H. Ali YILDIRIM


G-20 ZİRVESİ

Yeni Dünya - H. Ali YILDIRIM


Son yıllarda adı sıkça duyulan G-20 adında uluslararası bir toplantı yapılıyor. 1999 yılında başlayan, 2008 krizinden itibaren Devlet Başkanları tarafından temsil edilen bu toplantıların onuncusu, olağanüstü güvenlik önlemleri ile 2015´te Antalya´da gerçekleşmişti. Türkiye´nin de aktif rol oynaması nedeniyle biraz araştırınca şu bilgilere ulaştım?

Gelişmiş ve gelişmekte olan 19 Ülke ile AB´den oluşan G-20´nin en son toplantısı 28-29 Haziran 2019 tarihleri arasında Japonya´da düzenlendi. 1999´da Washington´da kurulan bu grup önceleri Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları düzeyinde toplanırken, 2008´den itibaren Devlet Başkanları seviyesinde toplanmaktadır. Grubun üye ülkeleri; ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya, Japonya, Kanada, Rusya, Avustralya, Çin, Hindistan, Brezilya, Arjantin, Suudi Arabistan, Meksika, Endonezya, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye ve AB´dir. Dünya ekonomisinin %80´ini dünya ticaretinin ise %90´ını oluşturmaktaymış. Bünyesinde B-20 (İşadamları-20), C-20 (Sivil Toplum Örgütleri-20), T-20 (Düşünce Kuruluşları-20), L-20 (Çalışma Örgütleri-20) gibi alt çalıştayları bulunmaktadır?

Bu oluşum ilk olarak Sovyetler Birliği (SSCB)´nin ekonomik gücünün olumsuz etkisine karşı çözüm bulmak maksadıyla 1975´te ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Batı Almanya ve Japonya tarafından G-6 olarak kurulmuş, 1976´da Kanada´nın katılımıyla G-7 adını almış, 1981´de Avrupa Komisyonu´nu dâhil etmiş. O zaman dünya ekonomisinin %50´sine karşılık gelmiş. 1998´de Sovyet dağılır dağılmaz, bakiyesi Rusya Federasyonu´nun katılımıyla adı G-8 olmuş. 2014 yılında Rusya Kırım´ı ilhak edince G-8 üyeliği askıya alınmış, 2017 yılında ise kendi isteğiyle daimi olarak üyelikten çekilmiş ve tekrar G-7 olmuş?

Dünyaya yeni bir anlayış ve yön vermeyi hedeflediği anlaşılan ve hem siyasi hem de ekonomik kararlara imza atan bu grup haziran ayının sonunda Japonya´da 2019 yılı toplantısını yaptı. Sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi:

?Önceki yönetimlerin çalışmaları üzerine, eşitsizlikleri işaret ederek erdemli bir büyüme döngüsü oluşturmak ve bireylerin tüm potansiyellerini kullanabileceği bir toplumu gerçekleştirmek amacı için çabalayacağız?? ?Demografik değişimler de dâhil olmak üzere bugünün ve yarının ekonomik sosyal ve çevresel sorunları ile mücadele edebilecek ve aynı zamanda sunulan fırsatları yakalayabilecek yeterliliğe sahip bir toplum oluşturmakta kararlıyız. 2030 Sürdürülebilir Kalkınma vizyonu kapsamında kalkınmayı ilerletmek, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir dünyaya giden yolun inşasını yapmak amacı ile diğer küresel zorlukları ele almak konusundaki çabalarımıza devam edeceğiz??

Sonuç bildirgesindeki ?2030 Vizyonu? ifadesine bakılırsa ?Dünya toplum düzeni ile ekonomisi yeniden yazılıyor? diyebiliriz?

1999´dan beri adı pek te duyulmazken şimdi birden bire parlaması dikkat çekici?

AB zaten katılıyorken, Almanya, Fransa ve İtalya´nın ayrıca katılması ilginç duruyor. ?Acaba bu üç ülke de İngiltere gibi tabanları yağlamak üzere mi?? sorusu akla geliyor?

Tayvan, İsviçre, Norveç, İran ve Venezüella gibi ekonomisi büyük başka ülkelerin dışarda kalmasının nedenini okumak zor. ?Acaba gelecek için gözden mi çıkarıldılar?? sorusu aklı tırmalıyor?

Devlet / Hükumet Başkanlarınca temsil edilmesi, B-20, C-20, T-20, L-20 gibi alt birimlerinin olması gelecekte BM (Birleşmiş Milletler)´in pabucunu dama atmaya aday olduğunu akla getiriyor? Bir bakıma bu grubun yeni dünyanın kitabını yazdığı anlaşılıyor?