VELİ ALTINKAYA


GENEL-YERELDE SON DURUM

Gündem - Veli Altınkaya


Seçimin son haftasına girdik. Ramazanda ağır-aksak giden seçim çalışmaları bu hafta zirve yapacak gibi. Bu arada seçim yasakları da başladı. Açılış ve temel atma töreni yapılamayacak. Bakanlar resmi araçları kullanamayacak vs. Güya memurlar da seçim çalışmalarına katılmayacak... Ve dahi anket yayınlamak da yasak.

Kim takar yasağı...

Resmi plakalar çıkartılıp, yerlerine sivil plakalar takılıyor. İzmir´in CHP´li, İstanbul, Ankara ve Kayseri´nin AK?Parti´li, Adana ve Mersin´in MHP´li, Pınarbaşı´nın İYİ?Partili belediyelerinde veya topyekun kamuda çalışan memurlar yasak dolayısıyla siyaset yapmayacak mı? Seçim çalışmalarına katılmayacak mı? İzmir´de, Kayseri´de, Adana´da, Pınarbaşı´nda adayların fotoğraflarına bakın etraflarında ne kadar memur olduğunu görürsünüz.

Alenen, parti adı vererek bir tahminde bulunmamız yasak. Biz yinede şartları zorlayarak genel ve yerel değerlendirme yapalım...

Genel...

Yeni dönemde Meclis aritmetiği karışacak gibi... Daha doğrusu bu sorunun cevabı malum partinin barajı aşıp aşmayacağı sorusuna verilecek cevaba bağlı. Terör örgütünün siyasi uzantısı olan parti?barajı aşacak gibi gözüküyor. Bu durumda o parti 70-80 arası vekil çıkartır. Hal böyle olursa 600 sandalyeli Meclisi beş aşağı, beş yukarı, tam ortadan ikiye bölüneceğe benziyor. Yani, yeni (yeniden) seçilecek cumhurbaşkanı temel kanunların çıkartılması noktasında Meclis´te zorlanacak gibi. Bu belki de Cumhurbaşkanı ile Meclis arasında uyumu da zorlayacak. Seçmen iradesi tarafları böyle bir uzlaşmaya götüreceğe benziyor.

Seçim bu, sandık açılıncaya kadar ne olacağını bilmek zor. O parti barajı geçmezse birinci çıkacağını muhaliflerin dahi kabul ettiği parti ortağı da bir yana tek başına Meclis çoğunluğunu elde eder. Aksi her iki grubunda 290-310 vekille mecliste temsil edileceğini gösteriyor.

Vekillerle ilgili durum bu...

Peki ya cumhurbaşkanı...

Hani isim vererek tahminde bulunmak yasak ya... Herkesin bildiği malum ismin ilk turda kıl payı seçileceğini sanıyorum. Seçim ikinci tura kalırsa o isim bu kez 55-60 aralığında bir oyla seçilir.

İkinci sıradaki adayın rüzgarı son günlerde fena esmiyor. Ama anketlerde söylenen üçlü rakama ulaşacağını sanmam. Yeni sahaya çıkmış partinin adayının rüzgarı biraz kesildi. İttifak içindeki üçüncü aday ise partisinin yarısı kadar oy alacak gibi. Partisinin oyu 3 ise onunki 1.5 gibi... Siz onun kim olduğunu bildiniz. Sahaya çıksın çıkmasın tartışmaları yaşanan aday da partisinden bir kaç puan az oy alacağa benziyor. Onun oyları ikinci sıradaki adaya kayacak gibi. Malum partiye milletvekilliğinde barajı aşsın´ diye oy verecekler, cumhurbaşkanlığında kendi adaylarına verecekler.

Bu arada en büyük partinin listesine tepki duyarak diğer ittifaktaki küçük ortağa cumhurbaşkanlığında değil de, milletvekilliğinde oy veren bir grup seçmen Meclis aritmetiğini görünce tıpkı 7 Haziran seçim sonuçları gibi pişman olacak. Ama, o saat iş işten geçmiş demektir.

Bir hatırlatma daha yapalım...

Meclis aritmetiği böyle kritik tecelli ederse kısa sürede bir erken seçim bekleyenler boşuna heveslenmesin. Bir daha seçim olmaz. Yerel seçimlerle genel ve cumhurbaşkanlığı seçimi  birleştirilmez. Cumhurbaşkanının Meclis´i fes etmesi kendisinin de beş yılına heba edeceği için böyle bir hamle beklemem. Ülkemizin içinde bulunduğu siyasi, ekonomik ve askeri gerçekler bir seçimi daha kaldırmaz. Yeni sistemle cumhurbaşkanlığını elde etmiş olan parti Meclis´teki olası kritik duruma rağmen, 8 ay sonra yapılacak yerel seçimlere neden iktidar gücü ile gitmesin ki...

Geneli uzattım, gelelim yerele...

Yerelde bir cumhurbaşkanı adayı %70´i bulacak gibi. İkinci ve üçüncü çıkacak ?ittifak ortakları´ birbirlerine çok yakın gözüküyor. Her ikisi de 12-15 aralığında. O ittifakın en küçük ortağı ise partisinin yarısı kadar ancak oy alacak gibi.

Cumhurbaşkanlığı tablosu benim penceremden böyle gözüküyor.

Ya vekillik...

Bence iki ihtimal var...

5-2-2-1...

6-2-1-1...

Yukardaki tahminimi hiçbir partinin seveceğini sanmam. Ama, onlar sevsin, sevinsin diye tahminde bulunmuyorum ki. Allah ömür verirse biz, 24´ünden sonrada bu şehirde gazetecilik ve yorum yapacağız.

5-6 dediğim parti 7 bekliyor... 2 dediğim iki partiden biri üç, diğeri neredeyse 4 hesabı peşinde. Yıllardır bir´i otomatiğe bağlamış parti bu kez Ankara´dan ?aday´ olarak gönderilen ismi ?vekil´ olarak ithal ederse de şaşırmayın ha...

Allah ömür verirse göreceğiz.

Bir ittifak cenahı bir-iki puanla bir vekil kaybedecek. Bir başka partinin adayı-teşkilatları ?keşke biraz daha gayret gösterip de üç bin oy daha alsaydık; 2. vekili çıkartırdık? diye dövünecek gibi gözüküyor.

 

BAYRAM DA GÖRDÜKLERİM

Bayramın birinci günü Sarız ve Yahyalı´ya gittim. Akşam saatlerinde de Kayseri´ye döndüm. Köylerde hububat fena değil. Son yağmurlar çiftçiyi umutlandırmış. Ancak yağmurun kısmen zarar verdiği bazı bölgeler var. Çiftçi buğday, arpa, mercimek, nohut fiyatlarının yükselmesini istiyor. Köylerde hal hatır faslından sonra konu siyasete de geliyor. 50, özellikle 60 yaşın üstündekiler de hala DP-CHP, AP-CHP  veya Sağ-Sol ikiliğini gördüm. Gençler ise arayış içinde gibi. Gençlerin ağırlıklı bölümü 16 yıl öncesini bilmiyor. Kadınların bir bölümünün cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle ?Meral´ dediklerini duydum. Bir bölümü ise ?Kadın tutmadı´ diyor. Tayyip?Bey özellikle ekonomik konular ve işsizlik odaklı eleştirilse de hala karizmatik ve önde. İnce´nin Demirelvari politikası sevilmiş. Ama, karşı genel bir direnç var. Köylerde gözlediklerim bu.

 

Mış? Miş? Muş?

00- Bayram Kayseri´de sakin geçmiş.

00- Seçimin son haftasında el altından yayınlanan anketlerle seçmen yönlendiriliyormuş.

00-Her partide muhalifler ?siyasi rekabet´ nedeniyle bazı isimlerin gitmesini istemiyormuş.

00-Kayseri´de bir vekil kıl payı bir kaç partiye gidebilirmiş.

00- Cumhurbaşkanlığı seçiminde malum bir adayın Kayseri´de %70´e yakın oy alması bekleniyormuş.

00-SP´nin seçim bütçesinin bolluğu bilboard ve internet reklamlarıyla görülüyormuş.

00- Kayseri Üniversitesi rektörlüğü için, kıyasıya kulis yapılıyormuş.

00-KTO?Başkanı Gülsoy umreden dönmüş.