VELİ ALTINKAYA


Emniyet müdürü’nün uyarıları önemli

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Kayseri Emniyet Müdürü Mustafa Aydın önceki gün gazetecilerle bir sohbette buluştu.

Sohbetin temelde iki konusu vardı. Biri yanıcı ve patlayıcı maddelerin satış ve kullanımı, diğeri ise şehir içi trafik uygulamaları idi.

Sohbet toplantısının gerçekleştiği Polisevi’nin girişinde bir masanın üzerini dizilmiş olan yanıcı ve patlayıcı maddeleri görünce şaşırdım. Cicili-bicili çocuklarımızı cezbedecek maddeler. Teşhir edilenler bu maddeleri satma yetkisi olmayan üç işyerine yapılan baskında ele geçirilmiş.

Emniyet Müdürümüz çocuk ve yetişkinleri bu maddeler konusunda uyarıyor... Bu maddelerin her yerde satılması mümkün değilmiş. Bu maddelerin ruhsat alan, sorumluluk üstlenen işyerlerinde satışlarının yapılması gerekiyormuş. Hatta bunların bir bölümünün tıpkı sigara gibi 18 yaşın altındaki insanlara satışı da mümkün değilmiş.

Onlarca madde... Bizim çocukluk yıllarımızdan hatırladığım sadece çatapatlar var.

Şahsen ben de havai fişeklerden rahatsızım. Özellikle yaz döneminde bağ evlerinin bulunduğu bölgelerde hemen her gün havai fişek gösterisi yapılıyor. Bu resmen magandalık. Görgüsüzlük. Ama bu işin müeyyidesi de belli ki caydırıcı değil...

Emniyet’in yakıcı ve patlayıcı maddelerle ilgili çalışma ve uyarısını takdir ettim.

Bir diğer husus ise şehir içi trafik uygulamaları. Geçtiğimiz yıl meydana gelen kazalarda 11 kişi olay yerinde hayatını kaybetmiş. Yüzlerce de yaralı var. Hastanede hayatını kaybedenler yukarıdaki rakama dahil değil. 1 Ocak-23 Nisan arasında ise 28 kişi hayatından olmuş. Emniyet Müdürümüz mealen “Buna kaza diyemeyiz. Yani bu olayı kader ve kaza gibi göstermek doğru değil. Kazaların yüzde 98’i insan odaklı hatalardan kaynaklanıyor. Yani insanlar karayollarında birbirlerini öldürüyor” dedi...

Ve hepimizin önce kendisine sonra en yakınındakine sorması gereken soruyu sordu. ”Şu ana kadar 28 kişi hayatını kaybetmiş. Bu verilere göre yılsonuna kadar kurallara uymazsak en az 100 kişi daha hayatını kaybedecek. Peki, bunlar kim?”

Evet, o yüz kişinin içinde hepimiz olabiliriz. Bunun için sürücü ya da yaya hepimizin kurallara daha fazla uyması gerekir.

Emniyet Müdürü’nün verdiği bilgiye göre Kayseri’de kemer kullanma oranı % 49’muş... Birçok ölümlü kazada kemer kullanmamamın en temel ihmallerden biri olduğunu biliyoruz...

Emniyet Müdürümüz eskisi gibi sabit noktalarda radar uygulamasının daha azalacağını söyledi. Buna karşın mobil, yani seyir halindeki radarlarla denetimler sıklaştırılacakmış.”Hemşehrilerimiz ev veya işyerlerine ceza ihbarları gelmeye başlarsa kusura bakmasınlar” dedi...

Nitekim araç kullanırken cep telefonu ile konuştuğum iddiasıyla gıyabımda düzenlenmiş bir ceza tutanağı hafta başında ev adresime ulaştı... Paşa paşa 77 lirayı ödeyeceğiz.

Bu şehir hepimizin. Şehrin her sokağına bir polis koyamayız. Emniyet Müdürümüz de söyledi; Atatürk’ün ifade ettiği gibi “Herkesin polisi vicdanı olmalı.” Huzurlu yaşamak istiyorsak polise yardımcı olmalıyız. 155’i şüphelendiğimiz her durumda çekinmeden aramalıyız.

Kayseri Emniyeti son aylarda önemli operasyonlara imza atıyor. Uyuşturucu, kaçak sigara konusunda gösterilen başarı takdire şayan. Emniyet Müdürümüz istatistiklere göre Kayseri’de mala karşı işlenen suçların daha az olduğunu söyledi. Buna karşın son iki ayda 7 cinayet işlenmiş. Polisin cinayeti önceden önleyebilmesi elbette mümkün değil. Ama bu noktada olayın faili meçhul kalmaması önemli.

 

ELİTAŞ’IN AB-ABD GEZİSİ VE NÖBETİ

AK Parti Kayseri Milletvekili ve Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş bir süredir yurtdışında...

TBMM İç Tüzük Komisyonu üç ülkede o ülke meclislerinin çalışmalarını, yani iç tüzüklerini yerinde incelemeye gitmiş. ABD’de ve İngiltere’deki incelemeler tamamlanmış. Heyet bu gece ABD’ den Ankara’ya dönüyor. Pazartesi günü de Fransa’ya gideceklermiş.

Bu bilgileri aldığım kişiye “Bu heyet başkanlık sistemine dair incelemeler yapıyor olmasın” dedim.”Yok” dedi. Olsa İngiltere’ye niye gitsinler. Hem heyette sadece AK Partili değil CHP ve MHP’li üyeler de varmış.

Elitaş bir süredir Kayseri’ye fazla gelemiyor... Bakan ve Meclis Başkanvekili dahil diğer milletvekilleri partideki nöbetlerini de tuttu. İl Başkanı Ömer Dengiz de anlaşılan o ki, Grup Başkanvekiline torpil geçip nöbet de yazmıyor... Aslında haftaya bugün nöbet sırası Elitaş’ta... Bakalım nöbete gelecek mi, yoksa O’nun yerine Tamer veya Öksüzkaya mı nöbet tutacak?

 

ERCİYES BULAŞMASI DAVOS’LAŞIR

Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Kayserider, yani Kayseri Düşünce ve Atılım Derneği iki yıldır “Erciyes Buluşmaları”nı organize ediyor... Erciyes Bulaşmaları’ nda geçen yıl turizm konusu işlenmişti. Dün başlayan etkinlikte ise bugün “2023 Vizyonunda Kayseri Sanayisi” masaya yatırılacak. Çok değil 5-10 yıl sonra bu toplantıların uluslararası çapta Davosvari organizasyonlara dönüşeceğine inanıyorum. Hatta Büyükşehir Belediyemizin Erciyes’e yapılacak otellerin tamamlanmasından sonra bu amaçla uluslararası çapta bir adım atması gerekir... Bu illaki Davos’ta yapılan gibi ekonomi merkezli bir organizasyon da olmayabilir. Allah ömür verirse Cumhuriyetin 100. yılında Kayseri’nin (Erciyes) uluslararası çapta nice toplantılara ev sahipliği yapacağını hep birlikte görürüz.

 

(27 Nisan 2013 tarihli tekrar yazı)