Başkanı Süleyman Bozkurt’a yakın bir isim kazandı. Melikgazi’de Bozkurt’un desteklediği isim kaybetti ve eski İl Başkan Yardımcısı Mehmet Sebati Ataman’ın desteklediği mevcut ilçe başkanı kazandı. Kocasinan’da da kimin kime yakın durduğunu az-çok tahmin ediyorum ama partilileri rahatsız etmeme adına ona girmeyeyim. Eğer Kocasinan’ı Bozkurt’a yakın bir aday kazanırsa mevcut il başkanı yeni kongre için umutlanır. Yok Ataman’a yakın aday kazanırsa il kongresinde tüm dengeler değişir.

Elbette delegeleri ‘asker’ gibi görmek doğru değil. Her ilçede blok bir oy beklemiyorum, belki yüzde 10-20 arasında kaymalar olabilir. Ama Kocasinan’da alınacak sonuç İYİ Parti’nin il kongresi ile ilgili net bir fotoğrafı ortaya koyacaktır.

Bu arada Milletvekili Dursun Ataş, şu ana kadar ilçe kongre sürecini iyi götürdü. Mümkün olduğunca taraf olmamaya çalıştı. Tüm adaylara eşit mesafede duran bir yaklaşım ortaya koydu. İl kongresinde Ataş bu tavrını ne kadar sürdürebilir bekleyip göreceğiz.

Bu arada AK Parti’de de ilçe kongre takvimleri netleşiyor. Genel Merkez ekim sonuna kadar ilçe kongrelerinin tamamlanması talimatını vermiş. İl Başkanı Şaban Çopuroğlu “5 Eylül’de Kocasinan Kongresi ile start vereceğiz” dedi. Çopuroğlu daha önce muhtelif vesile ile yaptığı değerlendirmede Melikgazi ve Kocasinan İlçe Başkanları ile devam edeceklerini söylemişti. Parti’de 16 ilçe başkanından 3-4’ünün değişeceğini geçtiğimiz yıldan bu yana dillendiriyoruz. Sanırım bu kararda bir değişiklik yok...

AK Parti’de il kongresi de muhtemel ki aralık-ocak gibi yapılır. Büyük kongre ise seneye ilkbahara sarkar. Böylece yeni oluşan genel merkez ve il-ilçe yönetimleri partiyi genel seçime götürür. Yerel seçimler öncesinde yeni bir kongre takvimi daha başlar.

AK Parti’de bazı çevreler ‘Acaba Çopuroğlu bırakır mı?’ rüyası görürken, bendeniz ısrarla ‘İşinize bakın, gaza gelmeyin, Şaban Bey devam eder’ diyenlerdendim. Hala aynı noktada durduğumu belirtmek isterim.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Vali Günaydın virüsle mücadele ile ilgili ‘toplumsal duyarlılığı’ artırmaya yönelik mesajlar veriyormuş.

00-Kayseri’de uzun süredir ‘uyumlu-mütevazi-gayretli’ çalışması ile dikkat çeken Erkaya Yırık’ın Elazığ Valiliği’ne atanması memnuniyetle karşılanmış.

00- Melikgazi Kaymakamlığı bir süre vekaletle yönetilecekmiş.

00- Bugün Milli Eğitim Bakanı’ nın da katılımıyla hayırseverlerce yapılacak on okulun protokolü imzalanacakmış.

00-KAYÜ’nün, ERÜ içerisindeki birimlerinin yeni yerleşkesine taşınma işlemi yakında bitecekmiş.

00- İYİ Parti’nin pazar yapılacak Kocasinan Kongresi, il kongresine yönelik ipuçları verecekmiş.

00- AK Parti 5 Eylül’de Kocasinan Kongresi ile başlatacağı süreci ekim sonunda bitirecekmiş.

00- TMSF Başkanı Muhiddin Gülal bugün Erciyes Anadolu Holding ve Koza Altın’da incelemeler yapıp, Kayseri’ye yapılacak okulların imza törenine katılacakmış.

00- Adalet Bakanı’nın Barolar Birliği ile yaptığı toplantıya Kayseri Barosu Başkanı Dursun da katılarak, ‘Çoklu Baro’ ve ‘Nispi Temsil’ odaklı seçim sistemine karşı olduğunu açık açık söylemiş.

00-Hava İkmal Millet Bahçesi’ nin ihalesinde onay süreci bekleniyormuş.