SAMİ DAYANGAÇ


ÖZEL KUVVETLER KOMUTANLIĞI

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Kahraman ordumuzun ve emniyet güçlerimizin son yıllarda yaptıkları operasyonlar büyük yankı buluyor. Özel Kuvvetler Komutanlığı ya da bilinen adıyla Bordo Bereliler kimdir, kimlerden oluşur, görevleri nelerdir? Bu soruları bilmeden yapılan değerlendirmeler hatalı olur düşüncesindeyiz. Kahraman askerlerimizden oluşan Bordo Bereliler Amerika’da Özel Kuvvetler arasında yapılan yarışmalarda 8 yıl üst üste birinci olunca bu yarışma kaldırıldı. Anlayın aslanların başarılarını. Özel Kuvvetler Komutanlığı ya da halk arasındaki adıyla Bordo Bereliler ve eski adıyla Özel Harp Dairesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin değişik sınıf ve rütbelerdeki subay, astsubay ve uzman erbaşlardan oluşan özel askerlere verilen isimdir.

Bordo Bereliler, isimleri çok zikredilmesine rağmen görev alanları konusunda yeterince tanınmayan askerlerdir. Bunun temel nedeni de Türk toplumunda askeri konuların genellikle kulaktan dolma bilgilerle yorumlanıyor olmasıdır.

Bir topçu birliğinin, bir piyade taburunun veya bir komando bölüğünün hangi durumlarda, hangi şartlarda ve hangi gerekliliklerde kullanılabileceği kâğıt üzerinde bellidir. Çünkü tüm bu askeri unsurlar askeri doktrinlerin yüzyıllar boyunca açığa çıkardığı spesifik gereklilikler sonucu yapılandırılmıştır. Bir tanktan hava savunma yapmasını bekleyemeyeceğiniz gibi bir jandarma erinin de dalgıçlık yapmasını bekleyemezsiniz.

Özel Kuvvetler ve Bordo Bereliler gibi seçkin birliklerde aynı diğer askeri unsurlarda olduğu gibi bazı spesifik gereklilikleri karşılayabilmeleri için oluşturulmuşlardır ve kullanım alanları yetiştirilme amaçlarını içine alan özel durumları kapsamaktadır. Bu sebeple Bordo Bereliler’in ve Özel Kuvvetler’in işi, temel askeri birliklerin görev alanına giren vazifeleri üstlenmek değildir. Onların işi adı üstünde ‘özel’ olan gereksinimleri karşılamaktır ve donanımları bu kıstas gözetilerek yapılandırılır.

Bir Bordo Bereli’nin veya Özel Kuvvetler mensubunun normal şartlar altındaki görevi, diğer askeri unsurların kabiliyetinde olmayan ve ‘özel’ statüsünde sayılabilecek askeri operasyon eylemlerini icra etmekle birlikte, normal askeri unsurların yaşayabildiği bazı tıkanma durumlarında devreye girerek operasyonda ‘iş bitirici’ veya ‘kilit açıcı’ rol oynamaktır. Bir Bordo Bereli’nin görevi şunlardır;

Başkalarının açamadığı kilidi açmaktır, kapıyı kırmak değil. Kapı kırılmak istenirse kullanılacak olan Bordo Bereliler değil piyade ve zırhlı birliklerdir. Bu sebeple Bordo Bereliler 7/24 terörist peşinde koşmaz, her çatışmada ve askeri operasyonda kullanılmaz, sıradan askerin altından kalkabileceği şartlar için çağrılmaz ve her durumda asıl olarak jandarmanın, piyadenin veya komandonun görev alanına giren vazifeleri üstlenmez. Bahsettiğim gibi bir tankı hava savunmada kullanamayacağınız gibi bir Bordo Bereli’yi de teröristle girilen her çatışmada kullanmazsınız. Bu durum başlı başına bir kaynak israfı ve yanlış kullanım örneğidir. Söz konusu nedenden dolayı Bordo Bereliler’in terörle mücadelenin her anında var olmaları gerektiğini savunmak veya tüm bir terör örgütünün Bordo Bereliler tarafından çökertilmesini beklemek en hafif tabiriyle bilgisizliktir, cahilliktir, iş bilmezliktir. Çünkü Bordo Bereliler’in var oluş amacı terörle mücadele değildir.

Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın ve Bordo Bereliler’in az bilinen bir diğer görevi ise düşman işgaline uğramış vatan topraklarındaki direniş organizasyonunu üstlenmek ve gayri nizami harp altyapısını oluşturmaktır. Yani memleketin işgale uğraması olasılığında memleketi bu durumdan kurtarabilmek için kendilerine en üst perdede yetki verilmiş gruplar arasındadır. Öyle de seçmece ve güvenilir adamlardır.

Bordo Bereli olarak adlandırılan Özel Kuvvetler, gayrı nizami harp yaparlar.

Yabancı topraklarda dost birlikleri eğitirler.

İstihbarat toplar, keşif yaparlar.

Psikolojik harp yaparlar, propaganda yapar, eylem örgütlerler.

Özel Kuvvetler’in tüm dünyada görevi ‘bel altı vurmak’tır.

Şu anda çeşitli ülkelerde isyancıların arkasında çok sayıda ülkeden çok sayıda Özel Kuvvet unsuru vardır. İsyancıları silahlandırmakla, eğitmekle, hükümet birliklerine karşı propaganda yaymakla uğraşmaktadırlar ve bunların tamamını cephe gerisinden, çoğunlukla bir hücre evinde, çaylarını kahvelerini yudumlarken yapmaktadırlar. Bunların yanında nokta operasyon yapmazlar mı, yaparlar. Türkiye'deki Özel Kuvvetler Komutanlığı, görev ve yetki bakımından ABD'deki Sad ve Delta'nın bir karışımı gibidir. Yani hem istihbarat servisinin operasyonel kolu hem de özel operasyon gücü olarak çalışır. Bu yüzdendir ki, bir ‘Bordo Bereli’ insanüstü nişancılık yeteneklerine, baklava dilimi karın kaslarına, adonis kasına falan sahip olmak zorunda değildir. İstihbarat esas olarak bir zekâ işidir, dolayısıyla bu elemanların esas gücü, onları pusuya düşürmenin, pusuya düşürülse bile ele geçirmenin, ele geçirilse bile alıkoymanın son derece güç olmasıdır, düşmanı bertaraf etmek için tek başlarına bilim kurgu filmlerinden fırlamış ekipmanlarla dalmaları gerekmez, gerekmemelidir de, dünyanın her yerinde böyledir. Onun yerine, o işi kendileri için yapacak adamları devşirirler, güvenli bir mesafeden de olayı ‘koordine’ ederler.

Özel Kuvvetler bel altı savaşır. Onların mahareti, bu savaşı kendi ellerini kirletmeden yapabilme becerileridir. Gerekirse kafa göz dalarlar, o ayrı. Bordo Berelilerle gurur duymalıyız…