SAMİ DAYANGAÇ


EVLİLİK-DÜĞÜN

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Özellikle geri kalmış toplumlarda düğün ve benzeri törenler hemen gösteriş, övünme işine döndürülüyor. Gerek evlenecek gençler ve gerekse de aileleri aylarca bir koşturmacanın peşinde oluyorlar. Özel davetiyelerin belirlenmesinden tutun, sözde, nişanda, kına gecesinde, düğünde giyilecek kıyafetler tek tek seçiliyor. Oysa birçok kıyafet bir daha giyilmeyecek. Eskiden şehrimizde düzen düzmek diye bir adet vardı. Gelin adayı ve bir iki yakını, erkek tarafından birkaç kişi ile şehrin en iyi, en pahalı mağazasına giderler, gelin adayı ve kız tarafı ne beğenirse fiyatına bakmadan satın alınırdı. Büyük paralarla.

Tüketim ve harcama çılgınlığı; pastadan gelinliğe, bekârlığa veda partisinden balayına kadar düğün sürecinin her aşamasını çoktan ele geçirdi...

Artık gösterişe bir son vermenin ve bu büyük günü unutulmaz kılan en önemli şeyin güzel anılar olduğunu yeniden hatırlamamızın zamanı gelmedi mi? Kimse hatırlamasa da corona hatırlattı.

Sadece tek bir 'Evet' cevabı! Bu küçücük kelime, aylar öncesinden başlayan uzun, yorucu ve adeta çılgınca bir koşuşturmanın start almasına yetiyor. Evlilik teklifi ve kararının ardından yaşamlarının belki de en unutulmaz gününü planlamaya soyunan çiftler, bir anda kendilerini sonu gelmeyen seçeneklerle kuşatılmış bir karmaşanın içinde buluyorlar. Her şeyin kusursuz olması gereken düğün törenini planlamak; bazı çiftler için bir süre sonra kontrolün tamamen yitirildiği ve büyük masraflara kalkışmadan işin içinden çıkılamadığı bir organizasyona dönüşüyor. Günümüzde çiftler için 'evlilik' ve 'düğün', birliktelik sözü vermenin yanı sıra artık bol sıfırlı rakamları da beraberinde getiriyor... Düğünün özel bir seremoni olduğu doğru! Ancak son günlerde bu tören, bir seremoniden çok her ayrıntısında gösteriş ve lüksün başrolde olduğu bir şova dönüşüyor. Damat ve gelin adayları ise söz konusu şovun profesyonel organizatörleri! Paranın su gibi aktığı, masraf listesinin uzayıp gittiği, en ufak bir aksamanın büyük bir felakete yol açabileceği bu şatafatlı düğün törenleri; sadece davetlilerin gözünü boyamaya ve onları memnun etmeye odaklanınca işler çığırından çıkıyor... Peki ya gelin ve damat? Onlar; kusursuz olmasını istedikleri düğün törenlerini planlamaktan, kendilerine özel olan bu günün tadını çıkarmayı unutabiliyorlar. Evlilik; düğün gününün dışındaki seremonilerle de başlı başına finansal bir ritüel! Büyük günün stresini ve yorgunluğunu atmak isteyen çiftler; çareyi yine banka hesaplarını boşaltacak bir balayı tatilinde buluyorlar. Balayının dışında tabii bir de düğünden önce düzenlenen ve gittikçe daha da pahalı bir organizasyona dönüşen bekârlığa veda partileri var...

Temel sebep gösteriş merakı!

Bekârlığa veda, düğün ve balayından oluşan evlilik paketi masraflarının altından kalabilmek için bankalardan evlilik kredisi çeken ve borçlanan çiftlerin sayısı gün geçtikçe artıyor... Peki, günümüzde evlenmeye karar veren çiftler neden bu kadar büyük bir masrafın altına girerek; en mutlu olmaları gereken gün için kendi kendilerini strese sokuyorlar? Çiftleri daha çok para harcamaya iten başlıca sebeplerinden biri ünlülerin medyada yer alan düğünleri... Hintli işadamı Sant Singh Chatwa'nın oğlu Vikram Chatwa ile Hintli model Priya Sachdev'in tam bir hafta süren, üç ayrı şehirde kutlanan ve 85 milyon dolarlık masrafıyla dünyanın en pahalı düğünü olan evlilik seremonisi; tabii ki herkes için ulaşılamayacak ve bir örnek teşkil edemeyecek kadar gerçek dışı... Ancak ünlülerin birkaç milyon dolarcık harcayarak düzenledikleri düğünler; gelir düzeyi yüksek olmayan çiftleri bir düğün için on binlerce dolar harcanabileceğinin normal olduğuna inandırıyor. En lüks oteller, saraylar, yurtdışındaki tarihi mekânlar, kaleler ve tropikal adalar rüya gibi bir düğünü vaat ederken, karşılığında kabarık bir faturayı sunuyor. Ancak unutulmaması geren bir şey var ki o da şu; para dökmek her zaman kusursuzluğu beraberinde getirmiyor. Dünyaca ünlü İngiliz futbolcu Wayne Rooney ve eşi Coleen Rooney'in basının son yılların en pahalı düğünlerinden biri olarak duyurduğu, İtalya'daki beş milyon sterlinlik şatafatlı seremonisinin, hava şartları tarafından sabote edilmesi ve düğün alanının adeta bir göle dönüşmesi buna iyi bir örnek!

Bekârlığa ve birikmiş paralara veda!