VELİ ALTINKAYA


EKE İL BAŞKAN ADAYI OLMAZ

EKE İL BAŞKAN ADAYI OLMAZ


    MHP MYK’nın geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıda ilçe ve il kongreleri ile büyük kongrenin genel seçimlerden önce yapılması konuşulmuş. Henüz alınmış bir karar olmakla birlikte MHP’de sanki kongre takvimi bu ay içerisinde netleşecek gibi...

        Haftasonu yapılacak il başkanları ve belediye başkanları  toplantısında kongre takvimi konusunda teşkilatın görüşü alınacak. Önümüzdeki hafta toplanacak Başkanlık divanı bu doğrultuda bir değerlendirme yaptıktan sonra ay içindeki MYK’da kongre kararının alınacağını sanıyorum...

    MHP’nin  hukuken büyük kongreyi Kasım 2015’e kadar yapma imkanı var. Ama anlaşılan o ki seçim sonrasında hem takvim sıkışıklığı, hem seçimde alınacak seçimlere yönelik bir hesaplaşma, hem de genel seçimler öncesinde teşkilatın milletvekili adaylığı nedeniyle boşalmasını istemiyor.

   Belli ki MHP’de çok sayıda  il başkanı ve parti yöneticisi milletvekili adaylığı için istifa edecek. YSK’nın bu takvimi önümüzdeki şubat ayı gibi başlatması bekleniyor. Hatta MHP başta tüm siyasi partiler kendi kararlarını alarak YSK kararından önceki bir tarihte  aday olmak isteyen teşkilat mensuplarına belli bir tarih vererek “aday olacaksan falan günü kadar istifa et” diyor...

   Bu doğru bir uygulama...

   Seçime girecek olan parti üç ay kala il başkanlığının boşalması halinde yaşanacak sıkıntıları bildiği için, en az 6-7 ay önceden doğabilecek boşluğu doldurma hesabı yapıyor.

     Kongre takviminin başlaması halinde muhtemel ki MYK bu takvimle birlikte bir karar daha alacak. Tüm örgüte gönderilecek talimatta “Kongrelerde aday olacak isimler, milletvekili adaylığı hesabı yapıyorlarsa  aday olmasınlar” denilecek...

   Daha net söyleyelim.

    Kayseri İl Başkanı Mete Eke Aralık 2010’dan bu yana il başkanlığı görevini sürdürüyor.  Eke’ye denilecek ki  “Başkan milletvekili adayı olacaksan, il kongresinde aday olma. Eğer başkan adayı olurda seçilirsen, vekil adaylığını kabul etmeyiz.”

    Sadece MHP değil geçmiş dönemlerde benzeri kararlar AK Parti ve CHP’de de uygulandı.

    MHP’de kongre takvimi başlamasına karşı çıkanlarda var. Karşı çıkanlar daha çok genel seçime  6-8 ay kala yapılacak bir ilçe ve il kongresinde doğabilecek kırgınlıklarla gidilecek 7 Haziran seçimlerinde ‘bu kırgınlıklar sıkıntı yaratabilir’ diyorlar.

   Öyle zannediyorum ki, MHP Genel Merkezi de genel seçimlerden sonra nasıl bir sonuç alınırsa alınsın bir kongre tartışması yaşamak istemiyor. Genel seçim öncesindeki kongreyle safların netleşmesini görmek istiyor. Yine genel seçim öncesinde ilçe ve il kongrelerini bitirerek adaylıklar nedeniyle boşalmış ve adeta “emanetçi-geçici” teşkilat başkanları ile  genel seçime gitmek istemiyor.

   Peki kongre takviminin başlaması halinde  Kayseri ne olur?

   Büyük ihtimalle İl Başkanı Mete Eke yeniden aday olmaz. Muhtemelen aralık-ocak gibi yapılacak bir il kongresinde Eke’nin milletvekili adaylığı hesabını tahmin ettiğim için adaylığına ihtimal vermem...

   Ama, benim tanıdığım Mete Eke Teşkilata bağlı biri. Kesinlikle önce Teşkilat Başkanı Şefkat Çetin’le sonra Genel Başkan Bahçeli ile görüşerek, “Efendim izin verirseniz kongrede aday olmak istemiyor” der. Onlarda büyük ihtimalle “Sen bilirsin”  diyecektir.

      Hiç ihtimal vermiyorum,  ama; Genel Merkez’in Eke’ye “görevini sürdür” demesi halinde, O yeniden il başkan adayı olur ve belki de karşısına rakip bile çıkmaz.

    Uzatmaya gerek yok;  görünen o ki MHP kongreye gidecek olursa Eke genel merkezinde onayı ile yeniden aday olmaz. Böylece milletvekili aday adaylığını da erkenden ilan etmiş olur. Bu durumda il başkanlığı için epeyce isim niyetlenebilir. Ama, Kayseri’de Eke’ye rağmen kimse il başkanı olamaz.

 

 

VALİLER KARARNAMESİ

     Kararnameyi bekliyordum. Önceki kararnamede alınmak istenilen, İstanbul-Diyarbakır gibi büyük şehirlerin valilerinin bu kararnamede yer alacağı bizim için malumdu... Diğer şehirler bizi çok ilgilendirmez. ‘Valimiz Orhan Düzgün’ün Kayseri’de kalması isabetli oldu. Valimiz  Kayseri’de görev yaptığı 16 aylık sürede soyadı gibi dürüst, çalışkan, vatansever, değer yargılarına bağlı, yenilikçi, devletle-milleti barıştıran bir yönetim anlayışı ortaya koydu. Kamu kuruluşlarının uyumlu çalışmasına özen gösterdi. STK ve meslek odalarına kapısını hep açtı. Kararnameyle Kayserili MGK Genel Sekreteri Muammer Türker  Antalya Valiliğine atandı. Hayırlı olsun.

 

 

Mış… Miş… Muş…

00- Önceki Cumhurbaşkanı Gül’ün Kayseri ziyareti ile ilgili program netleşmiş.

00- 31 ilin valisinin değiştiği kararnamede Orhan Düzgün’ün koltuğunu koruması sevindirmiş.

00-MHP’de kongre tartışmaları ve il başkanlığına hevesli isimler erken ortaya çıkmaya başlamış.

00- Polis Okulu Müdürü polis adaylarına  “paralel” mesajlar vermiş.

00- Macaristan’dan gelen ağırlıklı olarak iş çevrelerinden oluşan  heyet Kayseri’de  önemli görüşmeler  yapıyormuş.

00-Kayseri’nin ünlü sanayicilerinden biri dertliymiş.