H. Ali YILDIRIM


FIRAT´IN ÖTESİ

Yeni Dünya - H. Ali Yıldırım


17 Eylül 2018 tarihinde Türkiye ve Rusya tarafından Soçi´de yapılan mutabakat ile İdlib, yani Hatay´ın güneyi güvence altına alınmış oldu. Yani İdlib´in güvenliği Rusya ve Türkiye´nin garantörlüğü altında sağlanmış oldu. Bu da daha önce belirttiğim gibi Afrin´in, Hatay´ın, Kıbrıs´ın ve Akdeniz´in güvence altına alınması anlamına geliyordu?

Suriye´nin 3 ya da 4 devlete bölüneceği nerdeyse her yazı da ve her Tv programında konuşuluyor. Hatta buna tarih bile verenler var;2023. Bunun realitede nasıl olacağını hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Gidişata bakılırsa iddialar hiçte yabana atılır cinsten değil. Yani tersten okursak bölünmeyecekti de bunca katliam niye olsun? ?Arap Baharı? yani aslında ?Arap Kandırmacası? 2010 da patladı gitti, Araplar kandırılmaya devam ediyor. Arap yönetici adaylarının iktidar hırsı ve para aşkı onların her şekilde manipüle edilmesine imkân sağlıyor. Tarih tekerrürden ibaret, 1918´de neler olduysa bugün 2018´de de onlar oluyor. 100 yıl önce aynı devletler yine parçalanmış hatta yeni devlet isimleri türemişti, yine aynısı oluyor; parçalanıyor ve yeni devlet isimleri oluşuyor. Yakında etrafımızda sonu ??istan? ile biten ülkecikler ya da uydu devletler görürsek çok şaşırmamak lazım. ?Hay Allah nasıl oldu? gibi şaşkınlık ifadeleri algımızın yönünün değiştirilmiş olmasından kaynaklanır. Bir de olaylar dizi film hızında değil de tarihin akışı hızında ilerliyor, yani daha yavaş ve daha gizli. Bu da olaylar arasında sebep sonuç ilişkisi kurmamızı engelliyor?

Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve İdlib Mutabakatı ile Fırat´ın Batısı güvence altında duruyor, en azından şimdilik. Fakat bir de Fırat´ın Doğusu var! Fırat´ın Doğusu denince bu bölge kabaca bizim sınırlarımıza göre Nizip´ten Cizre´ye kadar uzanan hattı kapsar. Münbiç´ten daha doğuda Fırat başlar, onun da doğusu ta Irak Sınırına kadar olan bölgeden bahsedilmiş olur. İşte bu bölge de ne olup bittiği pek bir gizemli. Daha önce karadan 5.000 tır ile havadan 2.500 uçak ile gelen silah ve mühimmat, bir kısmı Afrin´de ele geçirilmiş olsa bile varlığını Fırat´ın Doğusu´nda koruyor olmalı. Yoksa bu silahlar toplatılmadı. 70.000 Silahlı Teröristten bahsediliyor?

Fırat´ın Doğusundaki bu sessizliğin bir anlamı olmalı. Bazı kalemler burada ve Irak´ın bir bölümünde bir uydu devletçik kurulmasının an meselesi olduğuna işaret ediyor.  Tabi ki proje lideri ABD ve İsrail. Alan ?Vaadedilmiş Topraklar´a denk düşüyor. Avrupa sessiz, Rusya bizimle İdlib´te oyalanıyor.  Böyle bir projenin gerçekleşmesi halinde bir sonraki hamle İran ve Türkiye´den toprak talebi olacaktır. Olmasa bile Türkiye ile Ortadoğu arasına sözde ordusu teröristlerden oluşmuş bir tampon devlet yerleştirilmiş olacaktır. Bu da ABD´nin yeniden koridor kurarak Akdeniz´e ulaşması için bir başlangıç teşkil edecektir. Böylece ABD hem Türkiye´nin güneyine yeni bir bela yerleştirecek hem de Akdeniz´e doğru ilerleyecektir. Türkiye´nin güneyi artık yıllarca huzursuz olabilecek, Akdeniz´deki egemenlik hakları tehlikeye girebilecektir. Bu yüzden Fırat´ın Ötesi hayati önem taşır. Bu arada dikkatimizi dağıtmak için içeride dövizden sonra başka sıkıntılar çıkarmaları da muhtemeldir. Kol kola durmak her zaman sinerji yaratacaktır. İçeride başka sıkıntılar çıkmasına izin vermeyelim ki devletimiz selamette olsun? 23 Eylül 2018