VELİ ALTINKAYA


AGÜ’YE KİM REKTÖR OLUR?

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Abdullah Gül Üniversitesi’ne (AGÜ) bu ay içerisinde bir rektör atanacak. 10 Şubat 2021 tarih ve ‘Bir Rektör’ başlıklı yazımda AGÜ’nün iki dönem rektörlüğünü yapan Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu ile ilgili kanaatlerimi aktarmıştım.

AGÜ Rektörü kıymetli bilim insanı Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu bu ay içerisinde veda edecek olması hasebiyle bir mektup göndermiş. İzninizle Rektör Sabuncuoğlu’nun mektubunu aynen yayınlamak istiyorum:

“... Değerli Veli Bey;

İki dönem büyük bir onurla yürüttüğüm Abdullah Gül Üniversitesi Rektörlüğü görev süremi tamamladım.

Bu süreçte Kayseri’ye yenilikçi, öncü ve model olacak, kaliteli bir yüksek öğretim kurumu kazandırmak için çalıştım.

AGÜ, bugün kalitesi ve yenilikçi birçok unsurlarıyla uluslararası ölçekte tanınan saygın dünya üniversiteleri arasında yerini aldı. Kaliteli akademik kadromuz ile Türk yüksek öğretim sistemine de ilkleri getiren model projeler geliştirdik. Üniversite olarak şehirle bütünleşik yaklaşımımızla Kayseri’ye olduğu kadar bu coğrafyaya ve gençliğe de önemli katkılar sağladığımıza inanıyorum.

Güçlü akademik kadromuzla ve yetiştirmiş olduğumuz öğrencilerle iş dünyasına farklı bir perspektif getirecek insan gücü kazandırdık. Yanı sıra şehrimizin sanayisine katkı sağlayacak projelerle birçok ilkleri burada gerçekleştirdik. Bu güzide şehrimizin ulusal ve uluslararası mecralarda tanınırlığını artırdık.

Görevim süresince Üniversitemize göstermiş olduğunuz ilgi ve tanınırlığına sağlamış olduğunuz önemli katkılardan dolayı teşekkürlerimi sunarım.

Sevgi ve saygılarımla.

Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu ...”

Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu AGÜ’yü adeta tırnakları ile kurdu. Üniversite adı sahibinin cumhurbaşkanlığı döneminde sağlanan imkânlar, O’nun görevi bırakmasından sonra adeta en alt seviyede sunuldu. AGÜ’nün 2020 bütçesinin 2013 bütçesine neredeyse denk olduğunu söylersem ne demek istediğim daha iyi anlaşılır.

Biz de AGÜ’ye, şehrimize ve bilim dünyasına katkılarından dolayı İhsan Hoca’ya şükranlarımızı sunalım. Hoca, kıymetli bir bilim insanı, eminim Türkiye’nin en iyi üniversiteleri şimdiden O’nunla çalışmak için sıraya girmiştir.

Peki, AGÜ’nün yeni rektörü kim olur?

Bunu önceden kestirebilmek çok zor. YÖK’ün sitesine baktım 19 Şubat’ta rektör adaylığı için yapılan başvurunun kaç olduğunu daha öğrenemedim.

İsimlerini dahi bilmediğim diğer rektör adayları ile ilgili bir şey yazmam doğru olmaz. Kendisiyle konuşmadım; bu şehrin yetiştirdiği kıymetli bir bilim insanı olan ERÜ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Soylak’ın da aday adayları arasında olduğunu hariçten duydum.

4 Ocak 2021’de yayınlanan ‘Araştırma Üniversitesi: ERÜ’ başlıklı yazımda bakınız Mustafa Soylak Hoca ile ilgili neler söylemişim:

“... ERÜ’nün başarısında birçok hocamızın şüphesiz katkısı var. Hocalarımız bilimsel yayınları ve ulusal-uluslararası başarıları ile araştırma üniversitesi vasfının devam etmesine katkı sunuyorlar. Bu hocalarımızdan birkaçının başarılı çalışmalarını ‘marifetin iltifata tabi olduğu’ inancıyla aktaralım.

Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Soylak, ERÜ’nün ulusal ve uluslararası çapta başarılı çalışmalara imza atan, ödüle layık görülmüş gününü öğrencileri ile laboratuarda geçiren hocalarından biri.

Prof. Dr. Soylak, geçtiğimiz yıl ‘TUBİTAK Bilim, Özel Hizmet ve Teşvik Ödülleri’ne layık görülmüş bir bilim insanı. Soylak Hocamız, ‘Analitik Kimya alanında önderiştirme ve ayırma yöntemlerinde özellikle katı faz ekstraksiyonu (özütlemesi) ve mikroekstraksiyon konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli’ çalışmaları nedeniyle bu ‘Bilim Ödülü’nü almış.

 Soylak Hoca, sadece bununla da kalmayıp; Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Konsey Üyeliği’ne de seçildi.

 Prof. Dr. Mustafa Soylak’ın başarılı çalışmalarını bundan sonra da artırarak sürdüreceğine olan inancımı bu vesile ile ifade etmek isterim...”

İsimlerini bilmediğim, ama birkaç gün içerisinde öğrenerek sizlerle paylaşacağım diğer rektör adaylarımız lütfen hoş görsünler.

Dilerim Mustafa Soylak Hoca, AGÜ Rektörlüğü’ne atanır ve İhsan Sabuncuoğlu’ndan aldığı başarı bayrağını daha yukarılara taşır.

YÖK Başkanı Yekta Saraç, Cumhurbaşkanı’na üç isim sunarken acaba ‘AK Parti Büyükleri’nin görüşünü alır mı? ERÜ ve KAYÜ’nün mevcut rektörlerinin atanmasında siyasetin çok dahli olmadı. Bakalım bu kez AGÜ Rektörlüğü için siyaset aktif ve etkili olacak mı? Yoksa YÖK-Külliye arasındaki teati mi yeni rektörü belirleyecek?

 

KULİS BULVARI

VAKA SAYISI DAHA DA ARTACAK GİBİ

Pazartesi günleri canlı veya banttan televizyon yayın trafiğim çok yoğun oluyor. Onun için okuduğunuz bu satırları 28 Şubat pazar günü saat 23:15’te yazdım. Yazıyı erken kaleme almamdan dolayı bir yanlışım olursa peşinen özür dilerim. Ama tahminim tutarsa bir hakkın teslimini de dua olarak beklerim. Üç hafta önce Kayseri’de vaka sayısı yüz binde 56.7 idi. Önceki hafta bu oran yüzde 30 daha artarak 56.7 ’den 74’e yükseldi. 1 Mart’ta geç saatlerde geçtiğimiz haftanın ortalama rakamları açıklanacak. Pazartesi geç saatler ve salı günü için herkes rakamları görür. Duyumlarıma göre geçtiğimiz hafta rakamları Kayseri için 85-90 aralığındaymış. İnşallah değildir. Böyleyse Kayseri, önümüzdeki haftadan itibaren kısıtlamaların esnetilmesini filan beklemesin. Lütfen kurallara uymada biraz daha titizlenelim. Vaka sayısını 50’nin altına düşürmeden bize rahatlık yok.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Kayseri’de 4 günlük yoğun denetime rağmen vaka sayısında artış bekleniyormuş.

00- Erciyes güzergâhındaki kolluk güçleri denetimlerde kamera ve fotoğraf makinesi de kullanıyormuş.

00-Bu martta MHP’de MYK, AK Parti’de ise MKYK ve bakanlık rüyası görenlerin sayısı artacakmış.

00-AK Parti Teşkilatı, Tomarza’ da çıkan yangında 12 büyükbaş hayvanı telef olan vatandaşa Tarım İl Müdürlüğü ile sahip çıkarak alkış almış.

00-AK Partili Vekil İsmail Tamer annesini kaybetmiş.

00-TUİK verilerine göre Kayseri kütüphaneleri en çok ziyaret edilen 3 il arasında yer almış.

00-Büyükşehir’in kütüphanelerini 775 bin kişi ziyaret etmiş.

00- STK ve bazı meslek örgütlerinin yaklaşık on aydır ertelenen kongrelerinin yapılıp yapılmayacağı merak ediliyormuş.

00- İŞKUR, KTO ve KAYSO ile mesleki eğitim ve beceri geliştirme protokolü imzalamış.