VELİ ALTINKAYA


HAVAALANI İÇİN YAZI YAZILDI

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Kayseri on yıl önce haftada birkaç uçağın iniş-kalkış yaptığı bir havaalanına sahipti... Hele 20 yıl geriye gittiğimizde askerlerin kontrolünden geçerek tamamen askeri bölgede uçağa binilen bir alanımız vardı.

AK Parti iktidarları öncesinde havaalanı askeri bölgenin içine yapılmakla birlikte, giriş ve çıkış ayrı bir noktaya taşındı.

58. Abdullah Gül Hükümeti döneminde ilk genişleme kararı alındı. Gül’ ün devrin Genelkurmay Başkanı ile bizzat yaptığı görüşmeden sonra yurtiçi ve yurtdışı uçuş terminalleri yenilendi... Bir süre sonra bu genişleme de yeterli görülmedi ve bu kez 60. Recep Tayyip Erdoğan Hükümeti döneminde 2. ve daha büyük bir genişleme ve yeni terminal binaları yapıldı. 2010 referandumu öncesi Başbakan yeni terminal binalarının açılışını yaptı.

Artık Kayseri haftada birkaç uçağın değil, günde 5-10 uçağın iniş kalkış yaptığı bir havaalanı haline dönüştü. Hele hele hac mevsimi ve yaz aylarında gurbetçilerin doğrudan uçuşları ile bu rakam ikiye katlanır oldu.

Ve yeni terminal binalarının açılışının üzerinden iki yıl geçmemesine rağmen yine de iç ve dış hat uçuşlarında sıkıntı yaşandı. Sıkıntının temelinde ise apron ve uçakların kullandığı otopark yatıyordu. Havaalanı bu genişlemiş haline rağmen aynı anda 6 uçağın park yapabileceği bir yapıya sahip. Hele hele özellikle yurtdışından gelebilecek dev jumbo uçakları da pist ve otopark sıkıntısı nedeniyle Kayseri Havaalanı’na iniş dahi yapamıyorlar...

Şehrin birçok sahada değişmesi, gelişmesi ve Erciyes Turizm Projesi’ne bağlı olarak 2023 vizyonu çerçevesinde bir bölge havaalanının yapılması gerektiğinin altını çizdik. Bu havaalanının Yozgat, Nevşehir’e hizmet verebilecek şekilde Himmetdede ya da İncesu yakınlarına yapılabileceği, böylece Niğde’ye de hizmet verebileceği yorumları yapıldı.

Gelinen noktada anlaşıldı ki yeni bir havaalanı zor gözüküyor. Ama bu işin yine peşini bırakmamamız ve mutlaka önümüzdeki on yıllık dilimde bölge havaalanının planlama ve zemin etüd çalışmalarını sürdürmemiz gerekir.

Son olarak havaalanının askerlerden temin edilecek yeni bir arsa ile 3. kez genişlemesi gündeme geldi. Bir süre önce milletvekilleri Vali ile birlikte havaalanı ve genişlemesi düşünülen bölgede incelemelerde bulundu.

Daha sonra milletvekilleri DHMİ Genel Müdürü ile yüz yüze bir görüşme yaptılar. Bu arada askeri erkânla hem Kayseri bazında, hem de Milli Savunma Bakanlığı nezdinde görüşmeler sürdürüldü.

Gelinen son noktayı geçtiğimiz gün Milletvekili Yaşar Karayel’e sordum. Karayel mealen şunları söyledi:

“... Bir bölge havaalanı şimdilik zor gözüküyor. Ama hepimiz 2023’ü hedef alarak böyle bir çalışmanın da peşini bırakmamalıyız. Ama mevcut havaalanının genişlemesi için önce askerlerimizle görüştük. 200 bin m2 kadar genişleme bölgesindeki bir alanın havaalanına eklenmesi gündeme geldi. Sağ olsun askeri bürokrasi de bu işe sıcak baktı. DHMİ yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerden sonra şimdi sıra yazışmalarda. DHMİ Milli Savunma Bakanlığı’na gerekli yazıları yazdı. İnşallah kısa sürede tahsis gerçekleşir. Sonra bir planlamaya bağlı olarak mevcut alanı daha da genişleteceğiz. Özellikle otopark ve pist konusunda da çalışmalar yapılacak. Halen akaryakıt deposu ya da itfaiye hizmetleri veren alanda yeni düzenlemeler gerçekleşecek.”

İnşallah bu çalışma çok sürmez ve önümüzdeki aylarda yapılacak 3. genişlemede 2023 yılına kadar ihtiyacı karşılar... Bu arada bölge havaalanını da unutmamalıyız.

 

EVLİYA ÇELEBİ’NİN İZİNDE KAYSERİ

S. Burhanettin Akbaş önceki gün uğradı ve sağolsun son kitabını bıraktı. Evliya Çelebi’nin doğumunun 400. yılı nedeniyle bu ünlü seyyahın gezdiği her bölgeyi günümüz seyyahlarına yazdırma fikri doğdu. Bu fikir Kültür Bakanlığı, UNESCO, Avrupa Yazarlar Birliği ve BENGÜ tarafından destek gördü ve Kayseri’ nin Evliya Çelebisi de Burhanettin Hoca seçildi. Hoca, daha önce uzun süre beraber çalıştığımız Erciyes TV’de Bindallı Programı ile Kayseri’yi adım adım gezmişti. Bu kez gördüklerini kaleme almış. Diline, eline, kalemine sağlık. Güzel bir çalışma olmuş.