VELİ ALTINKAYA


ELİNDEKİ MALZEMEYİ SATAMAYAN BİR BAKAN...

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki iki hafta önce aradı ve mealen; “Veli, YHT’nin kredi görüşmeleri sonuçlandı. Ulaştırma Bakanımız ile görüştüm. 21 Kasım’da Kayseri’ye gelecek. Havaalanı genişleme inşaatı ile Şehir Hastanesi raylı sistem hattının temelini atacağız. Önümüzdeki hafta Bursa dönüşü Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşeceğim. Bu müjdeyi de sesli bir mesajla Sayın Cumhurbaşkanımızın vermesini isteyeceğim. Bu hat kredi ile yapılacağı için inşallah iki yılda bitirilir” dedi.

Bakanlık bizim YHT’nin kredi görüşmelerini Şahenk bağlantılı yürütmüş.

Hafta sonu yapılan iki temel atma töreninde ben de, Kayseri de Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’ndan YHT ile ilgili bir müjde bekliyorduk.

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’na danışmanları iki temel atma töreni için de ‘kopyala yapıştır’ bir konuşma metni yazmış. Bakan, havalimanı temel atma programında prompterden okuduğu konuşmasında, “Yerköy- Şefaatli-Kayseri Yüksek Hızlı Tren hattını da inşa edeceğiz” dedi. Bu cümleye katılımcılardan cılız bir alkış geldi. YHT konusunu neredeyse ‘kan davası’ haline getirmiş olan bendeniz dahil ‘müjde’ bekleyen herkesin yüzü asıldı.

Sonra Belsin-Otogar-Şehir Hastanesi Mobilyakent Raylı Sistem Hattı’nın temel atma programına geldi sıra.

Başkan Büyükkılıç kürsüye çıkar çıkmaz, Ulaştırma Bakanı’na hitaben, “Sayın Bakanım haddimi aşarak Yüksek Hızlı Tren konusunda net, berrak, spekülasyonlara, yorumlara fırsat vermeyecek bir şekilde açıklama bekliyoruz” dedi...

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da konuşmasının hemen başında, “Biz Sayın Cumhurbaşkanımıza da arz ettik, Bakanlar Kurulu’nda da konuştuk. Bunca yapılana rağmen YHT gelmedikçe Kayseri tatmin olmayacak” dedi...

Memduh Başkan’ın, Akar Paşa’nın açık çağrısına rağmen Ulaştırma Bakanı kürsüye çıkınca herhalde Özhaseki’nin bana söylediklerini ifade eder ve “Evet Kayserililer YHT’nin kredi görüşmelerinde sona doğru geldik. Sözleşme aşamasındayız. İnşallah önümüzdeki yıl ihaleyi yapıp, temeli atacağız ve YHT’yi 2024’te bitireceğiz” der diye bekledim.

Bakan bu cümleyi kullansa emin olun katılımcılar O’nu ayakta alkışlayacaktı. Boşuna beklemişiz.

‘Kopyala yapıştır’ konuşma metinleri aynı olduğu için havalimanı genişlemesinde ne söylediyse aynı cümleyi burada tekrarladı Bakan Bey.

Temel atma için protokol mensupları kürsüye davet edilirken, biraz da yüksek sesle ve nezaketsiz bir şekilde Başkan Büyükkılıç’a seslenerek “Memduh Abi hani Bakan bir şey demedi” dedim...

Memduh Başkan bunun üzerinde Ulaştırma Bakanı’na kürsüde “Sayın Bakanım YHT konusunda net bir şey söyleyin” demiş olmalı ki, Bakan Bey temel atarken mealen “İnşallah YHT’nin temelini de atacağız” diyebildi...

Bir bakan siyasetten gelmezse böyle olur. Sayın Ulaştırma Bakanı senin Altyapı Yatırımları Genel Müdürün MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy’a soru üzerine iki gün önce şu cevabı veriyor:

“... Yerköy Kayseri Yüksek Hızlı Tren hattı etüt proje (142 Km) çalışmaları tamamlanmıştır. Proje dış finansmanlı olarak gerçekleştirilmek üzere yatırım programına dahil edilmiştir. Projenin ihalesini gerçekleştirilerek 2021 yılında yapımına başlanılması ve 2024 yılında tamamlanması planlanmaktadır...”

Eee... Sayın Bakan, bunca ısrara rağmen, genel müdürünün bir milletvekiline verdiği cevabı sen kürsüden niye söyleyemiyorsun? Belediyecilikten, bakan yardımcılığına, oradan da bakanlığa gelirsen böyle olur. Siyasetten gelseydin bunu çatır çatır söyler, kopyala yapıştır konuşma metinlerine bağlı kalmaz milletten de alkış alırdın. Yazık...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işi zor. Türkiye’ nin en önemli yatırım bakanlığının başındaki zat elindeki bilgiyi halka satmaktan bi haber.

Milli Savunma Bakanı Akar Paşa “YHT gelmedikçe Kayseri tatmin olmaz” diyor. Paşa iyi tespit etmiş. Bu şehir AK Parti’ye kuruluşundan bu yana yüzde 54-72 arasında oy verdi Paşam. Oy vermese bile şehrin kadim tarihi ve konumu zaten YHT’yi hak etmiyor mu?

Covid-19 nedeniyle Kayseri’de karantinada bulunan Özhaseki temel atma programlarını televizyondan izlemişse emin olun canı sıkılmıştır.

Evet, şehir bu bakanın açıklamalarından tatmin olmadı. Bakalım tatmin edecek açıklama kimden ve ne zaman gelecek?

Havalimanı genişleme ve Şehir Hastanesi raylı sistem hattının yapımına katkı veren herkese teşekkür edelim de, ayıp olmasın bari...

 

KULİS BULVARI

TAHİR BAŞKAN, CEVAP VERMELİSİNİZ

Hafta içinde daha uzun bir yazı yazacağım; ama bazı çevrelerin şimdiden bizi yaftalamamaları adına bugün kısa geçeyim. Kendilerine ‘OSB’ne Sahip Çık Platformu’ diyen bir grup sanayici adına Bekir Kiracıoğlu’nun, OSB Başkanı Tahir Nursaçan ve ekibine yönlendirdiği sorular ve ithamlar yenilir-yutulur cinsten değil. Tahir Başkan’ın Covid-19 karantinası bu hafta bitiyor. Allah cümlesi ile birlikte şifa versin, işine başladıktan sonra iddialara net bir şekilde cevap vermeli. Zira bazı ithamlar benim de canımı sıktı. OSB’yi bu gibi sıkıntılı süreçle gündemde tutmamalıyız. Bu tartışma öyle veya böyle bitmeli. Yargı da kendisine intikal eden dosya ile ilgili süreci hızlandırmalı. Kayseri, OSB’yi bu gibi tartışmalarla değil de, istihsal, istihdam ve ihracat odaklı konuşmalı.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Havalimanı genişleme ve Şehir Hastanesi raylı sistem hattının temelini atan Ulaştırma Bakanı ısrarlara rağmen YHT konusunda net bir tarih verememiş.

00- Hafta sonu yapılan törenlerde özellikle temel atılırken Covid-19 tedbirleri görmezden gelinmiş.

00-Havalimanı temel atma programında yine protokol krizi yaşanmış.

00-ERÜ Rektörü Mustafa Çalış, yılın yarısında Bahreyn-Kayseri arasında gidip gelen hocaların ‘bol akçeli’ düzenini bozmuş.

00- ‘OSB’ne Sahip Çık Platformu’ Sözcüsü Bekir Kiracıoğlu, OSB Başkanı Nursaçan’a ‘can sıkacak’ ağır ithamlarda bulunmuş.

00-Ulaştırma Bakanlığı Protokol Müdürü’nün, Bakanının havaalanından gelip gittiği bir program için Kayseri’yi eskortla gezmesi tepki çekmiş.

00-TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da hafta sonu Kayseri’ deymiş.