VELİ ALTINKAYA


GENELKURMAY BAŞKANI GELECEK

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Kayseri, Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkemizin önemli savunma sanayi merkezlerinden biri olarak görüldü. Atatürk 1926’da kurduğu Tayyare Fabrikası ile Anadolu’nun ortasındaki bu güvenli ve müteşebbis insanların bulunduğu şehrin havacılık başta savunma sanayinin önemli merkezlerinden biri olmasını arzuluyordu...

Gazi’den sonra yine Cumhuriyeti kuruluşunda görev alan silah ve dava arkadaşları Anatamir Fabrikası’nı hatta Dikimevi’ni Kayseri’de inşa ettiler.

Fakat özellikle son 30-40 yılda Kayseri’nin savunma sanayinin de öne çıkan bir merkez olması noktasında beklenen hamle bir türlü yapılmadı.

Bugün dünkü Tayyare Fabrikası 2. Hava İkmal Bakım Merkezi olarak önemli hizmetler veriyor. Sadece Hava Kuvvetlerimizin uçaklarına değil, yurtdışından çok sayıda nakliye uçağının fasbat hizmetleri başta birçok sıkıntısı Kayseri’de gideriliyor...

İsrailliler 170 kadar tankın özellikle elektronik manadaki modernizasyonunu Anatamir’de yaptı...

Küçük çaplı da olsa özel sektöre ait bazı makine tesisleri MKEK’nın talebi doğrultusunda silah ve mühimmat üretimini sürdürüyor.

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (ORAN) istikbale yönelik büyük hedeflerinden biri de Kayseri-Sivas ve Yozgat odaklı bir savunma merkezi oluşturabilmek. Bunda Kayseri’nin savunma sanayindeki altyapısı kadar Milli Savunma Bakanı’nın bu bölgenin, yani Sivas’ın milletvekili olmasının da dahli var.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın önümüzdeki haftasonu Kayseri’ye gelme ihtimali var... 2 Mart cuma günü ORAN bu zamana kadar yaptığı çalışmalarla ilgili önemli bir toplantı yapacak. Toplantıya ORAN’ın sorumluluk bölgesindeki üç ilden Kayseri’nin Bakanı Taner Yıldız, Sivas’ın Bakanı İsmet Yılmaz ve Yozgat’ın Bakanı Bekir Bozdağ’ın katılması bekleniyor... Hatta Ajansların bağlı olduğu Kalkınma Bakanı Cevdet  Yılmaz ’ın da katılacağı söyleniyor.

Bir süre önce Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel’le sohbet ettim. Karayel, “Milli Savunma Bakanı Kayseri’ deki askeri tesislerde inceleme yapacak. Komutanlarımızdan brifing alacak. Bu ziyarette Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Kayar’ın da bulunmasını bekliyoruz... Milli Savunma Bakanı’nın ziyaretinden sonra Genelkurmay Başkanımız Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ile daha önce Kayseri’de de görev yapan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten paşalar Kayseri’ye gelecekler... Tüm bu ziyaretlerde acaba savunma sanayi noktasında Kayseri, Sivas ve Yozgat’ta ne yapılabilir bu soruya cevap arayacağız” dedi.

Daha önce “Savunma Sanayini Unuttuk” başlığı ile hem bu gazetede, hem de önceki çalıştığım gazetede uzun uzun yorumlar yapmıştım. 56. ve 57. Hükümetler döneminde merhum Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu’nun da katkıları ile bir dizi görüşmeler yapıldı, şirketler kuruldu, küçük çaplı üretimler yapıldı. Genelkurmay’da Cevik Bir’in 2. Başkanlığı döneminde iki brifinge katıldık...

Doğrusu gelinen noktada Kayseri’nin kara ya da hava odaklı savunma sanayii merkezlerinden biri olma ihtimalini zayıf görüyorum. Hatta Hava odaklı merkezin Ankara ve Eskişehir üzerinde yoğunlaşacağı hem Hükümet politikaları, hem de askeri bürokrasinin yaklaşımından net anlaşılıyor. Kara noktasında da Tank Tamir Fabrikası dışında bir şansımız yok. Türkiye’nin kendi milli tankını yapma ihtimali yakın bir sürede gözükmüyor. Ama elbette mevcut tankların mekanik ya da elektronik sistemlerinin modernizasyonu elbette Kayseri’de yapılabilir. Bunun için önce askeri ve sivil bürokrasi ile işi bir noktaya getirip, sonra gerekirse Sayın Gül’ü de devreye sokmak gerecek gibi...

 

BAŞBAKAN BAKANA NE DEMİŞ?

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız sağolsun geçtiğimiz ay sonunda KAY Grup’un yeni hizmet binasının açılışına katılmıştı. Açılıştan sonra bir mizansene bağlı olarak Sayın Bakanı spiker koltuğuna oturtmuştuk... Sağolsun O da bizi kırmadı ve promter cihazından haber okudu... Bu görüntüler o günkü yaygın kanalların tamamında haber olmuştu. Başbakan Erdoğan’da haberleri izlemiş ve Bakan Yıldız’ı görünce “Spikerliğin iyi değil” demiş. Bakan Yıldız da “Efendim, Anchormanliğim nasıl?” diyerek espri yapıp gülüşmüşler. Sayın Bakan sağolsun doğrusu iyi reklamımız oldu.