H. Ali YILDIRIM


DÜNYA YENİDEN Mİ KUTUPLAŞIYOR?

Yeni Dünya - H. Ali YILDIRIM


Geriye doğru baktığımızda, 1914 I. Dünya Savaşına kadar Osmanlı´nın dünyaya bir düzen getirdiğini görürüz. Osmanlı 1918´de yıkılınca, galip Britanya ve çevresi ?Devlet kur, sömür? düzenini kurdular. Düzenin merkezi Hindistan idi. Bu düzenin kilit taşları küresel ticaret kapıları idi. Bu kapılar, Cebel-i Tarık, Süveyş Kanalı, Bab-ül Mendep, Hürmüz Boğazı, Ümit Burnu, Malaka Boğazı ve Türk Boğazlarıdır. ?Kapıyı tutan parsayı toplar´ dediler ve 100 yıl hâkimiyet kurdular. Tüm kıtaları tıksıra tıksıra sömürdüler?

1945 II. Dünya Savaşının galibi ABD görünürde patron oldu. 1949´da Batı blokunu kurdu. Sovyetler Birliği (SSCB) ise karşıt kutup olarak sahnelendi. O da 1955´te Doğu Blokunu kurdu. Ülkeler iki kutuptan birine uydu oldular. Bu iki kutuplu sömürü düzeni 1989´da SSCB yıkılıncaya kadar devam etti. Türkiye istemeyerek te olsa karakol görevi üstlendi. SSCB´ye karşı Batı´nın doğu bekçisi oldu. Bu dönemde ABD savunmayla uğraşırken Britanya sömürmeye, Avrupa zengin olmaya devam etti?

1989´da SSCB´nin çöküşü ile NATO ve dünya liderliği ABD´ye kaldı. Ama ABD ile Britanya çekişmesi başladı. Güç ondayken neden Britanya sömürsün idi! ABD´nin kozu silahtı! Ancak dünya tek kutupla yaşamayı bilmiyordu. ABD İslami Terör balonunu uydurdu, tutmadı. Ortadoğu savaş alanına döndü. 1991-2015 arasında Irak, Afganistan, Irak, Mısır, Libya, Tunus, Suriye değişik formlarda işgale uğradı. Ama sonuç yok! Kan ve gözyaşı hâkim oldu. ABD silahla sömürmeyi beceremedi! Kovboy sadece yıktı ama yapamadı. 2003-2016 arasında ısrarla Türkiye´ye ?Uydumuz ol, Akdeniz´de pay isteme? dedilerse de kabul etmeyen Türkiye´ye karşı 2016´da denenen işgal girişimi kadük oldu.

Bugün baktığımızda; Britanya sessiz? ABD çok karışık, iç savaş haberleri çıkıyor. Bu kavganın Katolik-Yahudi, Siyah-Beyaz çatışmasına gidebileceği söyleniyor. Avrupa güçsüz ve mülteci krizinden korkuyor, ırkçı ve faşist akımlar güçleniyor, üç lidere suikast girişimi haberleri duyuluyor. İsrail ?Yahudi Devlet? olurken Katoliklerle çatışma riski taşıyor. Çin ekonomik yayılmasına devam ediyor. Rusya beklemede. İran yaptırımlar nedeniyle tedirgin. Türkiye - Rusya yakınlığı devam ediyor?

Bu yüzyıl gizli bir güç su yüzüne çıktı. Adı Finans (Para) Krallığı olabilir. Vatanı olmayan bu gücün, Büyük Küresel Şirketlerin, Dünya Parasının, Dünya Basınının, Dünya Bankasının ve Merkez Bankalarının sahibi olduğu yazılıyor. Geçmişte Britanya´nın paraleli olurken, tüm devletlerde de paralel güç oluşturmuş ve bugünkü ?Küresel Oyunun? senaristi olmuşlar?

Küresel oyun, ?Dijital Medeniyetin kurulması, Petrol ve doların boşanması, ekonomik gücün Batıdan Doğuya kayması? tezi üzerine kuruludur. Bu Silah Lobisini çileden çıkarmaktadır. İpek Yolu omurga olacak şekilde başta söylediğim küresel ticaret kapılarının el değiştirmesi de gerekiyor. Bu da güç mücadelesi demektir. Oyunun merkezi Akdeniz´dir. Bu yüzden her şeyin ucu bize dokunuyor. Bu anlamda, Dünya Finans Krallığı ile ABD Silah Lobisinin savaşı devam ediyor. Araçları; Darbe, iç savaş, komplo, ırkçılık, saldırı, bombalama, suikast, cinayet, uçak düşürme, ekonomik suikast, şantaj ve bombalı postalardır. ABD´de ?Kim asıl-kim paralel? kavgası var. Britanya bu güreşi kazananla işbirliği yaptığında daha belirgin bir kutuplaşma görmüş olacağız. Bu arada bu küresel mücadelede borç batağındaki ABD çökerse, Akdeniz´den çekilmek zorunda kalabilir, onun uydu devletleri de bu girdaptan nasibini alır. Kovboy düşmeden önce mutlaka sağa sola ateş eder?

Hatırlarsak, 27 Ekim 2018´de Almanya, Fransa, Rusya ve Türkiye liderleri Boğazda kol kola poz verdiler. ABD-Britanya eksik. Bu, Kraliçe´nin 2008´de Boğazda verdiği poza bir cevap ise, resmin anlamı ?Atlantikçiler Avrasya´ya karışmasın? olabilir. Buna ittifak denemesi denilebilir mi? Mümkün! Avrupa Nato´su (PESCO) ve Arap Nato´su (MESA) epeydir gündemde. Mümkün mü? Mümkün. Bu ikisinin arasına sıkışan Afganistan, Pakistan, İran, Irak, Suriye, Türkiye hattı da başka bir ittifak konusu olup adına Cento denilebilir mi? Bu da mümkün, hatta gereklidir. ABD kabuğuna çekilirse NATO´nun ne olacağı belli olmaz?