H. Ali YILDIRIM


F-35, YOLUN YARISI EDER

Yeni Dünya - H. Ali YILDIRIM


 

 

F-35 meselesi ne kadar da çok dile dolandı, sanki pop şarkıların bir yaz aniden parlaması gibi akıbeti de öyle kısa olur mu diye düşünüyorum. Politikacıdan tutun da basın, akademi ve kafe müdavimlerine kadar geniş bir kitle bu konuda yorum yapıyor. Ben de TV ve Amerikan sitelerinden bazı hususlar öğrendim?

1997´de başlayan proje çok uzun sürmüş ve 2070´te üretimi son bulacakmış. ABD kamuoyunun bir kısmı F-35 Projesine ?Dağ fare doğurdu? diyor. Çünkü aşırı pahalı ve bekleneni sağlamamış. Bir F-35, dört F-16 ya da iki SU-35 ediyor. Pentagon ?İptal edilemeyecek kadar büyük? diyor, çünkü çok para saçılmış (1,5 Trilyon Dolar). Tanesi 100 Milyon Dolardan 15.000 uçak satabilirse maliyeti kurtarabilir. Bir ABD profesörü ?Askeri Satın Alma Tarihinin En Lüzumsuz Projesi? ismini takıyor. Radar ekranında bir kuş gibi görünüyormuş, bu onu görünmez yapmaz. F-16D ile girdiği it dalaşında ?hantal? notu alıyor. Öte yandan ?tanıma? ve ?baskılama? da F-22´nin arkasında kalıyor. Bütün bunlar ?Ne iş olsa yapar? şeklinde tasarlandığı içinmiş. Eğer her kuvvete ayrı tasarım yapılsaymış daha çevik ve daha ucuz olurmuş. İş başvurularında ?Ne iş olsa yaparım? cılar hemen elenir çünkü her şeye bulaştıkları için hiç bir şeyin uzmanı değildirler?

Bütün bunlar kişisel yorum, hatta kara propaganda olabilir ama yabana da atamayız çünkü ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Bir mesele daha var ki bunu hafife almak çok büyük hata olur. Hani Cumhurbaşkanının Başbakan olduğu dönemde makam aracı aniden kilitlenmiş ya balyozla kırılmış ya da üretici firma uzaktan kumanda etmişti. Bu tür araçların akıllı özellikleri var ve uydudan kumanda edilebiliyor, araç çalındıysa kilitleyebiliyorlar. F-35 Uçaklarının da böyle ?akıllı? özelliğe sahip olduğu iddiası dolaşıyor. Uçakların akıllı olması ilk anda kulağa hoş gelebilir, aynı cep telefonu gibi. Doğru ama tehlikeli de olabilir mi? Çünkü Akıllı ürünler içeriye bilgi aktardığı gibi dışarıya da bilgi aktarır. Ayrıca uzaktan açılıp kapatılabilir, cihaz ayarları değiştirilebilir. Diğer yandan, siz uygunsuz kıyafetle akıllı TV izlerken başkaları da sizi izliyor olabilir. Hatta ileri gideyim, internet ve akıllı TV size göre kapalı olsa bile böyle olabilir. Yine cep telefonu kapalı iken sistem dışı olduğumuzu düşünürüz ve yanılırız. İnsan dişine yerleştirilen küçük bir çip ile takip yapılırken, cep telefonu ile neler yapılır bir düşünün. Bir de uçak elektroniği ile neler yapılabileceğini kestirmeye çalışın. Mesela; 2003 Irak hava saldırısı başlamadan hemen önce, Irak Hava Savunma Sistemi (Fransız) uzaktan kapatılmış, tek füze atamamış?

Teknoloji üreticileri uzaktan her şeyi kontrol etmek istiyor ve başarıyor. Şimdi sıra savaş uçaklarına gelmiş olabilir. Aracı kilitleyen yetenek, uçağı da kilitleyebilir, dostu düşman, düşmanı dost gösterebilir, pilottan izinsiz füze atabilir ve savaş bile çıkarabilir. Aslında ABD açısından müthiş bir proje? Düşünsenize, dünyaya binlerce F-35 sattınız ve uçaklar pilotu değil üreticiyi dinliyor veya bazen pilotu devre dışı bırakıyor olsun. O zaman her pilot sizin köleniz olur, çünkü ona istemeden kendi ülkesini bile vurdurtabilirsiniz. Acaba F-15, F-18, F-22 ve F-117 uçaklarını niye satmıyorlar? O uçaklar akılsız (!) olduğu için olabilir mi?

Aklıma şu geliyor; diyelim ki bir av köpeğiniz var ve konuşulanı anlıyor. Bu köpek kulağında bir kulaklık sayesinde eğitici firma ile sürekli görüşüyor, kuş yerine taşa, taş yerine leşe koşuyor. Ya da ?ne yapayım? diye sürekli merkeze soruyor. Bu köpekle kim ava gider? Durum böyle bir şey? Öyleyse Sivaslı Kangal Amerikalı Buldoktan iyidir, hiç olmazsa dostunu, düşmanını bilir. Ne diyelim; F-35 yolun yarısı eder, yanlış hesap Bağdat´tan döner?