VELİ ALTINKAYA


GENÇLİK

GENÇLİK


Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana hemen her türlü kültür ve sanat faaliyeti, medya yöneticiliği ve bazı sosyal aktivitelerin başında ya orta ve iyi halli ailelerin iyi eğitim almış çocukları ya da  sosyal demokrat fikir hareketi içinde yetişmiş gençler yer aldı.

Yıllar öncesine kadar Anadolu'nun tipik özelliklerini barındıran sanatsal faaliyetler (Halk aşığı veya bağlama yollu sanat icrası) gibi çalışmaların dışında müzik, resim, heykel vs dallarda Anadolu'dan yetişmiş gençlerin iyi noktalara geldiğini çok az görebilir siniz. Varsa bile bunların atadan varlıklı aileler oldukları ve İstanbul başta, yer yerde yurtdışında eğitim aldıklarını söyleyebiliriz. Ama, Anadolu illerinde bu  rakam bir elin parmaklarını geçmez.

Medya yöneticiliği de öyledir. Çeyrek asır öncesine kadar Anadolu'dan çıkıp da bir gazete ya da derginin, tv'nin başında yönetici olan Anadolu çocuğu bulamazsınız. Bunlar genellikle İstanbul, İzmir kısmen Ankara veya daha çok da geçmişte Osmanlı toprağı olan ülkelerden göçetmiş Anadolu içlerindeki ailelerin çocuklarınca icra ediliyordu...

Anadolu insanı zor şartlarda okuttuğu çocuğunu genellikle işyerinde, tarlasında yani kendi yanında görme arzusundaydı. Ellili yıllardan itibaren dar gelirliler için maaşlı devlet memurluğu ya da işçilik haline de dönüştü...

Bundan dolayıdırki Türkiye' nin sosyal, kültürel, sanatsal (medya dahil) hayatında varlıklı, ya da orta halli aileler ile sosyal demokrat kültürden yetişmiş gençler ön plana çıkmıştır. Bunlar birbirleriyle dayanışma içinde de olmuştur genellikle...

Peki, ya Anadolu'nun ya da şehirlerin varoşlarında ikamet eden muafazakar gençlik. Muhafazakar ailelerin çocukları iyi eğitim almış olsalar dahi sanatsal, kültürel, medya noktalarında çok öne çıkamadılar; yöneticilik yapamadılar; birbirleri ile dayanışmada da diğer gruba karşı daha az birliktelik sergilediler.

Son 15 yılda bu yapı kırılmaya çalışılıyor. Ama, hala muafazakar-milliyetçi gençlik, sosyal demokrat ya da merkezdeki varlıklı ailelerin çocuklarına kıyasla bu sahada çok etkin ve aktif değiller.

 Geçtiğimiz ay, Erciyes Üniversitesi'nin Bahar Şenlikleri vardı... Bu Şenlikler yıllarca düzenlenir, hem Üniversite'de okuyan, hem de şehirdeki gençler bu şenlikte kafalarına göre takılır.

ERÜ'nün son şenliğinde iki sanatçı aynı gün sahne almış. Ahmet Özhan ve Sertap Erener. Üniversite yetkililerinden aldığım bilgiye göre Ahmet Özhan'ın konserinde 300-500 kişi ya var ya yokmuş. Sertap Erener'in konserinde ise 50-60 bin kişinin olduğu söyleniyor...

Bunların tamamı elbette üniversite öğrencisi değil. Üniversitenin 60 bin öğrencisi yok zaten. Buraya giden  gençlerin bir bölümü benim, senin, onun evladı. Yani daha çok popçu bir gençlik.

Bu yazıyı niçin yazdım?. Gezi Parkı kaynaklı bir haftayı aşkın süredir ağırlığını gençlerin oluşturduğu gruplar  sokaklarda. Bir bölümü demokratik bir tepki ortaya koyarken, bir bölümü yakıp yıkıyor. Yakıp yıkanlar bu işe memur kılınmışlar. Veya görevli memurların kullandığı isimler. Ama diğer gençlerin önemli bir bölümü Sertap Erener'i dinleme gayretindekiler...

O halde bize düşen, değişen ve gelişen dünyaya kapalı olmayan, bilim, teknoloji ve sanatın gereğini yerine getiren, milli ve manevi değerlerine bağlı bir neslin yetişmesine katkı vermektir. Bunu önce ailede, sonra okulda ve cemiyette yapmak zorundayız. Aksi takdirde sosyal medya önümüzdeki süreçte daha da etkin olacak.

Sosyal medyada yer alan olumsuzlukların küresel güçler veya belli çevrelerin kontrolünde olduğunu hiçbir zaman unutmamamız gerekir. Her yaşta sorumluluk sahibi bir neslin yetişmesi hepimize düşen önemli görevler var. Aksi takdirde demokrasi kültürü gerçek manada oluşuncaya kadar küresel güçler ve onların uzantıları Türkiye ve benzeri ülkeleri istedikleri gibi şekillendirme girişimlerini hiçbir zaman durdurmayacaktır.

Mış… Miş… Muş…

00- AK Parti'nin kapalı grup toplantısında yapılan seçimlerde Sadık Yakut ve Mustafa Elitaş koltuklarını korumuş.

00- AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz'in istifa eden Talas ilçe yönetiminin içinden bir ismi başkan atanmak üzere Ankara'ya önermesi bekleniyormuş.

00- Bakan Yıldız ekim ayına kadar elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapılmayacağı müjdesini vermiş.

00- Bazı çevreler TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun karşısına TİM Başkanını aday gösterebilmek için Yoklama” yapıyormuş.

00- Kayseri'den tayini beklenen üç vali yardımcısından, biri kalmak için kulis yaparken, bu üç isimden son geleninin ise İstanbul'a gitmesi bekleniyormuş.

ELİTAŞ VE YAKUT

KOLTUĞU KORUDU

 AK Parti Meclis Grubu dün toplanarak Meclis içi seçimleri yaptı. Dün bu sütunda belirttiğim gibi, uzun süreden bu yana TBMM Başkanvekilliği ve Grup Başkanvekilliği görevlerini başarılı şekilde yürüten Kayseri Milletvekilleri Sadık Yakut ve Mustafa Elitaş koltuklarını korudu. İki milletvekili de benim için siyasetçi-gazeteci ilişkisinin ötesinde dostum olan insanlar. Bu zamana kadar sürdürdükleri başarılarını bundan sonra da devam ettireceklerinden şüphem yok. Arzum muhalefet veya iktidar farketmez, diğer milletvekillerimizin de komisyonlarda etkili görevler almasıdır... Bu arada AK Parti'nin TBMM Başkanlığı için mevcut Başkan Cemil Çiçek'i yeniden aday göstermesi doğru olmuş. Çiçek, makul bir siyasetçi, Kayseri'yi de iyi tanır.