VELİ ALTINKAYA


ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI

ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI


Türkiye 7 Haziran’da genel seçimlere gidecek. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Atay seçimleri bir-iki hafta erkene alınabileceğini söylemişti...

   Doğrusu seçimlerin 7 Haziran 2015’te yapılması ile 3, 10, 17, 24 veya 31 Mayıs 2015 arasında yapılması neyi değiştirecek? 

   Daha erkene alma, hava şartları nedeniyle sıkıntı yaratır. Şubatta, martta seçim olmaz. Türkiye’nin yarısı kar olur. Yerel seçimlerde bunun zorluğunu gördük. Kaldı ki AK Parti kongre takvimi başlattı ve 22 Şubata kadar ilçe ve il kongrelerini tamamlamış olacak.

    Şahsen seçimlerin erkene alınacağını sanmam. Belki nisan sonu ya da mayıs başına çekilebilir. Ama bunun da makul bir gerekçesinin olması gerekmez mi?..

   YSK’nin harekete geçmesi siyasi çevreleri hareketlendirdi. Bu normal... 2011 genel seçimlerinde YSK takvimi 95 gün önce başlattı. Burda da 7 Haziranı baz alarak resen harekete geçecek ve 95 gün öncesinde seçim takvimini resmen başlatacaktır.Tabi 95 gün önce başlayacak takvimin kararı 120 gün önce filan ilan edilir. Hatta daha da erken...

   AK Parti’nin tüpten çıkan macun gibi, erken seçimi dillendireceğini sanmam. Muhtemel ki şubat gibi birkaç hafta erkene alacaklarsa (ki ihtimal vermiyorum)  seçimin tarihini 7 Haziran olarak ilan  edeceklerdir. Etmezlerse 2 Mart 2015 tarihi itibariyle YSK resmen takvimi başlatır. Takvimin ilk uygulaması kamu görevlileri ile parti ve kamu kuruluşu niteliğindeki kurum ve kuruluş yöneticilerinin istifası ile ilgilidir.

    Partiler yöneticilerinin istifasını muhtemel ki kendi kurul kararları ile yılsonunda resmen isteyecektir. AK Parti ve MHP zaten kongre takvimini başlattı. Her iki parti doğal olarak “Milletvekili aday adayı olacaklar, parti yönetiminde görev almasın” talimatını verecekler. Şifai olarak verdiler bile.

    Belediye başkanları, memurlar, Oda yöneticileri meclis üyeleri vs 2 Mart 2015 itibariyle istifa etmek durumunda.

   Bu tarihten hareketle belirtelim, o günlerde en çok konuşacağımız isimlerden biri olacak olan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki milletvekili adayı olacaksa önünde kabaca 4 aylık bir zaman kaldı.

   Kaldı ki seçimler bir ay erkene alınırsa doğul olarak bu tarih de şubat başına çekilecektir.

   Onun için genel seçimlere yönelik hesap yapanların önünde fazlaca bir zaman kalmadı.

    Bu seçimlerde üç partimizin de (AK Parti, MHP ve CHP) epeyce bir yeni isimle seçmen karşısına çıkmasını bekliyorum... Bakalım sürpriz isimler kimler olacak?..

 

TANER YILDIZ

    Taner Yıldız mayıs 2009’dan bu yana Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı görevini yürütüyor.

   Açık söyleyeyim bakanlığını çok da iyi götürüyor. Aradan geçen 5.5 yıllık zaman dilimi içinde Taner Yıldız ciddi hiçbir hata yapmadı. Zaten O’nu 4 yıldır dinleyenler en küçük bir falsosunu bulabilselerdi tape kayıtları şimdiye kadar çarşaf çarşaf yayınlanmıştı.

    Yıldız işini dürüst yapıyor.  Hilmi Güler’in bakanlığı döneminde de “Başbakanın Enerji Danışmanı” olarak zaten ”Gölge Bakan” gibiydi.

    Yıldız konusuna vakıf.... Milyarlarca dolarlık anlaşma ve alımları büyük bir titizlikle yürütüyor.

   Türkiye’nin  ham petrol (akaryakıt), doğalgaz, güneş enerjiszi,elektrik santralleri, elektrik dağıtım şirketleri,akaryakıt dağıtım merkezleri, nükleer çalışmalar, madencilik alanındaki her türlü faaliyet açısından baktığımızda her  yüzlerce milyar dolarlık bir ticaret hacmini denetleyen veya doğrudan icra eden bir bakanlığın başında Taner Yıldız...

   Ve bunca işi “tereyağından kıl çeker” gibi götürüyor.

    Geçen sürede Türkiye önemli bir enerji üssü oldu.

   Bakan Yıldız 17 Aralık sonrasında “Paralelle mücadele” de en dik duran bir-iki bakan arasındaydı.

 

00- Başbakan Davutoğlu’ nun Kayseri programı yarın son şeklini alacakmış.

00-MGK toplantısında “paralel yapı” Kayseri merkezli “bir rapor” la yer almış.

00-Ülkücü şehit Bekir Çifter mezarı başında İl Başkanı Eke’nin de katıldığı programla anılmış.

00- TKB’nin İspanya gezisine katılan belediye başkanları dönmüş.

00- Baro başkanlığını Fevzi Konaç kazanırken listesi ciddi oranda delinmiş.

00-Yeni HSYK üyeleri mazbatalarını alırken, Kayserili Bülent Çiçekli ve Ali Aydın’ın görevleri cuma günü doluyormuş.

 

AKİLLER VE

TERÖR

    Çözüm sürecinde aktif rol oynayan “Akil İnsanlar Heyeti ” uzunca bir aradan sonra tekrar toplandı. Malum, heyette iki Kayserili de var. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu  ve Büyükşehir Eski Belediye Başkanımız Prof.Dr.Şükrü Karatepe. Başbakan Davutoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen toplantı 11 saate yakın sürdü. Gelinen noktada Akillerin Çözüm Süreci’nde ne kadar aktif olacağından endişeliyim. Doğrusu ben de bu heyetteki bazı isimler gibi “Görevlerinin tamamlandığını”düşünüyorum. Top Artık TBMM’de. İmralı ve Kandil’de... Meclis’in atacağı bazı adımlar önemli. İmralı’nın özellikle tabana yönelik vereceği mesaj önemli. Küresel güçlerin de Çözüm Sürecini bozmaya çalıştığını unutmayalım.