VELİ ALTINKAYA


ERKEN VEKİLLİK HESABI

ERKEN VEKİLLİK HESABI


Herkesin ramazan dolayısı ile siyaseti rehavetle takip ettiği günlerdeyiz...

Yine ilgili çevrelerin ‘AK Parti il başkanı kim oluyor?’ sorusuna cevap aradığı günlerdeyiz...

Daha geniş bir kitle ise,  cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik değerlendirme yapıyor...

Yerel veya genelde tepede  siyaset yapanların önemli bir bölümü doğal olarak bir beklenti içindeler. Siyasetin iki temel beklentisi var; biri milletvekilliği (tabiki mümkün olursa bakanlık) diğeri ise, belediye başkan adaylığı (belediye ve igm üyeliği de dahil.)

Yerel seçimler geride kaldı. 2019’a yönelik şimdiden hesap yapan yorulur... Ama, milletvekili genel seçimlerinin normal süresi Haziran 2015 gibi gözüküyor. Bu seçimlerin takvimi Şubat 2015’te başlayacak. Yani çok da bir zaman kalmadı. Hele hele cumhurbaşkanlığı seçiminden hemen sonra, belki ağustos sıcağını da atlatmamızla birlikte  sonbaharda malum siyasiler vekillik için hesap üstüne hesap yapacak...

Bu yazıyı onlar için yazdım...

Seçimin normal süresi Haziran 2015’in ilk pazarı... Galiba 7 Haziran... Başbakan daha önce yaptığı açıklamalarda erken seçim için “vatana ihanettir” manasında cümleler kullanmıştı.

Bu noktadan hareketle bir erken seçim beklemek doğru olmayabilir.

Ancak, AK Parti’nin yarın açıklanacak olan cumhurbaşkanı adayı Başbakan Erdoğan’ ın ilk turda % 55’leri bulan bir oyla seçilmesi halinde, siz siz olun, kasımda erken seçimin yapılabileceğini bir köşeye yazın.

“Vatana ihanet’ isnadı ne olacak?” diyebilirsiniz. Ama Köşk’e çıkmış Recep Tayyip Erdoğan şartlar gerektiği zaman “Benim AK Parti ile hukuki bir bağım kalmadı. Anayasaya göre tarafsız bir Cumhurbaşkanıyım. Bu kararı verecek olan eski partimin yetkili organları ve TBMM’dir” derse kim ne diyecek?.

Muhalefet “Yok biz erken seçim istemiyoruz mu?” diyecek...

Diyebilir mi? Yerel seçimlerin altı ay erkene alınması noktasında direnen CHP bu kez de genel seçimleri erkene aldırmayız mı diyecek?..

Demek isterler, ama diyemezler. “Sandıktan korkuyorlar” yaftası boyunlarına asılı kalır zira...

Yüzde 55’leri bulan bir oyla seçilmiş Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan birkaç aylık süre zarfında da olsa “partisizlikten-tarafsızlıktan” rahatsız olacak ve genel seçimde asgari 330’u bulacak, yani anayasayı değiştirecek bir vekil sayısına ulaşmak için eski partisini harekete geçirecektir. O seçimin temel gündemi de “başkanlık sistemi ve yeni anayasa” olacaktır.

Bazı okuyucularımız “Kardeşim Tayyip Erdoğan’ı şimdiden cumhurbaşkanı seçtin. Hem de % 55’le” diyerek bizi eleştirebilir.

Böyle bir eleştiriyi saygı ile karşılarım. Ben bir varsayımdan hareketle yorum yapıyorum. Kaldı ki % 55’leri bulmasa da Erdoğan’ın % 52-53 gibi bir oyla ilk turda seçileceğini zannediyorum...

Biz bir hüküm vermiyor, varsayım üzerine yorum yapıyoruz.... Hoşuna gitmeyen katılmayabilir...

Ama, ya benim dediğim olursa...

Köşk’teki Erdoğan ve AK Parti’nin başına Erdoğan’ın desteği ile, rüzgarı ile gelmiş yeni genel başkan o hızla “haydi erken seçim için meydanlara” derse ne yapacaksınız.

Siz siz olun yazdıklarımı yabana atmayın.

AK Parti, MHP ve CHP için söylüyorum yerel seçimlerde alınan oylar genel seçimlere aynen yansımaz...

Örnek, MHP 2009-2011 seçim sonuçlarına bakınız.

Bu arada AK Parti’de üç dönem yasağının kalması halinde adaylık kulisleri epeyce hareketlenir. Ankara’da görev yapan iki üst düzey bürokratın vekil adaylığı hesabını bilenler biliyor.

MHP ve CHP’de de ince hesaplar yapılıyor.

 

 

00- MÜSİAD kökenli olması beklenen AK Parti il başkanının bu hafta göreve başlaması bekleniyormuş.

 

00- Kayserili (Yahyalılı) Kadir Bal İthalat Genel Müdürü olmuş.

 

00- Eylülde yapılacak HSYK seçimleri ile ilgili Kayseri Adliyesi de hareketliymiş.

 

00- Büyükşehir, KAYSO kavşağına dev bir ‘yonca yaprağı’ yapacakmış.

 

00- 4 üniversitemizde bazı akademisyenler Ekmeleddin İhsanoğlu için erken kolları sıvamış.

 

00-  14 camimizde teravih namazı hatimle kılınıyormuş.

 

bugün-yarın

 

AK Parti İl başkanı bugün - yarın belli olacak gibi. Epeyce uzadı. Uzadıkça da “kabak tadı” veriyor. Bizim üç kişinin adını yazdığımız gün, 9 kadar isim mülakata çağrılmış. Kalan 6 kişi elbette “laf olsun” diye mülakata çağrılmadı. Diğer isimler “Genel Merkezin takdiri ile” davet edilmiş. Süleyman Soylu Genel Başkanına üç kişilik listeyi muhtemelen bugün sunacak. Belki de siz bu satırları okurken il başkanı atanmış da olabilir. İl başkanının kim olacağı ile ilgili olarak “yerel büyükler” cuma akşam itibariyle net bir isim veremiyordu... Siyasette 24 saat uzun bir zaman her an her şey olabilir.