İDRİS YAVUZ


GENÇ ÖĞRETMENLERE

YAVUZCA - İdris YAVUZ


Sevgili öğretmenler! Yıllarca eğitime verilen emeğin karşılığı olarak öğretmenlik gibi yüce bir sıfatı kazanmış oldunuz. Birçok bilgileri öğrendiniz. Bundan sonra da geleceğin ümidi yavrularımızın körpe dimağlarını işleyerek hür, mutlu, güçlü ve bölünmez Türkiye'mizi yeniden inşa edecek nesilleri yetiştireceksiniz.

Okumakla, öğrenmekle elbette ki her iş bitmeyecektir. Ömrünüzün sonuna kadar da yeni bilgilere açık olarak hizmete devam edeceksiniz.

Şunu da asla unutmamak gerekir ki, okulda öğrenilen şey ancak bilimin anahtarıdır. Onunla yeni kapılar açacak yeni bilgilere ulaşacaksınız. Bu bilgileri her vesile ile verimli bir şekilde kullanacaksınız. Gençliğe önce dürüstlüğü, ahlakı, vatana, millete, devlete bağlılığı öğreteceksiniz. Hayat kısadır, fırsatları kaçırmamak için tecrübelerden gereği gibi yararlanmak gerekir.

Doğrusu hepimiz hayatın kısalığından bahsederiz, fakat o kadar boş vaktimiz var ki ne yapacağımızı bilmeyiz. Zaman zaman fena şeylerle uğraşı dururuz. Vaktini iyi kullanan kimseler sayılı günlerini asla boş geçirmezler. Buda akıllı adam işidir. Hepimiz akıllı ve zeki olduğumuzu iddia ederiz bu düşünceyle de kendimizi aldatırız.

Zamanını iyi kullanan kimseler mesleğinde ilerler ve başarılı olurlar.

Tecrübe iyi bir derstir, fakat ahmaklar bunu çok geç anlarlar. Bundan yararlanmasını da bilmezler.

Yaşantınızda hem kendi yeteneğinizi hem de başkalarının hayat tecrübelerini, öğütlerini yerinde kullanmasını bilin. “Bedava öğüt almak isteyenler, sonunda bunun bedelini ağır ödeyerek pişmanlık duyarlar. Faydasız bilgilerden, zararlı telkinlerden uzak durmak gerekir”

Daima hoşgörülü, temiz, araştırıcı, çalışkan, dürüst olunuz. Hayat tarzınızı bu sağlam temellerin üzerine oturtabilirseniz gerisi kendiliğinden olumluya dönüşür. Eğer haksızlığa karşı tepki koymazsanız hem hakkınızı hem de şerefinizi kaybedersiniz.

Yaşamınız süresince bu kurallardan ayrılmamanız gerekir. Bir iş yaparsanız bir alışkanlık, alışkanlıktan karakter, karakterden de bir talih elde edersiniz. Kesinlikle “Büyük kötülükler küçük ihlallerden doğar” onun için hayatınızda küçük bile olsa yanlış bir işe, hafifliğe fırsat vermemeye gayret ediniz. Bir kez yanlışlığa göz yumulursa arkası devam eder gider.

İyiliğin ve kötülüğün doğması ve büyümesi, dolu tanelerinin ya da çığın çoğalmasına benzer. Dürüstlüğün gereği onurunu korumak, itibarını ve şerefini düşünmektir.

Sabırla, alçak gönüllü olmakla her şey halledilir. Kibir ve gurura asla yer vermeyiniz. Hiç kimseyi küçümsemeyiniz. Hırslanmak cehaletin alametidir. Orta yolu kullanma, mantıklı davranma, merhametli olma, israftan kaçınmaya dikkat ediniz. Daima kibar ve nazik olunuz. Bunlar size çok şey kazandırır. “Nezaketle kazanılmayan kale yok” gibidir. Her zaman olduğunuz gibi görünüp, göründüğünüz gibi olunuz. Size yapılmasını istemediğiniz şeyi başkalarına da yapmayınız.

Sabır ve kanaat birer siper gibi sizi her türlü kötülüklerden korur. Yaşama şartları sizden iyi olanları değil sizden aşağı alanları dikkate alınız.

Vatan sevgisi her şeyin üstündedir. Doğru bildiğiniz işi her zaman kararlılıkla yerine getiriniz. Milli kültüre, gelenek ve göreneklere, kanunlara bağlı kalan insanlar başarılı olurlar.

Bu vesile ile sevilen, sayılan, saygınlığı olan, irfan ordusunun bir neferi olarak görevinizi tam olarak yerine getirmenin mutluluğunu yaşamış olacaksınız.

Bütün öğretmenlerimizin yeni ders yıllarında sağlıklı ve huzur içinde geçirmelerini diliyorum. Biliyorum ki, her biriniz ekonomik sıkıntılar yaşıyorsunuz. Allah'ım yardımcınız olsun. Atama bekleyen öğretmen adaylarına da en kısa sure içinde kadro verilmesini temenni ediyorum.