ASIM CENGİZ GÜR


HANGİSİNİ DÜZELTEYİM

Notlar - Asım Cengiz GÜR


Aziz Kitabımız Kur´an´da Hucurat Sûresinde:

?Ey iman edenler! Şayet bir fâsık (yalancı/günahkâr) size bir haber getirirse, doğruluğunu araştırın. (Yoksa) bilmeyerek bir kavme kötülük eder de, yaptığınıza kesinlikle pişman olursunuz? buyuruluyor.

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de:

"Kişiye, yalan olarak, her duyduğunu anlatması yeter!" buyurmuşlar.

Bu zamanda yaygınlaşan hastalıklardan bir tanesi de ?Her duyduğunu aktarmak?tır. Yukarıda nakletmiş olduğumuz âyet-i kerimede ve hadis-i şerif´te bize her ulaşan habere hemen inanmamamız ve sahihliğini/doğruluğunu araştırmamız istenilmektedir. Bugün medya ve özellikle sosyal medya yolu ile yayılan öyle şeyler var ki, insan hayret ediyor. Aslında bu ?gri propaganda?nın da bir türü oluyor. Yalan yanlış haberlerle, toplumsal dinamiklerimiz zayıflatılıyor, kendimize karşı olan güvenimiz zedeleniyor ve notlarımızın sonunda aktaracağımız örnek olayda olduğu gibi inancımızın sahihliği zedeleniyor. Bu sebeple, yukarıda aktarmış olduğumuz ayet-i kerîme ve hadis-i şerif şiarımız olmalı ve bize her ulaşan haberi, hoşumuza gitsin-gitmesin aktarmak yerine, önce doğruluğunu kontrol etmek gereklidir.

Bildiğimiz hikayedir: Adamın birine oturmada söz düşmüş. O da, hazır Kurban Bayramı yaklaşıyor diye kurban meselesini anlatıyormuş. Demiş ki: ?Çocuksuzluk Musa (a.s.)´ın canına tak etmiş. Yüce Allah´a yalvarmış. ?Ya Rabbi! Bana bir kız evlat bahşet. Eğer onu bana bahşedersen ben de onu sana kurban edeceğim´ demiş. Aradan bir müddet geçtikten sonra eşi hamile kalmış ve günü gelince bir kız çocuğu doğurmuş. Hz. Musa (a.s.), Allah´a şükretmiş ve kızının adını Ayşe koymuş. Ayşe büyüyünce ve vakti gelince Hz. Musa (a.s.) kızı Ayşe´yi yanına almış ve onu kurban etmek üzere götürmüş. Ayşe´yi yatırmış ve boğazına kılıcını dayamış. Tam onu kesecekken birden Azrail gökten elinde bir keçi ile birlikte gelmiş. Azrail demiş ki: ?Ey Musa! Rabbin senin niyetini ve yaptıklarını biliyor. Sana kızının yerine kurban etmek üzere bu keçiyi gönderdi´ ?.

Adam tatlı tatlı böyle anlatırken, oturmada olan bir hocaefendi söze karışmış ve : ?Ey mübarek kardeşim! Bu senin anlattıklarının ben neresini düzelteyim bilmem ki. Bu kıssadaki peygamber Hz. Musa değil, İbrahim (a.s.)´dır. Allah´dan kız değil bir oğlan çocuğu dilemiştir. Dolayısı ile çocuğun adı Ayşe değil, İsmail´dir. Oğlunu kesmesine müdahil olan Azrail (a.s.) değil, Cebrail (a.s.)´dır. Cebrail (a.s.)´ın getirdiği de keçi değil, koçtur? demiş.

Dün birisi whatsapp grubuna bir mesaj gönderdi. Samimiyetinden şüphe etmediğimiz bu arkadaşımız, kendisine gelen mesajı okuyunca hem memnun olmuş hem de vaad edilen mükafatlara kendisinin de ermesi ve diğer arkadaşlarının da bu ecirlerden pay alması için bu mesajı paylaştı:

?Merhaba!

Bugün rebiülevvel ayına girdik. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu ayda dünyaya gelmiştir. Bu ayın 30´u ise Regaib Kandili´dir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyuruyor ki: ?Kim bu aya girildiğini birbirine haber verirse, onu cennetine alması için kıyamete kadar Allah´a dua edeceğim?.

Bu arkadaşımızın büyük bir iştiyak ve sevinçle paylaşmış olduğu bu mesaj, tam da yukarıdaki hikayeye uygun günümüzden bir örnek oldu. ?Hasbinallah? dedikten sonra, arkadaşımız da rencide olmasın diye ona özelden şöyle bir mesaj gönderdim:

?Affınıza sığınarak şunları hatırlatmak istiyorum. Herhalde size geçmiş yıllarda gönderilen bir mesaj yeniden, ama zamansız tekraren gelmiş.

Kıymetli kardeşim! Şu anda muharrem ayındayız ve muharrem ayının bugün 19. günüdür. Tarihteki birçok hayırlı işlerin ve Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ciğerparesi Hz. Hüseyin Efendimizin şehadetinin/acısının yıldönümünden henüz dokuz gün geçti.

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´in rebiül evvel ayında doğduğu doğrudur. Ancak rebiül evvel ayına da 19.Kasım´da gireceğiz inşaallah. Rebiül evvel ayının 12.gecesi yani 29 kasım´da Mevlid Kandili´dir.

Regaib Kandili ise Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gecesidir ve önümüzdeki ilk Regaib Kandili 22.Mart.2018 tarihine denk gelmektedir.

Ayrıca böyle bir hadis, uydurma olarak bile olsa hiçbir kitapta yer almamaktadır. Ancak zamanımızın uydurması olsa gerektir.

İyi niyetle de olsa, her duyduğumuzu ve hakkında bilgimiz olmayan şeyleri aktarmamaya gayret edelim. Allah, kendisine ve peygamberine olan sevginizi daim eylesin?.

Bu arkadaşımız bu mesaj kendisine ulaşınca iki şey yaptı: Birincisi, bana teşekkür etti, bilgilendirmem ve uyarım için. İkincisi de, mesaj gönderdiği whatsapp grubuna benim mesajımı aktardı. Muhtemelen, diğer gönderdiklerine de aktarmıştır. Bu bile büyük ve erdemli bir davranıştı. Çoğu zaman, ?aman ne olacak? veya ?mahcup olurum? diye düşünerek bundan geri duruyoruz.

Yüce Allah (c.c.), hakka ve hakikate ulaşacak bilgiler edinmeyi, hayatımızı sürdürürken bu bilgiler çerçevesinde onu tanzim etmeyi ve yaşamayı, hata ve kusurlarımız hatırlatlıınca kibrimize yenilmeyerek onları düzeltmeyi, böylece sevdiği ve razı olduğu kullar arasına katılabilmeyi nasib ve müyesser eylesin. (âmin).