VELİ ALTINKAYA


ERCİYES VE BÜYÜKKILIÇ’A BİR ÖZHASEKİ TEKLİFİ

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


2004’de ben de Erciyes’te ‘hatırı sayılır’ bir kayak merkezi olur mu? diyenlerdendim. Özhaseki Başkan, rahmetli Mehmet Eğlenceoğlu’ nun rehberliğinde 30 kadar gazeteci, ilgili bürokrat ve belediye başkanlarını Avusturya Alp’lerine götürünce gördüm ki olurmuş...

Ve oldu...

Erciyes, aradan geçen yaklaşık 10 yıllık zamanda ülkemizin önemli kayak ve kış sporları merkezlerinden biri haline geldi. Projenin mimarı şüphesiz Mehmet Özhaseki... Takip eden Belediye Başkanı Mustafa Çelik ve görevdeki Başkan Memduh Büyükkılıç’ın emeklerini de unutmamak gerek. Erciyes denildiğinde bir ismin daha adını zikretmeden geçmemeliyiz. O da bu işi sırtlanıp götüren Erciyes A.Ş. Başkanı Dr. Murad Cahid Cıngı kardeşimiz...

Haftasonu Erciyes’te 600 yataklı bir otelin temeli atıldı. Şaşıracaksınız belki, Türkiye’nin en büyük dağ otelinin temelini attık haftasonu. Otelin adı XPeria Mountian Resort Otel... Sahibi Serhat Kayış... Serhat Kayış, yaklaşık 30 yıldır turizmin içinde. Alanya’da yılda 25 bin turist ağırlayan üç oteli var. Beş yıl kadar önce yılbaşına yakın bir tarihte Alanyalı olan dostum Küresel Gazeteciler Konseyi Genel Başkanı Mehmet Ali Dim aradı ve “Abi, Erciyes ’te otel arsası da bulunan bir turizmci arkadaşımızla bu yılbaşını Kayseri’de geçireceğiz. Seninle de tanıştırayım inşallah” dedi.

Serhat Bey’le hanımların da olduğu bir akşam yemeğinde bir araya gelip tanışmıştık.

Erciyes A.Ş. Başkanı Murat Cahid Cıngı’ya dağdaki otellerin mevcut yatak kapasitesini sordum. “Bin 500 yatak” dedi. Bin yatak kapasiteli inşaat da devam ediyormuş. İki yıl içerisinde tamamlanacakmış bin yatak inşaatı. Bu bin yatağın 600’ ünün temelini attık cumartesi.

XPeria Erciyes Otel, 5 yıldızlı ve 26 bin m2 bir alana inşa edilecek. Türkiye’nin en büyük dağ oteli olduğunu yazmıştım... 302 odası 600 yatak kapasitesi mevcut. Açık ve kapalı olimpik iki yüzme havuzu, beş uluslararası standartlarda tenis kortu, SPA, termal tesisler, eğlence, konser ve toplantı salonları ve alanları ile ülkemizin en modern dağ oteli olacak XPeria Erciyes.

Temel atma programından önce ayaküstü sohbet ettiğimiz Serhat Kayış’a, inşaatın ne zaman biteceğini sordum. “Abi, en geç 2023’e tamamlarız. Ama daha öncesinde açacağımız bölümler olacak” dedi.

Temel atma programında konuşan Başkan Büyükkılıç, Erciyes’ten arsa tahsis edilen ve şu ana kadar yatırım yapmayan kişilere çağrı yaparak “Biz rant için bu arsaları tahsis etmedik. Otellere başlamazsanız yaptırım uygulayacağız” dedi...

Erciyes Projesi’nin mimarı Başkan Özhaseki de Murat Cahid Cıngı’ dan aldığı bir bilgiyi paylaştı kürsüden. Diyor ki Haseki Başkan, “Şu ana kadar Erciyes’in Kayseri ekonomisine katkısı 100 milyon doları buldu. Emin olun bu milyar dolarlara ulaşacak.”

Avusturya’ nın 600 bin nüfuslu İnsburg bölgesinde kayak turizminin çok para kazandırdığını 16 yıl önce görmüştük. İnşallah Erciyes de öyle olur.

Temel atma töreninde Vali Günaydın’ın, Memduh ve Haseki Başkan’ın özellikle de şehircilik ve turizm odaklı söylediklerinden yazılacak çok şey var. Ama bugün Erciyes’in dışına çıkmak istemiyorum.

Tüm konuşmacılar bahsetti, Haseki Başkan altını özellikle çizdi. MTA’ nın yürüttüğü sıcak su arama çalışmasında 15 güne kadar 2 bin 200 metreye inebilecek makineler gelecekmiş. Yani sıcak su aramada dağın zeminine inilecek. Özhaseki diyor ki:

“... Sıcak suyu bulduk bulduk, bulamazsak İncesu’dan sıcak su getireceğiz. Bir milyon dolar boru bedeli varmış. Bir o kadar da işçilik olur. Biz Erciyes’i yıl 12 ay turistin geldiği bir merkez yapacağız.”

Özhaseki konuşmasında yıllar sonra, Erciyes’in eteklerindeki bağevi sahiplerinin belediyeye başvurarak bugün için daha çok da yazın üç-beş aylığına kullanılan villaların butik otellere dönüşmesini isteyeceğini söyledi. Alpler’de bunun örneklerini gördük. O günleri biz göremesek de, bizden sonraki nesil görür. Ama inanıyorum ki Erciyes, otellerin tamamlanması ve Yüksek İrtifa Merkezi yolundaki çalışmaların bitirilmesi ile çok daha iyi bir yerde olacak.

Gelelim yazının başlığına... Şu ana kadar yazının başlığı ile ilgili bir şey yazmadık.

Bu şehre hizmet etmiş eski belediye başkanlarının adı bir yerlere verildi (Verilmemiş olanlar da var) . Önceki Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Özhaseki’ye, ‘Adınızı stada verelim’ teklifinde bulunmuştu. Mevcut isim dolayısıyla Özhaseki doğru bir iş yaparak “Olmaz” dedi.

Memduh Başkan, Belediye Meclisi’ne getireceği bir teklif ile Özhaseki’nin adını Erciyes’te yaşatmalı... Ve bu projenin adı ‘Erciyes Mehmet Özhaseki Kayak ve Kış Sporları Merkezi’ olmalı...

Teklif bizden, takdir büyüklerimizden...

 

KULİS BULVARI

TBB -TKB BAŞKANLARI KAYSERİ’YE NİYE GELDİ?

Perşembe günü KGK Trabzon Temsilcimiz Ahmet Külekçi aradı ve “Başkanım tüm belediye başkanları Kayseri’de toplanıyormuş” dedi. “Ahmetçiğim sanmıyorum, öyle olsa haberimiz olurdu. Bizde yarın Savunma Bakanı var. Öyleyse bu Belediyeler Birliği Encümen Toplantısı olabilir” dedim. Büyükşehir’in ne Basın Müşavirliği’nde, ne de Özel Kalemi’nde böyle bir bilgi yoktu. Sonra Memduh Başkan programı teyit etti. Ama ben kendi kendime, ‘Haseki Bey’ de burada, Meclis açıldı. Yerel Yönetimler Yasası ile ilgili bir çalışma yapılacak’ diye yorum yaptım. Öyle de olmuş. Belediyeler Birliği ve Gaziantep  Belediye Başkanı Fatma Şahin, Tarihi Kentler Birliği ve K.Maraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Van Valiliği’nden tanıdığımız Trabzon Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu Kayseri’ deydi haftasonu. Ne konuştuklarını da izninizle yarın yazalım.

 

Mış… Miş… Muş…

00-Virüs nedeniyle hala Kayseri’nin yoğun bakımları yoğunmuş.

00-Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Ekim’de Kayseri’ye gelmesi muhtemelmiş.

00- ERÜ Rektörü Çalış ve Kayseri Eski Milletvekili olan hekim eşi de Covid olmuş.

00- AK Parti, Melikgazi ve Talas Kongreleri’ni de yapmış.

00-Parti kongreleri devam ederken, bakanlık genelgesi ve YSK kararına bağlı baro seçimlerinin ertelenmesine avukatlar tepkiliymiş.

00- Kayseri bekleyedursun, 311 km otoyolu bulunan Antep, Adana ve Mersin arasında YHT yapımı 6,8 milyar liraya ihale edilmiş.

00- MTA 2 bin 200 metre derinliğe inebilecek ve sıcak su arayacak sondaj makinelerini on güne kadar Kayseri’ye gönderiyormuş.