VELİ ALTINKAYA


HACILAR, BÜNYAN, AKKIŞLA ve FELAHİYE

HACILAR, BÜNYAN, AKKIŞLA ve FELAHİYE


Hacılar...

Bir önceki yerel seçimde belediye başkanlığı için AK Parti Hacılar’da % 59.2, MHP % 26.2, CHP ise % 1.4 oy almış. Bu ilçemizde SP’nin de % 10’un üzerinde bir oyu var.

Hacılar’da son seçime kıstas olması gereken il genel meclisi oyları da şöyle: AK Parti % 65, MHP %22, CHP % 1.6. SP’nin oyu da % 10’un biraz üzerinde.

Son seçimde AK Parti adayı Doğan Ekici % 60.3 oy almış. İGM oyu açısından hesapladığınız zaman Ekici’nin partisinin oyunu % 8 gibi düşürdüğü görülüyor.

Hacılar’da Başkan Özhaseki’ye verilen oy % 75’in üzerinde... Özhaseki’nin diğer birçok ilçede olduğu gibi Hacılar’da 4 kişiden üçünün oyunu aldığı görülüyor.

MHP, SP ve CHP açısından bakılınca da oy oranları korunmuş.

Bünyan...

2009 seçimlerinde ilçe merkezinden oy alan belediye başkan adaylarından MHP % 54.5, AK Parti % 40.6,CHP ise % 0.9 oy almış. Tüm ilçe sakinlerinin oy verdiği İGM’de ise, sonuçlar şöyle: AK Parti 37.6, MHP % 42.7, CHP % 6.1...

Son seçimlerde AK Parti  % 51.3, MHP,% 38.4, CHP ise % 8.4 oy almış.

CHP’nin oyu kısmen artmış gözüküyor. Ama böyle bir oran ne kadar başarılı sayılabilir takdirinize bırakıyorum.

Seçimleri kazanan Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu İGM oyu ile yapılan mukayesede de partisinin oy oranını yaklaşık 14 puan artırmış. Bu oran kendi içinde  % 30’dan yüksek. Yani Gülcüoğlu net olarak başarılı.

Aynı noktada Mehmet Özmen’in başarısız olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. Oy oranı kendi içinde % 35 gibi düşürmüş.

Akkışla...

2009’da belediye başkanlığında AK Parti % 25.6, MHP, 26.7, CHP ise 47.4 oy almış. İGM oyları ise AK Parti % 31.1, MHP % 22.1,CHP ise % 34.3.

Bu rakamlardan hareketle son seçime baktığımızda şöyle bir tablo karşımıza çıkıyor.

AK Parti % 29.5, MHP % 21.5, CHP % 22.4...

AK Parti ve MHP oy oranını korumuş sayılır.

CHP ise İGM oyu ile makeyesede % 30’lara varan bir düşüş yaşamış.

Bu ilçede CHP’nin seçim kaybetmesinin en önemli nedeni Akkışla ve Gömürgen belediye başkanlarının,  arasındaki itilafı giderememiş olmasından kaynaklanıyor.

 Felahiye...

CHP’nin belediye başkanlığını kaybettiği bir başka ilçe...

2009’da belediye başkanlığı için AK Parti %37.7, MHP % 16.2, CHP ise % 45.6 oy almış. İGM sonuçları ise şöyle:

AK Parti % 35.7,MHP %30, CHP ise % 25...

Son seçimlerde AK Parti’ den belediye başkanlığını kazanan Vural Coşkun % 44 oy alarak partisinin oyunu genelde 8 puan, kendi içinde ise % 20’yi aşan oranda artırmış. Özetle Coşkun başarılı bir seçim süreci yaşamış.

Coşkun rakiplerinden Gürsel Kısır, ilçede iki dönemdir belediye başkanlığı yapan CHP adayıydı. Kısır CHP’nin % 10’un üzerindeki bir oranda düşürmüş.

Coşkun’un diğer rakibi MHP adayı Zayit Acı da bayrağı 2004’de Gürsel Kısır’a devreden  eski belediye başkanı.  Acı İGM oyu ile mukayese edildiğinde 7 puan, kendi içinde ise % 20 oranında bir artış sağlamış...

Dün MHP içinde geçmişte önemli görevlerde bulunmuş bir dostum aradı. Rakamlarla ilgili yorumlarıma katılmadığını söylüyor.

Saygı ile karşılarım.

O daha çok oy oranlarından ziyade alınan oy sayısından hareketle bir mantık oluşturmuş. Oranları da “kendi içinde” hesaplamıyor.

Bir tespiti var ki ona aynen katılırım. Mealen “% 15 oy alarak seçimleri kaybetmiş bir parti bu oy oranını % 22.5’e çıkartmışsa buna oylarını % 50 artırmış desek ne olur?” diyor.

Diğer ilçeleri de tek tek irdeleyeceğiz.

00-Tüm belediye başkanı ve meclis üyeleri mazbatalarını almış.

00- Yeni seçilen belediye meclislerinin 5 gün içerisinde ilk toplantılarını yapmaları gerekiyormuş.

00-Mazbatasını alan Başkan Özhaseki  “Kayseri’ye hizmet için hep birlikte çalışacağız” mesajı vermiş.

00- Kocasinan ve Talas’ın yeni belediye başkanları personelleri tarafından coşkuyla karşılanmış.

00-   Avukatlar Günü dolayısıyla gündemi değerlendiren Baro Başkanı Konaç “Hükümet aleyhine devreye sokulan kasetler ülkemizin birliğine yönelik iğrenç bir tehdittir” demiş.

ELİTAŞ’IN CHP VE

MHP YORUMU

Kocasinan belediye başkanlığına seçilen Mustafa Çelik’in, görevi Bekir Yıldız’ dan devraldığı  törende konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş açıklaması ile belli ki MHP ve CHP’lileri kızdıracak. Elitaş cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylarının ilk turda seçileceğini iddia ettikten sonra “CHP artık Cemaatçi Haraket Partisi, MHP ise Milliyetçi Halk Partisi oldu” demiş. Anlaşılan o ki Türkiye ara vermeden cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde de  siyasetin sıcaklığını hisdecek... Hele hele önümüzdeki hafta TBMM’nin açılması ve malum fezlekede siyasi tansiyonu yüksek tutmaya yeteceğe benziyor.